Vitusapotek
Vitaminer og mineraler

Mineraler

Mineraler er livsnødvendige og har mange ulike kroppsfunksjoner. Dette er stoffer som kroppen ikke kan produsere selv og de må derfor tilføres via kosten. Et bredt utvalg av mineraler finnes i mange ulike matvarer.

Mineraler
Profile Picture
Publisert: 13.06.2018
farmasøyt
Jenny Tran har en master i farmasi fra Universitetet i Oslo og ble ferdig utdannet i 2019.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er mineraler?

Mineraler er uorganiske forbindelser som må tilføres via kosten, da kroppen ikke produserer disse selv. Vi deler mineralene inn i to grupper:

  • Mineraler: Disse trenger vi store mengder av og fungerer som byggesteiner i kroppen. Gruppen omfatter kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, klor og magnesium.
  • Sporstoffer: Jern, sink, selen, krom, fluor, jod, kobolt og kobber kalles for sporstoffer. Dette er fordi vi trenger disse mineralene i små mengder.

Funksjonen til mineraler i kroppen

De viktigste mineralene er kalsium, jern, jod, fosfor, selen, sink, kobber, krom og magnesium.

  • Kalsium – Viktig for oppbygging av skjelett og tenner, i tillegg til å bidra til normal cellefunksjon. Gode kilder til kalsium er melk, yoghurt, hvitost, grønne grønnsaker, bønner, nøtter og sardiner.
  • Jern – Nødvendig for oksygentransport til alle celler og vev i kroppen. Gode kilder til jern er kjøtt, egg, bønner, linser, nøtter, kornvarer, frukt og grønnsaker.
  • Jod – Bidrar til å opprettholde normalt stoffskifte og er med i dannelsen av hormonet tyroksin i skjoldbruskkjertelen. Gode kilder til jod er meieriprodukter, egg og hvit fisk som torsk, sei og makrell. 
  • Fosfor – Viktig for å bidra til sterkt benvev og sterke tenner. Fosfor finnes i rødt kjøtt, melk, erter, ost, lever og havregryn. 
  • Selen – Utgjør en viktig del av kroppens immun- og antioksidantforsvar og er en antioksidant. Selen finnes i fisk, skalldyr, kjøtt og kornprodukter
  • Sink – Viktig for immunsystemet og huden. Gode kilder til sink er kjøtt, leverpostei, grove kornprodukter og melkeprodukter. 
  • Kobber – Viktig for dannelsen av røde blodceller. Gode kilder til kobber er innmat (særlig lever), skalldyr, kakao, frø (solsikke, sesam, gresskar), nøtter, grønne grønnsaker, tørkede belgfrukter, svisker, sort pepper, gelatin og blekksprut.
  • Krom – Bidrar til å opprettholde normalt blodsukkernivå. Krom finnes i nøtter, mandler, tørket aprikos, kjøtt, fullkornsprodukter, fisk og kjøtt.
  • Magnesium – Viktig for forbrenning av karbohydrat, normal nervefunksjon og energiproduksjon. Gode kilder er grønne grønnsaker, belgfrukter, melkeprodukter, nøtter, kjøtt og fisk.

Kilder: Helsenorge, Store norske leksikon

Les mer: