Vitusapotek
Feber og hodepine

Hodepine

De aller fleste opplever hodepine fra tid til annen. Stress, lite søvn, lite mat eller for mye alkohol kan utløse hodepinen, og som oftest hjelper det å gi kroppen hvile og ro. Det finnes mange ulike typer hodepine, og spenningshodepine og migrene er de vanligste formene for hodepine.

Kvinne sitter med et vannglass i hånden og lener pannen mot vannglasset. Hun lukker øynene og ser utmattet ut.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 19.07.2024

Hva er hodepine?

Hodepine i seg selv er ingen sykdom, men et vanlig symptom ved mange medisinske tilstander, og en samlebetegnelse som brukes om smerter i hodet. Hodepine kan oppstå akutt eller være langvarige eller kroniske avhengig av årsak.

Årsaker til hodepine

Det kan være mange ulike årsaker til at hodepine oppstår. Ofte skyldes hodepine enkle årsaker som at man har spist eller drukket for lite, sittet lenge foran skjerm, ikke fått nok søvn eller trenger frik luft. Hodepine kan også komme som følge av en rekke sykdommer eller ved hodeskade.

Ulike typer hodepine

Vi skiller gjerne mellom hodepine som er forårsaket av en annen underliggende sykdom (sekundær) og hodepine som ikke har en annen bakenforliggende årsak (primær).

Primær hodepine

Eksempler på primær hodepine er:

  • Spenningshodepine er den vanligste formen for primær hodepine og er ofte forårsaket av spenninger i musklene som sitter i skuldre, nakke, panne eller kjeve. Spenningshodepine kjennes gjerne som et jevnt press rundt hodet.
  • Cluster hodepine gir kraftige og periodevise smerteanfall, og er en mindre vanlig form for hodepine. Smertene ved cluster hodepine oppleves som regel ensidig og sitter ofte bak eller rundt ett av øynene.
  • Migrene er en relativt vanlig form for hodepine. Så mange som 1 av 5 opplever migrene i løpet av livet. Migrene kjennetegnes ved tilbakevennende, moderate til kraftige anfall med hodepine. Smerten oppleves gjerne som ensidig og pulserende, og etterfølges ofte av kvalme og oppkast.
  • Cervikogen hodepine eller nakkehodepine gir smerter som ofte starter i nakken og brer seg mot pannen. Smerten er som regel ensidig, og kan også stråle ut i skulder og arm.
  • Anstrengelseshodepine kommer som regel samtidig med eller rett etter fysisk anstrengelse og gir bankende smerter på begge sider av hodet. Smertene avtar gjerne etter kort tid.

Sekundær hodepine

Sekundær hodepine oppstår grunnet en annen underliggende sykdom, som for eksempel:

Hodepine kan også oppstå i forbindelse med bruk av noen legemidler, såkalt legemiddelutløst hodepine.

Egenbehandling ved hodepine

De fleste tilfeller av hodepine er milde og forbigående, og kan behandles ved egenbehandling. Er du sjeldent plaget av hodepine finnes det flere gode råd og legemidler som kan hjelpe mot smertene når de oppstår.

Det finnes reseptfrie smertestillende legemidler som kan brukes til egenbehandling av hodepine. Det er viktig å finne årsaken til hodepinen, og redusere eller eliminere denne hvis det er mulig. Har du sovet lite en stund og har vondt i hodet, er det lurt å prioritere søvn fremfor andre aktiviteter. Gravide kan oppleve hodepine hyppigere enn det de er vant til. Dette kan ha flere årsaker, blant annet endring i hormonnivået i kroppen og økt muskelspenning. Dersom du er gravid er paracetamol, i så lave doser som mulig, førstevalget ved smerter. 

Migrenestift: Mange med hodepine og migrene opplever god smertelindring med en migrenestift. Dette er en kjølende stift som påføres i tinningen for en smertelindrende effekt. 

Finn ut hvilken smertestillende medisin som passer best for ditt behov her.

Når bør du kontakte lege ved hodepine?

I sjeldne tilfeller kan det være en annen sykdom som er årsaken til hodepinen, og da bør man oppsøke lege.

  • Ved kraftig hodepine som du ikke har kjent før eller kjenner årsaken til
  • Dersom du har vedvarende eller stadig tilbakevendende hodepine
  • Hvis du mistenker migrene
  • Hvis du har spenningshodepine som ikke forsvinner
  • Dersom du mistenker legemiddelutløst hodepine

 

Kilder: Helsenorge, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell og Norsk Helseinformatikk for helsepersonell.

Les mer: