Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Hva er multivitamin?

Multivitamin er et kosttilskudd sammensatt av flere næringsstoffer, som sikrer kroppens daglige inntak av viktige vitaminer og mineraler. Multivitamintabletter kan være nyttig for personer som ikke klarer å ha et sunt og variert kosthold, eller for personer som har et lavt energiinntak. Fordelen med et multivitamin er at du slipper å ta flere ulike kosttilskudd dersom du har behov for tilskudd av flere næringsstoffer.

Hva er multivitamin?
Profile Picture
Publisert: 27.08.2019
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hvem trenger multivitaminer?

Vitaminer må bli tilført gjennom kosten, da menneskekroppen ikke produserer disse selv. Unntakene er Vitamin D, som dannes når sollys treffer huden, i tillegg til Vitamin K som kan dannes ved hjelp av naturlige bakterier i tarmen. Som regel vil et sunt og variert kosthold dekke behovet for alle vitaminer og mineraler. Multivitaminer er nyttig for personer som ikke har et variert kosthold eller hos personer som har et lavt energiinntak. Det vil si at man generelt får i seg for lite næring.

Hvilke typer kosttilskudd med multivitaminer finnes?

Vitusapotek har et bredt utvalg av ulike multivitamin, både til barn og voksne, kvinner og menn, gravide og eldre. Multivitaminer finnes i form av tabletter, tyggetabletter, kapsler og mikstur.

Råd og veiledning om bruk av multivitaminer

Dersom du har et multivitamin i tillegg til andre kosttilskudd, må du forsikre deg om at du ikke tar dobbelt opp av enkelte vitaminer og mineraler. Hvis du bruker tran og multivitamin samtidig, bør du sjekke vitamin A innholdet i begge. Dersom innholdet av vitamin A overskrider 1500 mikrogram per døgn, bør du bytte fra tran til et fiskeoljeprodukt som ikke er tilsatt vitamin A.

Kilder: Helsenorge, Store norske leksikon, Norsk helseinformatikk

Les mer: