Vitusapotek
Hjerne og nerver

Multippel Sklerose (MS)

Multippel Sklerose (MS) er en alvorlig sykdom som rammer nervesystemet i hjernen og ryggmargen. MS rammer omtrent dobbelt så mange kvinner som menn. Hos de aller fleste som får MS starter symptomene i 30-årene.

Multippel Sklerose (MS)
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 30.11.2022

Hva er Multippel Sklerose?

Ved MS angriper kroppens immunsystem bestemte deler av nervesystemet i hjernen og ryggmargen. Som regel påvirker ikke MS hvor lenge man lever, men sykdommen kan i verste fall føre til total invalidisering.

Hva skjer i kroppen ved Multippel Sklerose?

Nervecellene i hjernen og ryggmargen kommuniserer via nerveimpulser (elektriske signaler). Nerveimpulsene ledes langs nervetråder isolert med et stoff som kalles myelin. Ved MS angriper immunsystemet myelin i hjernen og ryggmargen. Uten isolering blir nerveimpulsene ledet alt for dårlig og dermed klarer ikke nervecellene å kommunisere ordentlig seg imellom eller med resten av kroppen.

Årsaker til Multippel Sklerose

Årsaken til hvorfor noen utvikler MS er ukjent, men antas å være en kombinasjon av arv og miljø. Infeksjoner, klima og kosthold kan ha betydning for utvikling av MS, særlig for de som er arvelig disponert for å få sykdommen. 

Symptomer på Multippel Sklerose

Hvilke symptomer som er mest fremtredende er avhengig av hvilke områder i hjernen og ryggmargen som er rammet, og hvor stor ødeleggelsen av myelin er. De vanligste symptomene ved MS er:

 • Tretthet og svimmelhet
 • Balanseforstyrrelser
 • Blære- og tarmproblemer (urinlekkasje, overaktiv blære, løs mage og forstoppelse)
 • Dobbeltsyn, nedsatt syn eller blindhet
 • Nummenhet/prikking i deler av kroppen
 • Depresjon eller angst
 • Lammelser
 • Utydelig tale
 • Smerter
 • Seksuelle problemer

Ulike former Multippel Sklerose

De fleste med MS får et såkalt remitterende forløp. Det betyr at man har perioder med akutt forverring etterfulgt av gode perioder. 20 % av de med MS får derimot et progressivt forløp, som vil si at symptomene stadig øker, både i intensitet og i antall.  

Gode råd ved Multippel Sklerose

Mange med MS får økte plager når de blir varme eller ved stress. Derfor kan det være lurt å unngå overoppheting og stress generelt (hvis det lar seg gjøre). I tillegg er et sunt og variert kosthold viktig, både for å sikre tilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler og for at helsen ellers skal holde seg god.

Behandling ved Multippel Sklerose

Behandlingen ved MS er avhengig av hvor plaget man er med de ulike symptomene, hvor ofte man har dårlige perioder og hvor raskt sykdommen utvikler seg. Medisinene som brukes i behandlingen av MS deles i to hovedgrupper:

 • Sykdomsmodulerende behandling: Det finnes ingen medisiner som kan reparere nerveskadene ved MS, men vi har medisiner som kan dempe immunsystemets angrep på nervesystemet slik at ødeleggelsen av myelin reduseres og utviklingen av sykdommen bremses
 • Behandling av symptomene: Det finnes mange medisiner som kan behandle symptomene ved MS slik at hverdagen blir enklere. Dette gjelder for eksempel medisiner ved blære- eller tarmproblemer, smertedempende medisiner og behandling av skjelvinger  

Hvis man har resept på MS medisiner, kan disse bestilles her.

I tillegg til medisiner kan fysioterapi, ergoterapi og tilrettelegging i hverdagen bidra positivt på sykdommen.

Når bør du kontakte lege ved Multippel Sklerose (MS)?

 • Hvis du har et eller flere av symptomene på Multippel Sklerose (MS) og ikke vet hva de skyldes.


Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, www.multippelsklerose.no, Store norske leksikon, www.ms-portalen.no, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, www.helsedirektoratet.no, www.lommelegen.no, www.helsenett.no, Norsk Helseinformatikk