Vitusapotek
Feber og hodepine

Feber hos barn

Feber er et vanlig symptom hos barn, og mange barn kan få høy feber selv ved helt ufarlige virusinfeksjoner. Generelt er allmenntilstanden til barnet en viktigere indikator på hvor sykt barnet er enn selve temperaturen.

Feber hos barn
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 15.03.2023

Hva er feber?

Kroppens temperatur reguleres fra det termoregulatoriske senteret i hjernen. Dette senteret mottar informasjon fra hele kroppen om temperaturen, og hvis vi er for varme settes det i gang tiltak for å senke temperaturen. Ved feber er denne "termostaten" i kroppen stilt inn på for høy temperatur, som resulterer i feber.

Feber er definert som kroppstemperatur høyere eller lik 38 °C, målt i endetarmen. Feber er ikke en sykdom, men et symptom. Feber kan ha en rekke ulike årsaker, for eksempel kan man få feber ved økt aktivitet i immunforsvaret. Infeksjoner og betennelser er andre eksempler som kan gi feber.

Feber hos barn

Små barn får lettere feber enn voksne, og feberen kan fort bli høy. Når små barn har feber er allmenntilstanden langt viktigere enn selve temperaturen. Små barn kan lett få feber på 39 °C, selv ved helt vanlige virusinfeksjoner. Feber er et symptom, og ikke en sykdom. Barn kan fort kjennes varme ut, og det er derfor viktig å måle temperaturen hos barn for å følge med på om barnet har feber eller ikke. 

Hvordan måle feberen hos små barn?

Å legge en hånd på små barns panne eller rygg har svært liten eller ingen verdi når det gjelder å avgjøre om barnet har feber eller ikke.

Å måle i endetarm med et termometer med fleksibel tupp er en svært velegnet måte å få et nøyaktig mål på temperaturen til barnet. Det er viktig at barnet er i ro mens man måler temperaturen rektalt. 

Det er og mulig å måle temperaturen oralt eller i armhulen, men disse målestedene gir ikke like nøyaktige mål som rektalmåling. Micorlife digitalt pannetermometer er en svært enkel og grei måte å måle kroppstemperaturen til barnet på. Å måle kroppstemperaturen slik er veldig lettvint da man slipper å forstyrre barnet – for eksempel hvis man ønsker å sjekke hva temperaturen er på midt på natten så kan man gjøre det helt uten å vekke barnet.

Gode råd når barnet ditt har feber

  • Gi barnet rikelig med drikke, feber fører til væsketap
  • La barnet være lett påkledd og sørg for at romtemperaturen ikke er for høy
  • Det er fornuftig å holde barnet innendørs til barnet er feberfri
  • Ved høy feber av ukjent årsak kan du vekke barnet et par ganger i løpet av natten for å sjekke at du har god kontakt med barnet

Febernedsettende medisin til barn

Husk at bruk av febernedsettende medisin ikke gjør at barnet blir fortere frisk, men reduserer ubehaget som følger med høy feber. Immunforsvaret jobber som regel litt mer effektivt ved økt kroppstemperatur så derfor er det ikke alltid gunstig å senke barnets kroppstemperatur. Generelt trenger ikke barn febernedsettende medisin før de har over 39 °C, men ser man at barnet plages av feber ved lavere grad kan man gi febernedsettende medisin.  Medisinen vil gi en kortvarig bedring av allmenntilstanden og gjøre det lettere å gi mat og drikke til barnet. Om barnet har stort væsketap (ved f.eks. oppkast og diaré) anbefales bruk av paracetamolpreparater (Pinex, Paracet og Panodil).

Ikke gi barn under tre måneder febernedsettende medisin uten å ha snakket med en lege først. Mer om febernedsettende medisin til barn finner du her

Er feber farlig for barn?

Feber i seg selv er som regel ufarlig for friske personer. Små barn får ofte feber, og ofte høyere temperaturer enn voksne. De aller fleste småbarn tåler feber godt. Dersom barnet er vanskelig å få kontakt med og er sløvt bør du kontakte lege.

Feber i seg selv kan være farlig ved svært høy feber. Det er ingen eksakt grense for når feber i seg selv er farlig, men ved temperaturer opp mot 41 °C kan temperaturen i seg selv bli et problem. Kontakt lege ved slike høye temperaturer.

Feber og barnehage

Et barn som har vært syk med feber, bør være helt feberfri før det vender tilbake til barnehagen. Dette først og fremt av hensyn til barnet selv. 

Barns normale kroppstemperatur kan variere, men en temperatur målt i endetarmen på over 38° C anses som forhøyet, og barnet har feber.

Når bør barn holdes hjemme fra barnehagen? LES MER HER! 

Når bør du kontakte lege dersom barnet ditt har feber?

  • Hvis barnet er 3 måneder eller yngre.
  • Dersom feberen har vart i mer enn tre dager.
  • Dersom feberen blir svært høy (temperaturer over 40 °C).
  • Dersom barnet ikke får i seg tilstrekkelig med væske og næring.
  • Dersom barnet har dårlig allmenntilstand (er sløvt, vanskelig å få kontakt med, virker fraværende).
  • Dersom barnet får nakkestivhet eller utslett (som ikke forsvinner dersom man presser et melkeglass over det) kontakt lege umiddelbart.


Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Store norske leksikon, Norsk elektronisk legehåndbok, forskning.no, Folkehelseinstituttet og Norsk legemiddelhåndbok.

Les mer: