Vitusapotek
Intim og underliv

Flatlus

Flatlus har en bred og flat form, derav navnet flatlus, og trives best på hårete hudområder, spesielt rundt kjønnsorganene. Det gjør at de lett smitter via seksuell kontakt, og flatlus regnes derfor som en kjønnssykdom. Smitte opptrer sjeldent i Norge, men enkelttilfeller forekommer.

Flatlus
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 01.12.2022

Hva er flatlus?

Flatlus (Phirus pubis) er brede gråhvite lus som blir omtrent 2 mm lange. Hunnlusen legger hvitgule egg som klekkes etter 7-8 dager. Lusene ser ut som små flate krabber.

Lusene trives best i grovt behårede områder rundt kjønnsorganene og endetarmen, men kan også finnes på andre behårete kroppssteder, som f.eks. lår, armhuler, øyevipper og øyebryn. I tett og lang hårvekst klarer ikke flatlus å leve, og de ses derfor sjelden i hodebunnen. Dette skiller flatlus fra vanlig hodelus. Flatlus er trege til å bevege seg og flytter seg normalt bare noen millimeter i døgnet.

Årsaker til flatlussmitte

Flatlus smitter ved nær kroppskontakt, vanligvis ved seksuell kontakt. Smitte kan også skje gjennom sengetøy, klær og håndklær, men dette er mindre vanlig.

Symptomer på flatlus

Flatlus gir en sterk kløe som skyldes en allergisk reaksjon på bittene. Flatlus har stoffer i spyttet som hos noen kan gi en blålig farge på bittstedet, som kan vare i flere dager. Flatlus og egg kan oppdages dersom man ser nøye etter. Eggene sitter flere etter hverandre på et hårstrå som «perler på en snor».

Gode råd ved flatlus

  • Seksualpartner bør alltid undersøkes dersom det er påvist flatlus hos partner, slik at begge kan behandles. Kondom beskytter ikke mot flatlus og man bør derfor avstå fra sex til behandlingen er fullført.
  • Lus hos foreldrene kan overføres til barn ved tett kroppskontakt, som for eksempel ved deling av seng. Barn bør derfor sjekkes, dersom foreldrene har flatlus.
  • Sengetøy og klær vaskes på 60 grader eller legges i fryseren (minimum 20 minusgrader) i 8-12 timer. Lusa dør i løpet av et døgn uten kroppskontakt og man trenger derfor ikke rengjøre dyner, senger osv.
  • Dersom flatlus oppdages i øyebryn eller øyevipper nappes lusa og hårstrå med egg av med en pinsett. Vaselin må smøres på øyelokkskanten flere ganger daglig.

Behandling av flatlus

Flatlus behandles med midler mot lus, og Nix (permetrin) krem og Permitrin krem, reseptfrie legemidler, er anbefalt av Folkehelseinstituttet. 

Nix krem og Permetrin krem

Hudområdene med flatlus må være rene og tørre. Alle behårede områder, unntatt øyevipper og øyebryn, smøres med krem. Normalt trengs 10 gram (1/3 av en 30 g tube) til alt kroppshår. Kremen skal virke i minst 8 timer, men ikke lenger enn 24 timer, før den vaskes av med vanlig såpe og vann. 

Når bør du kontakte lege ved flatlus?

  • Dersom du opplever en kraftig kløe nedentil uten å vite årsaken.
  • Dersom du fortsatt klør etter behandling av flatlus.
  • Dersom du er gravid eller ammer og tror du har fått flatlus.
  • Ved mistanke om flatlus hos barn under 2 år.


Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Pasienthåndboka, Lommelegen.no

Les mer: