Vitusapotek
Intim og underliv

Test av kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer er seksuelt overførbare sykdommer som smitter gjennom seksuell kontakt med andre. Å teste for kjønnssykdommer kan gjøres raskt, enkelt og diskré med en hjemmetest fra apoteket. I denne artikkelen gir vi deg svar på ofte stilte spørsmål om testing av kjønnssykdommer.

Test av kjønnssykdommer
Profile Picture
Publisert: 16.11.2022
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 17.11.2022

Hva er kjønnssykdommer?

Kjønnssykdommer er seksuelt overførbare sykdommer som smitter gjennom seksuell kontakt med andre. Det finnes en rekke ulike kjønnssykdommer, og de kan være forårsaket av enten en bakterie- eller virusinfeksjon. Seksuelt overførbare sykdommer smitter via kjønnsorganer, munn, endetarm eller blod. Man kan også få kjønnssykdom uten å ha samleie, for eksempel ved direkte kontakt mellom kjønnsorganer og fingre eller gjennom åpne sår, eller ved indirekte kontakt med sexleketøy og andre gjenstander. Barn kan også i noen tilfeller smittes i mors mage eller ved fødsel. Les mer om de ulike kjønnssykdommene og hvordan de smitter under.

Kan man få kjønnssykdom ved bruk av kondom?

Den beste og eneste måten å beskytte seg mot de fleste kjønnssykdommer på, er å bruke kondom. Med et kondom dannes det en beskyttelseshinne mellom slimhinnene til de som har samleie, slik at bakterier og virus ikke kan overføres. Man kan likevel aldri være helt sikker på at man ikke blir smittet, da kondomer kan brukes feil, være defekte eller sprekke under samleie.

Les mer om riktig bruk av kondom her.

Hvilke kjønnssykdommer finnes?

Følgende sykdommer betegnes som kjønnssykdommer/seksuelt overførbare sykdommer:

Hvordan vet jeg om jeg har en kjønnssykdom?

Det kan være vanskelig å vite om man har blitt smittet med en kjønnssykdom. Hvor fort man får symptomer på sykdom og smitte, varierer også mye, er svært individuelt og avhenger av hva slags type smitte.

Mange opplever ingen tydelige symptomer og ubehag ved smitte, og man kan bringe smitten videre til andre uten å vite at man er smittet selv. Det er derfor viktig å teste seg for kjønnssykdommer med jevne mellomrom.

Hvor kan man ta kjønnssykdom test?

Å teste for kjønnssykdommer kan entes gjøres hos fastlege, på noen helsestasjoner og studenthelsetjenester, eller med en enkel og diskré kjønnssykdom hjemmetest.

Mange byer i Norge har egne klinikker som har spesialisert seg på testing og behandling av kjønnssykdommer. På Helsenorge.no finnes en oversikt over hvilke tilbud som finnes i følgende byer: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Tromsø, Haugesund og Kristiansand.

Dersom det er grunn til mistanke om smitte av en kjønnssykdom, er testing i offentlig regi gratis for den det gjelder. Ved behov for behandling av seksuelt overførbare sykdommer og medisinering, er dette alltid gratis. 

Hvordan teste for kjønnssykdommer?

Hvordan man tester for mulig smitte og hvilke prøver som må tas varierer fra kjønnssykdom til kjønnssykdom. Noen kjønnssykdommer kan enkelt testes hjemme på egen hånd, mens andre tester krever prøvetaking gjennomført av helsepersonell, slik som for eksempel blodprøver.

Les mer om hvordan man tester seg mot de ulike kjønnssykdommene her. 

Hjemmetest kjønnssykdommer

Hos Vitusapotek får du kjøpt hjemmetester for kjønnssykdommer fra Dynamic Code. Med hjemmetester fra apoteket kan man teste fire ulike kjønnssykdommer som alle smitter via seksuell kontakt og ved ubeskyttet samleie.

Dette gjelder:


Dette er kjønnssykdommer som kan gi lignende symptomer, slik som kløe og svie i underlivet, svie i urinrøret og/eller når man tisser, unormal utflod og smerter i pungen. Ofte opplever ikke den smittede å få symptomer i det hele tatt, og det er derfor viktig å teste seg med jevne mellomrom. Er man smittet med en av disse kjønnssykdommene, må man behandles med antibiotika.

En hjemmetest fra Dynamic Code kan teste alle de fire kjønnssykdommene over samtidig, kun med én enkelt test. Testen er like sikker som en test som utføres hos legen, den er svært diskré og enkel i bruk.

  1. Bestill kjønnssykdom test anonymt og enkelt her. Du kan også kjøpe testen i alle våre fysiske apotek. Vær oppmerksom på at det er ulike tester til kvinner og menn.
  2. Det må gå minimum 14 dager fra mistenkt smittetidspunkt til prøven tas.
  3. Utfør prøven slik som beskrevet. Det er viktig å lese medfølgende pakningsvedlegg og instruksjoner nøye før testen gjennomføres.
  4. Ta vare på din personlige QR-kode og analysekoden som medfølger testpakken.
  5. Send inn prøven til laboratoriet. Send den samme dag som prøven er tatt, men unngå helligdag eller dagen før helg.
  6. Svaret på testen vil være klart i løpet av et par dager.
  7. Når prøvesvaret ditt er klart, vil du se svaret ditt ved å scanne QR-koden din eller bruke din personlige analysekode hos Dynamic Code her.
     

NB! Hjemmetesten skal ikke tas direkte etter samleie eller under menstruasjon.

Hvor lenge etter samleie kan man teste seg for kjønnssykdommer?

Hvor lenge etter samleie man bør teste seg, er avhengig av hvilke kjønnssykdommer det skal testes for og hvilken test som skal tas. Skal man ta en hjemmetest må det gå minimum syv dager ved enkel klamydiatest, og minimum 14 dager ved kombinasjonstest av klamydia, gonoré, mykoplasma og trikomonas.

Hvem bør teste seg for kjønnssykdommer?

Test kjønnssykdommer jevnlig dersom du er:

  • Usikker på eller tror du har fått symptomer på kjønnssykdom.
  • Seksualpartner til en person som har fått påvist smitte.
  • Ung kvinne under 25 år på fast prevensjon eller som skal sette inn spiral.
  • Seksuelt aktiv voksen som nettopp ar byttet partner.
  • Seksuelt aktiv under 25 år og som har hatt ubeskyttet sex med ny partner.
  • Gravid under 25 år.
  • Kvinne som skal gjennomgå planlagt abort.
  • Mann som har analsex med andre menn.
  • En som kjøper eller selger sex.

Hvor ofte bør man teste seg for kjønnssykdommer?

Hvor ofte man bør teste seg for kjønnssykdommer er svært individuelt, og avhenger blant annet av hvor seksuelt aktiv man er og hvor ofte man bytter partner. En god regel er å teste seg hver gang man har hatt sex med en ny partner, spesielt dersom det ikke ble brukt kondom.

Er det meldeplikt på kjønnssykdommer?

Ja, for noen kjønnssykdommer er det meldeplikt. Det vil si at smitten skal meldes og smittesporing skal igangsettes.

Følgende kjønnssykdommer har meldeplikt:

  • Klamydia
  • Gonoré
  • Hiv
  • Syfilis
  • Hepatitt B

Les mer om meldingssystemet for smittsomme sykdommer på Folkehelseinstituttets sider.
 

Kilder: HelseNorge, Folkehelseinstituttet, eMetodebok for seksuell helse, Dynamic Code.

Les mer: