Vitusapotek
Infeksjoner

Streptokokker

Streptokokker er en vanlig bakteriell årsak til halsbetennelse. Antibiotika kan gi rask bedring, men er ikke alltid nødvendig. Les mer om gode råd til selvpleie og behandling.

Streptokokker
Profile Picture
Publisert: 27.10.2021
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er streptokokker?

Streptokokker er en gruppe grampositive bakterier. Det finnes mange forskjellige typer streptokokkbakterier. Flere av dem befinner seg i mennesker. De fleste streptokokkbakteriene er harmløse, og gir hverken symptomer eller skadelige effekter. Streptokokker lever i munnhule, nese og tarm uten at vi merker noe til dem.

Det finnes derimot streptokokker som gir sykdom. Da har man det man omtaler som streptokokkinfeksjon.  

Årsak til streptokokker?

Streptokokkinfeksjon kan gi en rekke ulike sykdommer avhengig av type streptokokker, og hvor streptokokkene befinner seg i kroppen.

Sykdommer som kan skyldes streptokokker:

Kanskje den vanligste og mest kjente formen for streptokokkinfeksjon, og som videre omtales som streptokokker, er infeksjon med gruppe A betahemolytiske streptokokker som gir halsbetennelse. Streptokokker er den vanligste bakterielle årsaken til halsbetennelse. Denne typen streptokokkinfeksjon forekommer oftest på høsten og vinteren.

Streptokokkinfeksjon i halsen kan komme som følge av en forkjølelse. Under en forkjølelse vil immunforsvaret være noe svekket, som gjør det enklere for streptokokker som allerede befinner seg i halsen å infisere slimhinnene. Dette kan videre føre til en kraftig halsbetennelse. Hvis immunforsvaret svekkes av andre årsaker, som for eksempel stress, er man også mer utsatt for å få streptokokker.

Streptokokker spres via dråpesmitte, men er mindre smittsomt enn andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og covid-19.  

Symptomer ved streptokokker

 • Smerter i halsen
 • Ubehag ved svelging
 • Hovne og ømme lymfekjertler
 • Hodepine
 • Feber
 • Grøtete stemme
 • Hvitt belegg på mandlene

Sykdomsforløpet

Streptokokkinfeksjon i halsen kommer gjerne etter en forkjølelse. Da vil man merke at man blir verre, og litt sår hals blir merkbart vondere og mer ubehagelig. Feber og hodepine er også vanlige symptomer på streptokokkinfeksjon.

Sykdomsforløpet hos voksne og barn skiller seg fra hverandre. Symptomer på streptokokkinfeksjon hos små barn er gjerne mer vage. Små barn kan bli slappe, få øreverk og vondt i magen. Om allmenntilstanden er bra, og barnet har begynt behandling med antibiotika, kan det gå i barnehagen og på skolen som vanlig.

Gode råd

 • Hvil og slapp av
 • Drikk mye væske
 • Varm te med honning kan virke lindrende på sår hals

Behandling av streptokokker

Streptokokkinfeksjon kan behandles med antibiotika av typen penicilliner, eventuelt erytromycin ved penicillinallergi, eller klindamycin ved gjentagende infeksjoner. Ved bruk av antibiotika oppleves ofte rask bedring, gjerne innen et døgn. Antibiotikabehandling hindrer også videre smitte.

Ved mild streptokokkinfeksjon uten feber, kan man unngå antibiotika helt. Kun moderate til alvorlige halsinfeksjoner som er forårsaket av streptokokker bør behandles med antibiotika. Smertestillende i form av paracetamol, slik som Paracet og Pinex, kan benyttes for å dempe feber og ubehag ved behov. 

Sår og vond hals kan lindres med halstabletter, halsspray og varme drikker.


Når bør du kontakte lege ved streptokokker?

 • Ved manglende bedring tre til fem dager inn i en antibiotikakur.
 • Ved hevelse på halsen, og vansker med å gape.
 • Ved forverring av sykdommen.


Kilder: Store norske leksikon, Norsk Helseinformatikk, Helsebiblioteket, Antibiotikabruk i primærhelsetjenesten, Folkehelseinstituttet.

Les mer: