Vitusapotek
Feber og hodepine

Spenningshodepine

Spenningshodepine, også kjent som tensjonshodepine eller stresshodepine, er hodepine som vanligvis oppleves som et jevnt press på eller rundt hodet.

Spenningshodepine
Profile Picture
Publisert: 19.06.2018
Sist oppdatert: 26.04.2023

Hva er spenningshodepine?

Spenningshodepine, også kalt tensjonshodepine eller stresshodepine, kjennes vanligvis som et jevnt press på eller rundt hodet. Hodepinen kommer gjerne gradvis utover dagen, og kan vare fra noen få timer til dager, uker eller måneder.

Årsaker til spenningshodepine

Årsaken til spenningshodepine er økt spenning i musklene som sitter i nakken, skuldrene, kjeven eller pannen. Den økte spenningen er gjerne et resultat av stress, psykisk påkjenning, feil arbeidsstilling eller for lite søvn. Ved hyppig spenningshodepine er det viktig å finne årsakene, og prøve å redusere/eliminere disse.

Egenbehandling av spenningshodepine

Ved spenningshodepine kan smertestillende mediamenter som fås kjøpt reseptfritt på apoteket forsøkes. Paracetamol, slik som Paracet, Pinex og Panodil er som regel førstevalget for de aller fleste. Kombinasjonspreparater, slik som for eksempel Paralen, eller medikamenter inneholdende ibuprofen, slik som Ibux, kan også forsøkes. Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk, og følg anbefalt dosering oppgitt på pakningen.

Les mer om smertestillende og febernedsettende medisin her!

En migrenestift som virker kjølende og smertelindrene ved hodepine og migrene, kan også forsøkes. 

Når bør du kontakte lege ved spenningshodepine?

  • Dersom spenningshodepinen kommer hyppig og smertnene er langvarige.
  • Dersom egenbehandling ikke gir tilstrekkelig smertelindring.
  • Dersom du har behov for smertestillende medikamenter på resept fra legen din.


Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell og Norsk Helseinformatikk for helsepersonell.

Les mer: