Vitusapotek
Vaksiner

Vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine)

Er du i risikogruppen for alvorlig lungebetennelse og har fått resept på vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine) fra lege? Vaksinen kan settes hos Vitusapotek. Resept på vaksinen kan også bestille på nett. Les mer her.

Vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine)

Vaksine mot lungebetennelse

Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine mot lungebetennelse (pneumokokkvaksine) til personer som er i risikogruppe for å få alvorlig pneumokokksykdom - hvilke risikogrupper dette gjelder, kan du lese mer om her.  

Det finnes to typer vaksiner mot lungebetennelse, også kalt pneumokokkvaksine. Hvilken vaksine du skal få, bestemmes av legen som skriver ut resept til deg.

Etter at vaksine mot pneumokokker ble tatt i bruk i Norge, har antallet alvorlige lungebetennelser falt hos små barn og eldre. Vaksinen beskytter ikke mot alle typer lungebetennelse, så sykdommen er fortsatt en vanlig dødsårsak hos de eldste i befolkningen.

Vaksine i apotek - hvordan fungerer det?

Hos Vitusapotek kan du sette vaksine mot lungebetennelse. Du må ha resept fra lege for å få satt vaksinen hos oss. Resept kan bestilles gjennom en av våre samarbeidspartnere, eller fra fastlegen din. Deretter kan du sette den i ett av våre mange Vitusapotek.

Slik fungere det:

 1. Bestill resept på ønsket vaksine, for eksempel hos på nett hos en av våre samarbeidspartnere:

  Bestill vaksinasjon fra eVaksine her  Bestill vaksinasjon fra Nettlegevakt her  

  Bestill vaksinasjon fra Maja her
   
 2. Resepten er elektronisk og vil være klar i apoteket etter kort tid (fra noen minutter til 24 timer, avhengig av hvor du bestiller resepten din fra). En lege vil alltid foreta en nøye vurdering av dine behov for vaksine, før en eventuell e-resept skrives ut til deg.
   
 3. Gå innom ditt nærmeste Vitusapotek og få satt vaksinen - trygt, raskt og enkelt!

Les mer om vaksine og vaksinasjon i apotek her.

Lungebetennelse - sykdommen

Lungebetennelse skyldes en infeksjon av virus, bakterier eller andre mikrober i lungene. De fleste alvorlige lungebetennelser skyldes en bakterie som kalles pneumokokker. Slike bakterier kan finnes normalt i floraen i munnen uten at de gir sykdom. Dersom bakteriene sprer seg til lungene og får fotfeste der kan det gi lungebetennelse. Pneumokokker kan i tillegg til lungebetennelse gi blodforgiftning (sepsis) og hjernehinnebetennelse. Dette kan føre til alvorlige og livstruene infeksjoner hos små barn, eldre og personer med spesielle risikofaktorer. Hos ellers friske er lungebetennelse vanligvis ufarlig om den blir behandlet riktig. 

Les mer om lungebetennelse her.

Smitte

Lungebetennelse som skyldes virus kan smitte fra person til personer gjennom dråper som spres når noen som har viruset nyser eller hoster. Infeksjon som skyldes bakterier (pneumokokker) derimot, skjer sjelden via slik dråpesmitte, men ved at bakteriene som normalt finnes i munnhulen sprer seg til lungene og får fotfeste der.

Symptomer

Vanlige symptomer ved lungebetennelse er:

 • Feber
 • Hoste med eller uten slim
 • Tung pust
 • Nedsatt allmenntilstand
 • Smerte i bryst eller rygg
 • Knatrelyder over lungene
 • Forvirring (spesielt hos eldre)

Vaksine mot lungebetennelse samtidig med influensavaksine

Personer i risikogrupper og andre utsatte personer kan ha nytte av å ta både vaksine mot lungebetennelse og influensavaksine for å forebygge lungebetennelse.

Influensavaksine er anbefalt hvert år til alle over 65 år, i tillegg til personer med spesielle risikofaktorer.
Les mer om influensavaksine her.

Vaksinen mot lungebetennelse kan gis samtidig med influensavaksinen, men det er anbefalt at de gis på forskjellige steder på kroppen, f.eks. en i hver overarm.

Bivirkninger ved vaksine mot lungebetennelse

Bivirkninger oppstår som regel 1-2 døgn etter vaksinasjon og er som regel milde og kortvarige. Vanligst er rødhet, hevelse og smerte på stikkestedet og lett feber.

 

Kilde: FHI (https://www.fhi.no/sv/vaksine/voksenvaksinasjon/pneumokokkvaksinasjon-for-voksne/), NHI (https://nhi.no/sykdommer/lunger/diverse/pneumokokkvaksine-til-eldre/). 

Sist oppdatert: mars 2022

Les mer: