Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

5 myter om influensa og forkjølelse

Det er mye forvirring rundt forkjølelse og influensa om dagen. Vi har bedt Ruben Kufaas Fossli, farmasøyt i Vitusapotek, om å oppklare begrepsforvirringen og ikke minst mytene.

5 myter om influensa og forkjølelse
Profile Picture
Publisert: 02.12.2022

Ruben Kufaas Fossli, apoteker i Vitusapotek

Myte 1: Influensa er bare en tøff forkjølelse

- Nei, det stemmer ikke, sier Ruben Kufaas Fossli.

- Jeg forstår at dette kan være forvirrende, for de to kan ha noen av de samme symptomene, men det er ikke samme sykdommen. Influensa skyldes ulike influensavirus. Influensasymptomene er mye kraftigere og kommer mye raskere enn forkjølelsen med mer redusert allmenntilstand, høyere feber og ofte muskelsmerter. Når du er forkjølet er det sjelden at almenntilstanden er vesentlig redusert, selv om du kan ha både rennende nese, hoste og lettere feber. Forkjølelse har dessuten ofte svakere symptomer i begynnelsen, som kan bli sterkere etterhvert. 

- Er det for sent å vaksinere seg i januar, februar?

- Nei, mange tar fortsatt vaksine, men det kan være vanskelig å få tak i vaksine mot influensa sent i sesongen. Vi anbefaler folk å ta vaksine så tidlig som mulig, gjerne i november, for å ha mest mulig nytte av vaksinasjonen. Influensasesongen er på topp i januar og februar. Husk at det tar tid før vaksinen får sin fulle virkning.

Myte 2: Du kan få influensa av influensavaksine

- Nei, det er ikke riktig!

 I vaksinen mot influensa er det proteiner fra influensavirus. Det som skjer er at kroppens immunforsvar reagerer på dette og danner antistoffer mot virusene. Noen kan få en svak influensalignende reaksjon på vaksinen med litt feber, men de fleste av oss merker lite eller ingenting til vaksineringen, beroliger farmasøyt og apoteker Kufaas Fossli.

- Det er også slik at en influensavaksine ikke er noen garanti mot å få influensa, og det er mulig at dette kan være årsaken til at denne myten finnes? 

Myte 3: C-vitaminsjokk og antibiotika hjelper mot influensa og forkjølelse.

-Antibiotika hjelper mot bakterieinfeksjoner, mens både forkjølelse og influensa er virusinfeksjoner. Derfor hjelper ikke antibiotika mot noen av disse sykdommene. Når det gjelder vitaminer så er de viktige for immunforsvaret, og en vitaminmangel kan faktisk øke risikoen for både forkjølelse og influensa. Men når det er sagt, så hjelper det ikke å overdosere med vitaminer, for eksempel C-vitaminer, for å forebygge eller behandle sykdommer. Kroppen klarer rett og slett ikke ta til seg så store doser og dermed får man heller ingen nytte av dette, oppklarer farmasøyten. 

Myte 4: Hvis du ikke har feber kan du heller ikke smitte andre

- Det er nok helt feil! Både influensa og forkjølelse smitter via dråpesmitte. Det vil si at influensa smitter hvis man puster inn dråper med influensavirus fra smittede personer. Faren for å smitte andre er stor når du hoster eller nyser. 

Ofte får du ikke symptomer før 2-4 dager etter at du selv er smittet, men du er smitteførende fra den dagen du blir syk og i 3-5 dager etterpå. 

For å redusere smittefaren må du ha god håndhygiene og nyse i et lommetørkle eller i albuekroken og ikke ut i luften. På den måten kan du spare andre for å bli syke.

Myte 5: Det er ingenting du kan gjøre for å unngå influensa og forkjølelse

- Jo, du kan faktisk redusere sjansene for å bli smittet ved å ha en god håndhygiene. Bruk såpe og vann, eller produkter som inneholder sprit hvis såpe og vann ikke er tilgjengelig, for de tar knekken på virus Unngår du kontakt med andre som du vet er syke, vil det også redusere sjansene for at du selv får influensa eller forkjølelse.

Les mer: