Mage og tarm

Diaré

Diaré er løs og hyppig avføring, og skyldes svært ofte virus eller bakterieinfeksjon i tarmen. Diaré på utenlandsreiser, såkalt turistdiaré er en av de vanligste helseplagene vi opplever på ferie.

Diaré

Hva er diaré?

Diaré er løs, tyntflytende og hyppig avføring (mer enn tre ganger per døgn). Væsketap og dehydrering er det farligste ved diaré og kan i verste fall være dødelig. Svært kraftig diaré kan nedsette effekten av visse medisiner – et typisk eksempel er redusert effekt av p-piller. Det finnes to typer diaré:

 • Akutt infeksiøs diaré som ofte skyldes infeksjon i tarmen med virus eller bakterier
 • Kronisk diare, som vedvarer over tid og har andre årsaker enn bakterier og virus

Årsaker

Diaré kan ha mange ulike årsaker, og det avhenger av hvilken type diaré det er snakk om.

Akutt diaré

Akutt diaré går over av seg selv etter relativt kort tid. Akutt diaré skyldes ofte en infeksjon med virus eller bakterier. Årsaken kan være dårlig hygiene, forurenset mat eller drikkevann eller smitte fra annen person med diaré.

Kronisk diaré

Kronisk diaré vedvarer over lengre tid, og skyldes oftere en bakenforliggende årsak, for eksempel Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, irritabel tarm eller matintoleranse. Kronisk diaré har samme symptomer som akutt diaré med hyppige og løse avføringer, men i motsetning til akutt diaré kan avføringen ved kronisk diaré være blodig og slimete.

Behandling

Den viktigste behandlingen ved diaré er å sikre at man får i seg nok væske, for å hindre dehydrering. Som regel er dette den eneste behandlingen som er nødvendig.

Imdoium (inneholder det aktive stoffet loperamid) er en medisin som virker stoppende på magen, den bremser diareen, men fjerner ikke årsaken. Medisinene bør derfor bare brukes i situasjoner hvor det er helt nødvendig, for eksempel ved lange flyreiser eller hvis du er på steder hvor det er vanskelige toalettforhold. Stoppende medisiner skal kun brukes av voksne (ikke gravide/ammende) og barn over 12 år.

Gode råd ved diaré

Drikk mye! Diaré kan lett gjøre deg dehydrert; barn, eldre og syke er ekstra utsatte for dehydrering. Diaré gjør at kroppen mister væske, salter og sukker. Det er derfor viktig å tilføre kroppen rikelig med væske som inneholder riktige mengder av salter og sukker. Det viktigste vil imidlertid alltid være å få i seg drikke, selv om noen drikker er å foretrekke fremfor andre er det viktig å heller drikke noe enn ingenting.


Anbefalt drikke ved diaré:

 • GEM pulver, en blanding av salter (elektrolytter) og sukker som løses i væske og tilfører kroppen akkurat de mengdene den trenger i tillegg til væske, er det beste. Væsken gis i små, hyppige porsjoner. Smaken kan forbedres med sukkerfri saft
 • Resorb væskeerstatning – blanding av væske, salter og druesukker. Er et alternativ til GEM, men er smaksatt med bringebærsmak
 • Solbærsaft (eller annen sukkerholdig saft), tilsett en ½ teskje salt per liter væske


Drikke som ikke er anbefalt, men som likevel er bedre enn å ikke drikke noe:

 • Ren juice eller brus. Både juice og brus har svært høyt innhold av sukker, det kan øke væsketapet fordi sukker ”trekker” vann inn i tarmen. Hvis du gjerne vil ha juice eller brus er det lurt å tynne de ut med halvparten vann/Farris
 • Styr unna drikker med alkohol eller koffein når du har diaré ettersom dette kan øke dehydreringen


Spis tilnærmet normal kost så raskt du orker ved diaré. Spis gjerne svært små porsjoner ofte. Matvarer som kan være gunstig ved diaré er:

 • Loff/toast og kjeks er det mange som foretrekker når de har diaré
 • Matvarer med stivelse kan ha en stoppende effekt (ris, pasta, poteter, havre, gulrot, mais)
 • Blåbær kan roe ned magen


En diett som kan forsøkes hos barn (og voksne) med diaré er BRAT-dietten, en diett som blant annet har vært anbefalt i USA. BRAT står for bananer, ris, eplemos (apple sauce) og toast. Dette er fordi dietten inneholder lite fiber.

Sterk mat og iskrem kan ha motsatt effekt på magen og bør unngås ved diaré. Barn kan fortsette å drikke melk, men det kan gjøre at diaréen vedvarer noe lengre. Melken bør imidlertid heller gis ofte (f.eks. hver 2. time) i små mengder. Brystbarn ammes som vanlig.

Når bør du kontakte lege?

 • Ved blodig avføring og oppkast.
 • Diaré som ikke går over eller bedres innen noen dager til 1 uke.
 • Kraftig diaré ledsaget av dårlig allmenntilstand og feber.
 • Små barn med kraftig diaré som i tillegg er slappe og medtatte.
 • Ved diaré hos barn under 6 måneder.
 • Ved dehydrering (mørk urin, slapp, tørst og tørr i munnen).
 • Diaré med kraftige magesmerter.


Kilder: Helsebiblioteket, Helsenorge.no, Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Felleskatalogen og Norsk elektronisk legehåndbok.

Sist oppdatert: mai 2019

Les mer: