Vitusapotek
Øye og øre

Grå stær (katarakt)

Grå stær, eller katarakt, er en øyesykdom som er vanligst blant eldre. Yngre kan og få sykdommen, men det skyldes da annen sykdom eller øyeskader. Grå stær er en sykdom som vil forverres, men hvis øyet ellers er friskt kan kirurgi gi tilbake et normalt syn.

Grå stær (katarakt)
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 05.12.2022

Hva er grå stær

Grå stær, også kalt katarakt, er en øyesykdom der linsen i øyet mister klarheten sin og får stadig et mer grålig utseende. Dette fører til nedsatt syn, såkalt ”tåkesyn”, både på nært hold og på avstand. Uten behandling vil synet stadig bli dårligere. Aldersbetinget grå stær forverres ofte gradvis. Grå stær som kommer etter skader på øyet utvikler seg derimot raskt.

Årsaker til grå stær

Linsen i øyet består for det meste av vann og proteiner. Proteinene er organisert slik at linsene holder seg klare og lar lyset passere gjennom dem. Med alderen vil imidlertid noe av proteinet klumpe seg, det området der dette skjer vil ha grå stær. Området kan med tiden bli større og gradvis gjøre det vanskeligere å se. I de fleste tilfeller vil begge øyne etter hvert ha grå stær.

Enkelte sykdommer og ytre faktorer øker risikoen for å utvikle grå stær:

  • Røyking
  • Diabetes (type 1 og type 2) og andre sykdommer som påvirker stoffskiftet
  • Skader på øynene
  • Gjentatte betennelser på regnbuehinnen
  • Endringer i blodforsyningen i øyet
  • Utsetning for svært høye doser av røntgenstråler, infrarøde stråler eller ultrafiolette (UV) stråler

Behandling av grå stær

Grå stær er ikke farlig, men kan være plagsomt. Det er avhengig av hvor stort problemet oppleves for den enkelte som avgjør hvordan og når behandlingen bør skje.

Grå stær kan fjernes ved operasjon. Inngrepet foregår vanligvis under lokalbedøvelse og som dagkirurgi. Etter operasjonen får de aller fleste tilbake et like godt syn som de hadde før de fikk grå stær. Hos noen finnes det samtidig som grå stær forkalkninger på netthinnen som ikke oppdages før etter operasjonen på grå stær er gjennomført. Det er ikke sikkert da at personen får tilbake synet i like god grad.

Hva kan du gjøre selv hvis du har grå stær?

Noen synes det hjelper å bruke solbriller ettersom pupillen da ikke trekker seg så mye sammen, og det blir lettere å se. Mange synes av samme grunn at det er lettere å se når det er litt dunklere/mørkere belysning.

Når bør du kontakte lege ved grå stær?

  • Dersom du opplever at synet stadig blir dårligere.
  • Ved skade på øyet.
  • Ved akutt nedsatt syn.


Kilder:
Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Helsebiblioteket og Store medisinske leksikon.