Vitusapotek
Hjerne og nerver

Meningokokker og smittsom hjernehinnebetennelse

Smittsom hjernehinnebetennelse er svært alvorlig tilstand forårsaket av blant annet en bakterietype som heter meningokokker. Selv om alle kan rammet av smittsom hjernehinnebetennelse, er det gjerne barn og ungdom som er mest utsatt. De typiske symptomene er høy feber, nakke-stivhet og hodepine. Om man mistenker at man har hjernehinnebetennelse, må lege kontaktes umiddelbart.

Meningokokkbakterier av typen neisseria meningitidis
Profile Picture
Publisert: 02.10.2023
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 02.10.2023

Hva er smittsom hjernehinnebetennelse?

En infeksjon av hjernehinnene forårsaket av meningokokkbakterien neisseria meningitidis, kalles meningokokksykdom eller smittsom hjernehinnebetennelse. Sykdommen kan opptre som enkelttilfeller eller som større epidemier, og er en livstruende sykdom som trenger behandling. Så hva er meningokokker egentlig? En meningokokk er en type bakterie som kan eksistere i halsen hos mennesker, typisk i svelget og på mandlene. Meningokokker smitter via spytt eller dråper fra halsen, som luftbåren smitte for eksempel ved hoste. Mange mennesker har meningokokkbakterier i halsen uten å bli syke, og omtales som bærere. Hvorfor noen mennesker utvikler livstruende sykdom, mens andre kan bære meningokokkbakterier i halsen i månedsvis uten å bli syke, kan ha varierende årsaker. Nedsatt immunforsvar, samtidig virusinfeksjon og aktiv- eller passiv røyking kan øke risikoen for utviklingen av smittsom hjernehinnebetennelse etter smitte med meningokokker.

Årlig forekommer det 20-30 tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i Norge. Selv om meningokokkbakterien ikke smitter så lett, og sjelden utvikler seg til infeksjon av hjernehinnene, er det viktig å være klar over symptomer man må være oppmerksom på og hvilke forebyggende tiltak man kan gjøre for å unngå smitte.

Smittsom hjernehinnebetennelse kan også forårsakes av andre bakterier, deriblant Haemophilus influenzae type b (Hib). Det forekommer imidlertid omtrent ingen tilfeller av Hib-infeksjoner i Norge, da vaksine mot denne bakterien er en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

Du kan lese mer om andre årsaker til hjernehinnebetennelse her.

Symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse

  • Høy feber
  • Frysninger
  • Hodepine som forverres ved bevegelse
  • Kvalme og oppkast
  • Nedsatt bevissthet
  • Nakkestivhet- forsøk å legge haken på brystet
  • Utslett som ses som små prikkformede blødninger i huden- forsøk å trykke et glass mot utslettet. Ved utslett forårsaket meningokokker vil prikkene ikke avblekes.

Hos barn kan symptomene være mer diffuse enn hos voksne, og de typiske symptomene er ikke alltid til stede. Vær spesielt oppmerksom på disse symptomene hos spedbarn og barn under 2 år:

  • Stivhet og spasmer
  • Trege bevegelser, unormal irritabilitet og tretthet
  • Feber, samtidig med blek eller flekkete hud
  • Oppkast og nedsatt appetitt
  • Barnet slutter å drikke og tisse

Symptomene oppstår gjerne 1-14 dager etter smitte, og kan være nokså like symptomer på ufarlige luftveisinfeksjoner i de tidlige stadiene. Sykdommen kan imidlertid utvikle seg raskt, og tilstanden kan bli alvorlig i løpet av få timer. Det er derfor viktig å få medisinsk hjelp tidlig, og ikke vente til man har utviklet alle symptomene.

Forebyggende tiltak mot smittsom hjernehinnebetennelse

Selv om alle aldersgrupper kan bli smittet med meningokokker og utvikle smittsom hjernehinnebetennelse, ser man en økt forekomst blant barn og ungdom- spesielt russ under russefeiringen. Kombinasjonen av lite søvn, mye alkohol, aktiv- og passiv røyking og mange mennesker tett sammen gjør denne gruppen særlig utsatt. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16-19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom, spesielt i forkant av russetiden.

Vaksine

I Norge blir ikke barn vaksinert mot meningokokker som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Det er imidlertid to typer vaksiner mot meningokokker tilgjengelig i Norge, og disse beskytter mot ulike typer meningokokkbakterier.

  • Den ene typen er en kombinasjonsvaksine beskytter mot meningokokk gruppe A, C, W og Y, og det er meningokokk gruppe Y som står for de fleste tilfellene av smittsom hjernehinnebetennelse bland ungdom i Norge de siste årene.
  •  Den andre typen beskytter mot meningokokk gruppe B. Det har ikke vært tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokk gruppe B blant ungdom i Norge de siste årene, men om man ønsker å være vaksinert mot alle grupper meningokokkbakterier som sirkulerer, må man ta denne vaksinen i tillegg til kombinasjonsvaksinen.

Det er viktig at vaksinene settes i god tid før ønsket effekt, da det tar ca 2 uker etter siste dose før man oppnår beskyttelse. Kombinasjonsvaksine A, C, W og Y gis som en enkeltdose, imens vaksine med gruppe B gis som 2 doser med 1 eller 6 måneders mellomrom, avhengig av hvilket preparat som benyttes. Ved oppnådd beskyttelse, har denne en varighet på ca. 5 år.

Vaksine mot meningokokker kan settes hos Vitusapotek. Les mer om vaksinering i apotek her.

Råd som kan forebygge smitte

For å minske risikoen for smitte og utvikling av smittsom hjernehinnebetennelse har vi samlet noen råd til deg:

  • Unngå å drikke av andres glass, flasker eller bokser. Ikke del sigaretter, snus eller tyggegummi. Dette minsker faren for dråpesmitte.
  • Unngå aktiv- og passiv røyking. Såre slimhinner er mer utsatt for infeksjoner.
  • Kroppen trenger hvile. Sørg for å få nok søvn.
  • Ta det rolig om du har luftveisinfeksjoner eller andre infeksjoner i kroppen. Et nedsatt immunforsvar øker risikoen for å utvikle alvorlig sykdom dersom du skulle bli smittet.
  • Alkohol reduserer dømmekraften. Unngå et for høyt inntak av alkohol.

Behandling

Smittsom hjernehinnebetennelse behandles med intravenøs antibiotika. Av og til gis også immundempende legemidler, som kortison, da dette kan forebygge skader på hjernen og øke sjansen for en god prognose. Selv om meningokokksykdom er en svært alvorlig og potensielt livstruende tilstand, blir de aller fleste heldigvis friske igjen. Det er viktig å komme i gang med behandlingen raskt og alle med smittsom hjernehinnebetennelse blir innlagt på sykehus.

Nærkontakter kan også i noen tilfeller anbefales behandling med antibiotika forebyggende for å forhindre videre smitte og utvikling av smittsom hjernehinnebetennelse. Disse bør også vurdere å vaksinere seg mot meningokokker.

Når bør du kontakte lege?

  • Kontakt alltid lege ved mistanke om smittsom hjernehinnebetennelse. Ring 113 dersom tilstanden er kritisk! Rask behandling er viktig, så ikke vent å se om flere symptomer dukker opp.
  • Ved hudutslett og prikker i huden som ikke blekner i farge når du presser et glass mot det.
  • Ved så uttalt stivhet i nakken at man ikke klarer å legge haken på brystet

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsenorge.no, Norsk Helseinformatikk

Les mer: