
Publisert:
30.11.2022
Multippel Sklerose (MS) er en alvorlig sykdom som rammer nervesystemet i hjernen og ryggmargen. MS rammer omtrent dobbelt så mange kvinner som menn. Hos de aller fleste som får MS starter symptomene i 30-årene.
Ved MS angriper kroppens immunsystem bestemte deler av nervesystemet i hjernen og ryggmargen. Som regel påvirker ikke MS hvor lenge man lever, men sykdommen kan i verste fall føre til total invalidisering.
Nervecellene i hjernen og ryggmargen kommuniserer via nerveimpulser (elektriske signaler). Nerveimpulsene ledes langs nervetråder isolert med et stoff som kalles myelin. Ved MS angriper immunsystemet myelin i hjernen og ryggmargen. Uten isolering blir nerveimpulsene ledet alt for dårlig og dermed klarer ikke nervecellene å kommunisere ordentlig seg imellom eller med resten av kroppen.
Årsaken til hvorfor noen utvikler MS er ukjent, men antas å være en kombinasjon av arv og miljø. Infeksjoner, klima og kosthold kan ha betydning for utvikling av MS, særlig for de som er arvelig disponert for å få sykdommen.
Hvilke symptomer som er mest fremtredende er avhengig av hvilke områder i hjernen og ryggmargen som er rammet, og hvor stor ødeleggelsen av myelin er. De vanligste symptomene ved MS er:
De fleste med MS får et såkalt remitterende forløp. Det betyr at man har perioder med akutt forverring etterfulgt av gode perioder. 20 % av de med MS får derimot et progressivt forløp, som vil si at symptomene stadig øker, både i intensitet og i antall.
Mange med MS får økte plager når de blir varme eller ved stress. Derfor kan det være lurt å unngå overoppheting og stress generelt (hvis det lar seg gjøre). I tillegg er et sunt og variert kosthold viktig, både for å sikre tilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler og for at helsen ellers skal holde seg god.
Behandlingen ved MS er avhengig av hvor plaget man er med de ulike symptomene, hvor ofte man har dårlige perioder og hvor raskt sykdommen utvikler seg. Medisinene som brukes i behandlingen av MS deles i to hovedgrupper:
Hvis man har resept på MS medisiner, kan disse bestilles her.
I tillegg til medisiner kan fysioterapi, ergoterapi og tilrettelegging i hverdagen bidra positivt på sykdommen.
Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, www.multippelsklerose.no, Store norske leksikon, www.ms-portalen.no, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, www.helsedirektoratet.no, www.lommelegen.no, www.helsenett.no, Norsk Helseinformatikk