
Publisert:
14.04.2023
Overgangsalder er en naturlig prosess som alle kvinner gjennomgår. Overgangsalder åpner for mange opp en ny fase med nye muligheter, sentralt står ofte mer tid til å ta vare på seg selv. Lytt til kroppen og hva den vil i overgangsalderen.
Overgangsalder (klimakteriet) er perioden før og etter siste menstruasjonsblødning (menopausen). De fleste kommer i overgangsalderen i 50-årene, men det er store individuelle variasjoner. For noen er overgangsalderen helt uproblematisk, mens andre opplever betydelige plager i perioden. Hvor lenge og hvor uttalte plager man får i overgangsalderen varierer.
Hovedårsaken til plager i overgangsalderen er et kraftig fall i kroppens hormonproduksjon. Hvor uttalte plager man får avhenger av en rekke faktorer. Faktorene under kan disponere for kraftige plager i overgangsalderen:
Overgangsalderen har ikke noe bestemt start- eller stopp, dermed kan noen oppleve plager uten å være klar over at det skyldes overgangsalder. Nedsatt hormonproduksjon gjør skjeden mer mottagelig for bakterier, som kan resultere i urinveisinfeksjon. Andre tegn på at overgangsalderenen nærmer seg er uregelmessige menstruasjonssykluser, bortfall av menstruasjon, hetetokter og skiftende humør.
Overgangsplager deles ofte i akutte plager og mer langsiktige forandringer. Akutte symptomer oppstår plutselig og kan oppleves som meget ubehagelige. De er imidlertid helt ufarlige. Langsiktige forandringer er gradvise endringer i kroppen som ikke gir noen umiddelbare plager, men som det er hensiktsmessig å være oppmerksom på.
Akutte overgangsplager |
Langsiktige overgangsplager |
Hetetokter |
Økt risiko for beinskjørhet, tap av beinmasse |
Underlivsplager (tørr skjede, stressinkontinens, blødningsforstyrrelser og urinveisinfeksjoner) |
Økt risiko for hjerte og karsykdommer |
Nedsatt seksuallyst |
Hudforandringer (endringer i kollagen gir mindre «spenstig» hud) |
Psykiske plager (depresjon, søvnproblemer og ustabilt stemningsleie) |
Vektøkning og endret fettfordeling i kroppen med mer magefett og mindre feminine former kommer ofte gradvis. |
|
Hårtap med tynnere hår, hårfestet kan også rykke oppover. |
Husk og flyt med aldersstrømmen, ikke stritt i mot, alt har sin tid.
Behandlingen av plager i forbindelse med overgangsalder retter seg først og fremst mot de akutte plagene.
Hetetokter
Hetetokter kan være alt fra små variasjoner i hvordan man oppfatter temperaturen rundt seg til voldsomme temperaturforandringer som kan oppleves meget sjenerende og plagsomme. Kosttilskudd med rødkløver eller soya kan hjelpe mot hetetokter.
Underlivsplager
Tørr skjede er et svært vanlig problem i overgangsalderen, og kan føre til smerter ved samleie, irritasjon i skjeden og tilbakevendende urinveisinfeksjon. Heldigvis finnes det mange produkter som kan brukes ved underlivsplager:
Hårtap
Fordi kvinner får redusert nivå av østrogen i overgangsalderen kan man etter hvert få en "overvekt" av mannlige hormoner, noe som kan bidra til håravfall. De vanligste plagene er tynnere hår, kortere hår og hodebunnen kan komme til syne. For eksempel kan Recrea Forte eller Nisim forsøkes ved hårtap, eller et kosttilskudd beregnet til å ta vare på hår og negler. Gevita She Hår & Negler er spesielt velegnet for kvinner i overgangsalderen.
Generelle plager i overgangsalderen
Kvinner med milde og mer generelle plager kan forsøke kosttilskudd mot overgangsplager og hetetokter.
mbrace overgangsalder er et kosttilskudd som bidrar til å opprettholde en rolig og behangelig overgangsalder og hjelper kvinner med å takle vanlige overgangsplager, slik som for eksempel hetetokter og hormonell ubalanse. Kapslene inneholder rødkløver, salvie, vitamin B6 og E.
Gevita She Overgangsalder kan ha god effekt ved hetetokter, svette og humørsvingninger i forbindelse med overgangsalder. Produktet inneholder rødkløverekstrakt som kan bekjempe vanlige plager ved overgangsalder.
Produkter inneholdende soya kan ha effekt, da soya inneholder planteøstrogener, stoffer som ligner på østrogen. Disse kan ha en lindrende effekt og dermed lindre overgangangsplager.
Remifemin tabletter - et plantebasert legemiddel med innhold av rotstokk, mot plager i forbindelse med overgangsalder, som svetting og hetetokter.
Kalsiumtilskudd kan være lurt i overgangsalderen da mange opplever beintap som følge av redusert hormonproduksjon. For å forebygge beinskjørhet er det gunstig å ta tilskudd med kalsium og vitamin D.
Hormonpreparater benyttes til kvinner med uttalte plager. Hormonpreparater er reseptpliktige legemidler og virker ved å kompensere for kroppens hormontap. De er effektive og gir en rask symptomlindring. Hormonpreparater er aktuelt dersom man har uttalte plager med hetetokter, menstruasjonsforstyrrelser og psykiske forandringer som depresjon, problemer med søvnen eller svært ustabilt stemningsleie.
Hormonpreparater er også assosiert med en økt risiko for utvikling av hjerte-karsykdommer og brystkreft. Langtidsbruk er derfor frarådet og årlige legekontroller er anbefalt, mange får ikke horomonbehandling til bruk i overgangsalderen på grunn av risiko for bivirkninger.
Hvilket hormonpreparat som velges er blant annet avhengig av alder, tidspunkt for menopause, egne ønsker samt hvilke plager som er mest fremtredende.
Kilder: Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Felleskatalogen, Produktinformasjon, overgang.no, Tidsskriftet for den norske legeforeningen og Helsebiblioteket.
Sist oppdatert: september 2021
Les mer: