
Publisert:
30.11.2022
Streptokokker er en vanlig bakteriell årsak til halsbetennelse. Antibiotika kan gi rask bedring, men er ikke alltid nødvendig. Les mer om gode råd til selvpleie og behandling.
Streptokokker er en gruppe grampositive bakterier. Det finnes mange forskjellige typer streptokokkbakterier. Flere av dem befinner seg i mennesker. De fleste streptokokkbakteriene er harmløse, og gir hverken symptomer eller skadelige effekter. Streptokokker lever i munnhule, nese og tarm uten at vi merker noe til dem.
Det finnes derimot streptokokker som gir sykdom. Da har man det man omtaler som streptokokkinfeksjon.
Streptokokkinfeksjon kan gi en rekke ulike sykdommer avhengig av type streptokokker, og hvor streptokokkene befinner seg i kroppen.
Sykdommer som kan skyldes streptokokker:
Kanskje den vanligste og mest kjente formen for streptokokkinfeksjon, og som videre omtales som streptokokker, er infeksjon med gruppe A betahemolytiske streptokokker som gir halsbetennelse. Streptokokker er den vanligste bakterielle årsaken til halsbetennelse. Denne typen streptokokkinfeksjon forekommer oftest på høsten og vinteren.
Streptokokkinfeksjon i halsen kan komme som følge av en forkjølelse. Under en forkjølelse vil immunforsvaret være noe svekket, som gjør det enklere for streptokokker som allerede befinner seg i halsen å infisere slimhinnene. Dette kan videre føre til en kraftig halsbetennelse. Hvis immunforsvaret svekkes av andre årsaker, som for eksempel stress, er man også mer utsatt for å få streptokokker.
Streptokokker spres via dråpesmitte, men er mindre smittsomt enn andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og covid-19.
Streptokokkinfeksjon i halsen kommer gjerne etter en forkjølelse. Da vil man merke at man blir verre, og litt sår hals blir merkbart vondere og mer ubehagelig. Feber og hodepine er også vanlige symptomer på streptokokkinfeksjon.
Sykdomsforløpet hos voksne og barn skiller seg fra hverandre. Symptomer på streptokokkinfeksjon hos små barn er gjerne mer vage. Små barn kan bli slappe, få øreverk og vondt i magen. Om allmenntilstanden er bra, og barnet har begynt behandling med antibiotika, kan det gå i barnehagen og på skolen som vanlig.
Streptokokkinfeksjon kan behandles med antibiotika av typen penicilliner, eventuelt erytromycin ved penicillinallergi, eller klindamycin ved gjentagende infeksjoner. Ved bruk av antibiotika oppleves ofte rask bedring, gjerne innen et døgn. Antibiotikabehandling hindrer også videre smitte.
Ved mild streptokokkinfeksjon uten feber, kan man unngå antibiotika helt. Kun moderate til alvorlige halsinfeksjoner som er forårsaket av streptokokker bør behandles med antibiotika. Smertestillende i form av paracetamol, slik som Paracet og Pinex, kan benyttes for å dempe feber og ubehag ved behov.
Sår og vond hals kan lindres med halstabletter, halsspray og varme drikker.
Kilder: Store norske leksikon, Norsk Helseinformatikk, Helsebiblioteket, Antibiotikabruk i primærhelsetjenesten, Folkehelseinstituttet.
Les mer: