Vitusapotek
Vaksiner

Vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine)

Et forebyggende tiltak mot alvorlig lungebetennelse og pneumokokksykdom, er vaksinering. Vaksine mot lungebetennelse kan settes hos Vitusapotek, og resept på vaksiner kan bestille på nett. Les mer her.

Vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine)

Sist oppdatert: 18.08.2022

Vaksinering mot lungebetennelse

Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine mot lungebetennelse til personer som er i risikogruppe for å få alvorlig lungebetennelse og pneumokokksykdom – hvem og hvilke risikogrupper dette gjelder, kan du lese mer om her.  

Vaksine i apotek - hvordan fungerer det?

Hos Vitusapotek kan du sette vaksiner direkte i apoteket! Du må ha resept fra lege for å få satt vaksiner hos oss. Resept kan bestilles gjennom en av våre samarbeidspartnere, eller fra fastlegen din. Deretter kan du sette den i ett av våre mange Vitusapotek.

Ett unntak er for influensavaksine, her kan farmasøyter i apotek skrive ut resept på influensavaksine – les mer om influensavaksinen her.

Slik fungere det:

 1. Bestill resept på ønsket vaksine, for eksempel på nett hos en av våre samarbeidspartnere:

  Bestill vaksinasjon fra eVaksine her  Bestill vaksinasjon fra Nettlegevakt her  

  Bestill vaksinasjon fra Maja her
   
 2. Resepten er elektronisk og vil være klar i apoteket etter kort tid (fra noen minutter til 24 timer, avhengig av hvor du bestiller resepten din fra). En lege vil alltid foreta en nøye vurdering av dine behov for vaksine, før en eventuell e-resept skrives ut til deg.
   
 3. Gå innom ditt nærmeste Vitusapotek og få satt vaksinen - trygt, raskt og enkelt!

Les mer om vaksine og vaksinasjon i apotek her.

Lungebetennelse - sykdommen

Lungebetennelse skyldes en infeksjon av virus, bakterier eller andre mikrober i lungene. De fleste alvorlige lungebetennelser skyldes en bakterie som kalles pneumokokker. Slike bakterier kan finnes normalt i floraen i munnen uten at de gir sykdom. Dersom bakteriene sprer seg til lungene og får fotfeste der kan det gi lungebetennelse. Pneumokokker kan i tillegg til lungebetennelse gi blodforgiftning (sepsis) og hjernehinnebetennelse. Dette kan føre til alvorlige og livstruene infeksjoner hos små barn, eldre og personer med spesielle risikofaktorer. Hos ellers friske er lungebetennelse vanligvis ufarlig om den blir behandlet riktig. 

Les mer om lungebetennelse her.

Smitte

Lungebetennelse som skyldes virus kan smitte fra person til personer gjennom dråper som spres når noen som har viruset nyser eller hoster. Infeksjon som skyldes bakterier (pneumokokker) derimot, skjer sjelden via slik dråpesmitte, men ved at bakteriene som normalt finnes i munnhulen sprer seg til lungene og får fotfeste der.

Symptomer

Vanlige symptomer ved lungebetennelse er:

 • Feber
 • Hoste med eller uten slim
 • Tung pust
 • Nedsatt allmenntilstand
 • Smerte i bryst eller rygg
 • Knatrelyder over lungene
 • Forvirring (spesielt hos eldre)

Bør jeg vaksinere meg mot noe mer enn lungebetennelse?

Er du i risikogruppen for å få alvorlig influensasykdom, er vaksine et forebyggende tiltak. Denne vaksinen bør settes hvert år, fortrinnsvis i perioden oktober – desember. 

Vaksine kan du sette i apotek. Autoriserte farmasøyter i apotek har rekvireringsrett på influensavaksine, og kan skrive ut resept til deg. Våre farmasøyter vil ta en nøye vurdering av hvert enkelt tilfelle og rekvirering av vaksiner, og du vil få resept på influensavaksinen dersom farmasøyten vurderer det slik. 

Les mer om influensavaksine her.

For mer informasjon om personer i risikogrupper og andre utsatte personer som kan ha nytte av å vaksinere seg som forebyggende tiltak mot både lungebetennelse og influensa, kan dette leses mer om her.

Bivirkninger ved vaksinering

Bivirkninger oppstår som regel 1-2 døgn etter vaksinasjon og er som regel milde og kortvarige. Vanligst er rødhet, hevelse og smerte på stikkestedet og lett feber.

Oppsøk alltid lege dersom det oppstår langvarige bivirkninger eller bivirkninger av mer alvorlig karakter.


Kilde: FHI (https://www.fhi.no/sv/vaksine/voksenvaksinasjon/pneumokokkvaksinasjon-for-voksne/), NHI (https://nhi.no/sykdommer/lunger/diverse/pneumokokkvaksine-til-eldre/). 

Les mer: