Vitusapotek
Hjerne og nerver

Hjernehinnebetennelse

Hjernehinnebetennelse er en infeksjon av hinnene rundt hjernen og ryggmargen, og gir typiske symptomer som høy feber, hodepine, nakke- og ryggstivhet. Mange mennesker på ett sted, som russetiden, kan øke faren for smitte. Om man mistenker hjernehinnebetennelse skal lege kontaktes øyeblikkelig. 

Hjernehinnebetennelse
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 02.10.2023

Hva er hjernehinnebetennelse?

Hjernehinnebetennelse (meningitt) er en infeksjon i hinnene rundt hjernen og ryggmargen, som gjør hinnene betente. Infeksjonen kan også angripe hjernebarken, selve hjernen eller blodet (sepsis). Ofte sees flere av disse tilstandene samtidig. Det er i hovedsak barn og unge som rammes av hjernehinnebetennelse. Særlig barn får ofte sepsis og hjernehinnebetennelse samtidig. 

Årsaker

Hjernehinnebetennelse skyldes at enten virus eller bakterier infiserer hinnene rundt hjernen og ryggmargen. Ofte kan en vanlig infeksjon, typisk fra nese/hals regionen, spre seg videre til blodet og derfra til hjernehinnene. Hjernehinnebetennelse forårsaket av bakterier er en langt mer alvorlig sykdom enn hjernehinnebetennelse forårsaket av virus. Flåttbitt kan også i sjeldne tilfeller føre til hjernebetennelse (encefalitt).  Haemophilus influenzae type b, pneumokokker og meningokokker er de bakterietypene som forårsaker flest tilfeller av hjernehinnebetennelse.

Les mer om meningokokker og smittsom hjernehinnebetennelse her.

Symptomer

 • Høy feber
 • Nakke- og ryggstivhet (klarer ikke legge haka på brystet)
 • Ledd- og muskelsmerter
 • Kvalme, oppkast og diarè
 • Kraftig hodepine (som blir verre når hodet beveges)
 • Lysømfintlighet (vil ligge i et mørkt rom) 
 • Kramper
 • Hudutslett. Typisk er små flekker i huden som ikke lar seg trykke bort med et glass
 • Unormalt sløv eller vanskelig å vekke opp fra søvn

Hjernehinnebetennelse forårsaket av virus kan gi de samme symptomene som hjernehinnebetennelse forårsaket av bakterier, men disse gir sjeldnere et alvorlig forløp. Det er allikevel viktig å oppsøke lege tidlig, slik at man kan avdekke om symptomene er forårsaket av virus eller bakterier, og få startet opp med behandling raskt om det viser seg å være en bakteriell hjernehinnebetennelse.

Behandling

Hjernehinnebetennelse forårsaket av virus går som regel tilbake av seg selv uten at behandling er nødvendig. Om behandling er nødvendig, er det som oftest symptomene som behandles. Det finnes også antivirale legemidler, som er legemidler som bremser utviklingen av virusinfeksjonen.

Om hjernehinnebetennelsen er forårsaket av bakterier derimot, er det nødvendig å få behandling raskt. Antibiotika benyttes alltid, og typen antibiotika som benyttes er avhengig av typen bakterier som forårsaker hjernehinnebetennelsen.

Smitte

Som regel sees hjernehinnebetennelse som enkelttilfeller. Mange mennesker på et sted som i militæret, på skoler eller under russetiden, kan imidlertid disponere for utbrudd med hjernehinnebetennelse.  Les mer om smittsom hjernehinnebetennelse her.

Vaksinasjon

Vaksine mot Haemophilus influenzae type b (Hib) og pneumokokker tilbys barn gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.

Folkehelseinstituttet anbefaler ungdom som skal delta i russefeiringen og ungdom i alderen 17-19 år og vurdere å vaksinere seg med meningokokker.

Det er også mulig å ta vaksine mot den flåttbårne sykdommen Skogflåttencefalitt (hjernebetennelse), som er forårsaket av TBE-viruset.

Hjernehinnebetennelse i Norge

Det er få tilfeller av hjernehinnebetennelse i Norge hvert år. Hovedgrunnen til dette er at alle barn i Norge får tilbud om to vaksiner mot hjernehinnebetennelse forårsaket av bakterietypen Haemophilus influenzae type b (Hib) og visse pneumokokktyper. Årlig forekommer det omtrent 20-30 tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokker. Virus er i dag den vanligste årsaken til hjernehinnebetennelse i Norge.

Når bør du kontakte lege ved symptomer på hjernehinnebetennelse?

 • Kontakt ALLTID lege eller ring 113 ved mistanke om hjernehinnebetennelse! Ikke vent og se om flere symptomer dukker opp
 • Ved hudutslett som ikke lar seg trykke bort med et glass
 • Ved uttalt nakkestivhet. Kan sees ved at personen ikke klarer å legge haka på brystet


Kilder:
Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk helseinformatikk , Store norske leksikon, Folkehelseinstituttet, lommelegen.no

Les mer: