
Publisert:
30.11.2022
Jernmangel vil si at kroppens jernlagre er tomme. Jernmangel kan utvikle seg til en jernmangelanemi som er mangel på proteinet hemoglobin i blodet. Man regner med at så mange som 2-3 % av alle menstruerende kvinner har jernmangelanemi. Jerntilskudd er ofte nødvendig for å korrigere en jernmangel eller jernmangelanemi.
Jern er nødvendig for å danne hemoglobinmolekyler som frakter oksygen rundt i kroppen. Dersom jerntapet blir mer enn jernopptaket fra kosten, vil dette tære på kroppens jernlager.
Jernmangel er en tilstand hvor kroppens jernlagre er redusert eller i ferd med å tømmes. Når jernlagrene er så små at kroppen ikke klarer å produsere nok hemoglobin kalles tilstanden jernmangelanemi.
Anemi (blodmangel) kan ha andre årsaker enn jernmangel. Mangel på vitamin B12, folsyremangel, sykdommer i benmargen eller økt nedbrytning av røde blodceller i blodet kan også forårsake anemi. Jernmangel er imidlertid den vanligste årsaken til anemi.
Noen studier har også sett at det kan være sammenheng mellom anemi og en trang til å spise ting som ikke egentlig betegnes som mat. Dette kalles "pica", og innebærer et behov for å spise ting som f.eks is, jord, toalettpapir og kull. Denne mekanismen er ikke godt forstått.
Jernmangelanemi er ikke en sykdom i seg selv, men et symptom på at noe ikke fungerer som det skal. Det er derfor viktig å finne årsaken, slik at en eventuell underliggende sykdom kan behandles. I tillegg kan det være nødvendig med tilskudd av jern.
Det finnes to hovedgrupper av jerntilskudd; hemjern og ikke-hemjern.
For å forebygge jernmangel eller ved påvist jernmangel (det vil si tomme jernlagre uten blodmangel) anbefales vanligvis hemjern. Hemjern tas bedre opp i kroppen og gir ofte mindre magebivirkninger enn ikke-hemjern.
Ved jernmangelanemi må man normalt bruke ikke-hemjern (høydose-jern), og førstevalget er jernsulfat tabletter. Ikke-hemjern tas dårligere opp i kroppen og gir hyppigere magebivirkninger enn hemjern. Bivirkningene er relatert til dosen, så lavest mulig dose tilstrebes, spesielt i oppstartfasen. 100 mg jernsulfat daglig ser ut til å være tilstrekkelig for å korrigere en jernmangelanemi ifølge RELIS. Større doser bør fordeles utover dagen for å redusere magebivirkninger. Det kan ta opptil 10 uker før jernlagrene normaliseres. Slik behandling bør brukes i samråd med legen og jernnivået bør kartlegges før bruk.
Dersom jern tas dårlig opp fra tarmen eller man har behov en rask økning i jernnivået, kan legen finne det nødvendig å forskrive jern i form av injeksjoner (reseptpliktig).
Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk Helseinformatikk (nhi.no), portamedicus.no, sinnetshelse.no, RELIS, UpToDate
Les mer: