Vitusapotek
Hudsykdommer og utslett

Utslett hos barn

Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv. Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn.

Utslett hos barn
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 09.11.2023

Utslett hos spedbarn

Huden til nyfødte kan endre seg mye. De fleste forandringene som oppstår er ufarlige, plager ikke barnet og går over av seg selv.

Rødt og småkvisete utslett (erythema toxicum neonatorum)

Dette er utslett av små røde prikker og nupper som etter hvert får puss i seg og ser ut som små kviser. Dette utslettet er det vanligste utslettet hos spedbarn og mellom 40-70% av alle nyfødte får det. Utslettet kan oppstå stort sett på alle deler av kroppen, bortsett fra i håndflater og på fotsåler. Utslettet dukker oftest opp i ansiktet.

Skal utslettet behandles? Utslettet plager ikke barnet og går over av seg selv. Utslettet skal ikke behandles.  

Nyfødtkviser (acne neonatorum)

Nyfødtkviser er hvite prikker med talg i panne, nese og kinn (kan også komme andre steder). Omtrent 1 av 5 nyfødte får dette. Nyfødtkviser kan av og til bli betente.

Skal dette behandles? De aller fleste tilfeller av nyfødtkviser trenger ingen behandling og det er viktig at foreldre ikke klemmer på kvisene. Om utslettet vedvarer og er utbredt kan det være aktuelt å behandle nyfødtkviser med medisiner, lege skal da kontaktes. 

Seboreisk spedbarnseksem (skurv)

Fet, tykk og skjellende hud som ofte oppstår i hodebunnen hos spedbarn. Omtales også som skurv. Utslettet kan også en sjelden gang sees i panne, øyenbryn, bak ører, rundt nese og munn, samt i armhuler og bleieområdet.

Skal dette behandles? Seboreisk spedbarnseksem (skurv) går som regel over av seg selv og plager sjelden babyen. Ved behov kan fet flass i hodebunnen fjernes ved å smøre inn babyolje eller annen nøyral olje, la den virke en stund, og deretter vaske bort med en mild babysjampo. Ved mye skurv i hodebunnen kan salisylsyreolje 2 % benyttes. Les mer om skurv og hvordan skurv kan fjernes her.

Atopisk eksem

Atopisk eksem rammer 3 % av alle spedbarn og kalles ofte barneeksem. Eksemet kommer ofte som små væskende blærer på kinn og i hodebunn. Atopisk eksem kan også komme på strekksider av armer og bein og i bleieområdet. Enkelte matvarer kan forverre atopisk eksem.

Skal dette behandles? Ja, ved svært milde former for atopisk eksem kan du forsøke en liten tube kortisonsalve/krem 1% i en kort periode og se om det hjelper. Ved mer utbredt eksem kontakt lege. Les mer om atopisk eksem og behandling her.

Milier (hvite eller gule nupper i huden)

Milier er hvite eller gule flate nupper i huden som ofte oppstår på panne, kinn, nese og hake. Milier finnes på nesten halvparten av alle nyfødte og går som regel over innen et par måneder. Milier skyldes at stoffet keratin ikke slipper ut av huden. 

Skal dette behandles? Nei, milier forsvinner av seg selv etter en stund.

Miliaria

Miliaria skyldes at svettekjertlene er lukket og ikke slipper ut svette. Milaria rubra er det som kalles varmeutslett og er røde nupper og blemmer på områder som har hatt klær. Utslettet blir borte av seg selv etter hvert. Milaria crystallina er små blemmer med rød hud rundt. Disse blemmene kan vedvare i noen få timer til noen dager. 

Skal dette behandles? Milaria krever ikke behandling og går over av seg selv. For å dempe utslettet bør en passe på at barnet ikke blir overopphetet, fjerne overflødige klær, gir barnet et avkjølende bad eller 

Utslett hos barn

Når spedbarnsperioden er over (barnet har blitt ett år) og huden har blitt mer moden og utviklet, sees andre hudutslett hos barnet. Ved oppstart i barnehage er barnet også mer utsatt for smittsomme barnesykdommer, og noen av disse kan gi karakteristiske hudutslett som for eksempel vannkopper. Her er en beskrivelse av noen av de vanligste hudforandringene og utslettene som kan oppstå hos barn.

Brennkopper

Brennkopper er små blemmer som etterhvert blir fylt med væske. Når brennkoppene sprekker kommer det ut puss som lager en gulbrun skorpe. Brennkopper kommer oftest i ansikt, hodebunn og på hender. Brennkopper kan klø og være ømme.

Skal brennkopper behandles? Brennkopper skal behandles. Les mer om brennkopper og hvordan du behandler det her.

Vannkopper og andre smittsomme barnesykdommer

En rekke barnesykdommer kan gi svært karakteristisk utslett. De fleste barnesykdommene er ufarlige og går over av seg selv. De barnesykdommene som kan bli alvorlige tilbys det vaksine mot i barnevaksinasjonsprogrammet. Les mer om barnesykdommer og hva slags utslett de gir her. 

Mollusker

Mollusker er en virusinfeksjon som gir et blemmelignende utslett. Små lyserosa blemmer med en «nedsenkning» i midten. Mollusker kan både klø, være vonde og ømme.

Skal mollusker behandles? Mollusker går over av seg selv og som regel er det ikke nødvendig med noen form for behandling. Les om mollusker og hvordan de kan behandles.

Atopisk eksem

Atopisk eksem kalles også barneeksem og er en av de vanligste formene for eksem. Atopisk eksem gjør huden tørr, kløende og betent. Allergi mot matvarer kan, hos noen, forverre atopisk eksem, men det er ikke det som forårsaker eksemet.

Skal atopisk eksem behandles? Les mer om atopisk eksem og hvordan du behandler det her.

Vorter

Vorter kommer ofte på hender eller føtter og er utvekster med fortykket hud. Vorter forsvinner av seg selv, men det tar lang tid (opp til flere år).

Skal vorter behandles?Les mer om behandling av vorter på hender og føtter her.

Behov for hudlege?

Vitusapotek samarbeider med hudlegetjenesten Askin, hvor du får spesialistkonsultasjon og e-resept, helt digitalt, innen 24 timer (på hverdager). Askin er en norsk helsetjeneste bestående av hudleger og spesialister innen hud, og kan hjelpe deg med alt innenfor hud og hudsykdommer.

Les mer og kontakt Askin her.

Er du medlem av kundeklubben VI+, får du 20 % rabatt på tjenestene fra Askin - meld deg inn i dag!    


Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Apotekforeningens brosjyreserie til foreldre og barn, Helsenorge.no og Norsk legehåndbok.