Vitusapotek
Munn og tann

Diabetes og økt risiko for hull i tennene

Har du diabetes, kan du ha økt risiko for å få problemer med munn- og tannhelsen, slik som hull i tennene og betennelse i tannkjøttet. Dersom du er mer utsatt for å få karies (hull i tennene), kan reseptfri Duraphat tannpasta være til hjelp.

Diabetes og økt risiko for hull i tennene
Profile Picture
Publisert: 22.02.2022
Sist oppdatert: 07.09.2022

                                                                                Annonse: Artikkelen er skrevet i samarbeid med leverandør

Hull i tennene (karies)

Karies og hull i tennene skyldes først og fremst bakteriebelegg på tennenes overflate. Disse bakteriebeleggene danner syre fra sukker og karbohydrater, som igjen vil angripe og oppløse tennenes emalje. Ved gjentagende syreangrep vil tennenes emalje langsomt gå mer og mer i oppløsning, og dersom dette ikke stoppes i tide, kan det utvikles hull i tennene.

Derfor er du med diabetes mer utsatt for hull i tennene

Som diabetiker er du mer utsatt for å få hull i tennene (karies). Det skyldes at ditt blodsukker kan være med på å legge til rette for at det utvikles karies under bakteriebelegget.

Du opplever sikkert å ha et for høyt blodsukker fra tid til annen. Et høyt blodsukker på omkring 10-15 mmol/l vil medføre et økt sukkerinnhold i spyttet. Dette vil videre legge til rette for fremvekst av bakterier i munnhulen, som igjen betyr at din risiko for hull i tennene og karies øker.

Risikoen for å utvikle hull i tennene er størst dersom din diabetes ikke er godt regulert. For å unngå hull i tennene er det derfor veldig viktig at din diabetes er så godt kontrollert og regulert som mulig.

Munntørrhet og diabetes

En annen faktor, som gjør deg mer utsatt for å få hull i tennene, er at diabetes kan forårsake munntørrhet. Munntørrhet er en vanlig følge av diabetes og kan forklares ved at det ofte forekommer ledsagende sykdommer og et medisinforbruk, som reduserer mengden av spytt i munnhulen. Du skal også være oppmerksom på at tørste og munntørrhet kan skyldes et høyt blodsukker.


LES: Diabetes og munnpleie


Den lave spyttproduksjonen behøver ikke å være til sjenanse i hverdagen, men kan medføre en økt risiko for hull i tennene. Produserer man ikke tilstrekkelig med spytt, kan spyttet nemlig ikke hjelpe til med å motvirke den syren som angriper tannemaljen og forårsaker hullene (karies).

Hva kan du selv gjøre for å redusere risikoen for hull i tennene?

Gå regelmessig til tannlegen

Som diabetiker er det viktig å gå regelmessig til tannlegen. Din tannlege eller tannpleier vil holde øye med din kariesrisiko og anbefale deg konkrete tiltak, som kan hjelpe deg med å holde din kariessituasjon under kontroll slik at den ikke utvikler seg til behandlingskrevende hull.

Ha en god munnhygiene

En god og sunn munnhygiene er alltid viktig, men kan være ekstra avgjørende for en med diabetes.

Bruk en tannkrem med ekstra fluor

Fluor forebygger hull i tennene, men for en med diabetes er ikke alltid en vanlig fluortannkrem tilstrekkelig for å holde utviklingen av karies og hull i tennene under kontroll.

Det kan derfor være behov for en tannkrem med et ekstra høyt innhold av fluorid, slik som Duraphat® 5mg/g tannpasta. Duraphat inneholder 5000 ppm, som er nesten fire gange så mye som en «vanlig» fluortannkrem på 1450 ppm.

Duraphat® 5 mg/g fluor tannpasta er et reseptfritt legemiddel, som kan utleveres uten resept, men med veiledning på apoteket, til pasienter med økt risiko for hull i tennene (karies).

Duraphat® 5 mg/g tannpasta kan være en hjelp for deg

Duraphat® 5 mg/g tannpasta er en tannkrem utviklet til voksne og ungdom over 16 år som har økt risiko for å få hull i tennene eller tannrøttene.

Dette gjelder deg hvis du har minst en av disse tilstandene:

  • Hull i tennene (i løpet av de siste 3 årene).
  • Synlige tannrøtter.
  • Utfordringer med tannhygiene (f. eks på grunn av tannregulering eller sykdom).
  • Tørr munn av ulike årsaker (legemidler, rus, kreftbehandling, sykdommer eller aldring).


Duraphat tannpasta inneholder 5000 ppm fluor. Det høye innholdet av fluor er klinisk bevist å kunne forhindre, stoppe og til og med gjenoppbygge begynnende hull i tennene.

Den har en frisk mintsmak og er enkel å bruke uten behov for ytterligere handling. Bare bytt ut din vanlige fluortannkrem med Duraphat® 5 mg / g tannpasta i en periode, som anbefalt av tannlegen / tannpleieren.
 

For at denne tannkremen skal tilføre tennene nok fluorid, må du følge doseringen nøye:

  • Påfør en 2 cm lang strimmel tannkrem på tannbørsten for hver tannpuss (2 cm gir mellom 3 mg og 5 mg fluorid).
  • Puss tennene 3 ganger daglig etter måltider i omtrent 3 minutter.
  • Ikke skyll munnen etter at du har pusset tennene.
     

Da denne tannkremen har et høyt innhold av fluorid, er det viktig at du gjør følgende:

  • Spytt ut tannkremen, ikke svelg.
  • Oppbevar tannkremen slik at ingen i husholdningen forveksler den med vanlig tannkrem.
  • Unngå andre kilder til fluorid mens du bruker høyfluorid tannpasta: fluortabletter, fluortyggegummi, fluormunnskyll skal ikke brukes i tillegg. 
  • Begrens bruk av drikkevann med høyt fluorinnhold. Bruker du brønnvann eller oppholder deg i land med høyt fluorinnhold i drikkevannet over tid, bør du sjekke fluorinnholdet.

Duraphat 5 mg/g tannpasta fås på apotek uten resept fra lege

Duraphat® 5 mg/g tannkrem er et legemiddel tilgjengelig uten resept, men med veiledning på apoteket, for personer over 16 år med økt risiko for hull i tennene. Den er tilgjengelig i en 1-pakke som varer i omtrent en måned og en 3-pakke til 3 måneders bruk.

Les alltid pakningsvedlegget før bruk.

 

Kilde: Tannlege Lone Lenes, Scientific Affairs Lead, UK & Nordic, Colgate-Palmolive

Sist oppdatert: februar 2022

Les mer:

 

Duraphat (fluorid).

Tannpasta 5 mg/g: Reseptfritt legemiddel med veiledning. Utleveres av helsepersonell i apotek. Voksne og barn over 16 år: Forebygging av tannkaries (tannråte) hos pasienter som er spesielt utsatt for karies i tannkroner eller -røtter.

Dosering: Brukes 3 ganger daglig til tannpuss etter måltid. En 2 cm lang stripe påføres tannbørsten. Tennene pusses vertikalt fra tannkjøtt til tannspiss. Overflødig skum spyttes ut, skal ikke svelges. Gå regelmessig til undersøkelse/kontroll hos tannlege/tannpleier.

Forsiktighetsregler: Har et høyt fluorinnhold. Samtidig bruk av fluortabletter, -dråper, -tyggegummi, -gel eller -lakk, samt vann eller salt tilsatt fluor, skal unngås. Ditt totale fluorinntak må vurderes før bruk, spør helsepersonell om dette.

Les pakningsvedlegget nøye før bruk.