Vitusapotek
Reise

Hvilke vaksiner må jeg ta før jeg drar på ferie?

Har du valgt deg et eksotisk reisemål i år? Ikke glem å sjekke hvilke reisevaksiner som trengs, og ikke minst – sørg for å få tatt dem i tide!

Hvilke vaksiner må jeg ta før jeg drar på ferie?

Sett reisevaksine i apoteket

Du kan enkelt bestille din reisevaksine på evaksine.no og sette den i et Vitusapotek. De fleste av våre apotek i Norge tilbyr vaksinasjon. Se hvilke vaksiner det enkelte apoteket tilbyr vaksinering av på evaksine.no. Du kan lese mer om vaksinasjon i våre apotek her.

Generelle råd om reisevaksiner

Uansett hvor du skal reise, bør du ha gjennomgått det grunnleggende vaksinasjonsprogrammet som vi har i Norge. Voksne bør fornye vaksinene mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt ca. hvert 10. år. Det anbefales også å ta MMR-vaksine dersom man ikke husker om man har tatt den eller har hatt de aktuelle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder). Med andre ord, selv om den aktuelle reisen kanskje ikke øker risikoen for disse sykdommene, er det en god anledning til å oppdatere vaksinene når du likevel skal reisevaksineres.  

Oversikten under er svært forenklet. Behovet for vaksiner avhenger av alder og helsetilstand, sanitærforholdene på reisemålet, om du skal bo og ha nærkontakt med lokalbefolkning og lengden på oppholdet. I tillegg kan den epidemiologiske situasjonen, altså hvilke smittsomme sykdommer som er utbredt på et visst sted, til enhver tid endres, og vaksinering må tilpasses utifra dette.

Folkehelseinstituttet sine nettsider finner du en detaljert og oppdatert oversikt over hvilke vaksiner som gjelder for hvilke land. Undersøk i god tid hvilke vaksiner du trenger for akkurat ditt reisemål, slik at du får vaksinert deg i tide og vaksinene rekker å få full effekt før avreise. For reiser til de fleste ikke-vestlige reisemål anbefales det å være vaksinert mot hepatitt A. Skal du til Afrika, Asia eller Sør-Amerika kan koleravaksine være aktuelt. I tillegg anbefales hepatitt B-vaksine for langtidsreisende, for deg som kan komme til å ha ubeskyttet sex, komme i kontakt med helsevesenet eller dersom du er så uheldig at du blir utsatt for en ulykke.

Gulfeber forekommer i Afrika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Enkelte land, både med og uten risiko for gulfebersmitte, kan kreve dokumentasjon på gulfeber-vaksinasjon (internasjonalt vaksinasjonssertifikat) ved innreise. Land­spesifikke krav til gulfebervaksinasjon endres fra tid til annen, og reisende bør kontakte ambassade eller konsulat i god tid før avreise for å avklare behov for vaksinasjonssertifikat.

Personer som er 65 år eller eldre og andre som tilhører definerte risikogrupper for influensa og pneumokokksykdom, bør vaksineres mot disse sykdommene uavhengig av reise.

Europa  

 • Ved reiser til områder med skogflåttencefalitt, kan det være smart å vaksinere seg mot dette. Vaksinen beskytter ikke mot flåttbitt i seg selv eller borreliainfeksjon. Her kan du lese mer om TBE-vaksine mot skogflåttencefalitt.
 • For reiser til områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig, kan det tenkes at du bør vaksineres mot dette.
 • Ved langvarige opphold eller opphold med tett kontakt med lokalbefolkning eller helsevesen, anbefales det også tuberkulosevaksine før innreise til flere Europeiske land.

Afrika  

 • Malaria er utbredt, og legemiddelprofylakse anbefales i de fleste afrikanske land.
 • Meningokokkvaksine anbefales til reisende i "meningittbeltet" som strekker seg på tvers av kontinentet fra Senegal til Etiopia.
 • Gulfebervaksine gjelder for de fleste afrikanske land, men ikke alle. Noen land krever gyldig dokumentasjon på at vaksinen er tatt.
 • Tyfoidvaksine anbefales ved reiser til strøk hvor tyfoidfeber er utbredt. Risikoen for smitte øker ved langtidsopphold.  
 • Afrika er ikke erklært poliofritt, så vaksine mot dette anbefales.
 • Rabies- og tuberkulosevaksine anbefales i en rekke land ved langvarige opphold.

Nord-Amerika, Sør-Amerika og Karibia

 • Du trenger ingen ekstra vaksiner til USA og Canada.
 • Til resten av det amerikanske kontinent kan det være aktuelt med vaksine mot gulfeber.
 • Skal du til Amazonasområdet er det viktig å forebygge med medisiner mot malariasmitte. Riktig type avhenger av reisemålet.  
 • Vaksiner mot meningokokk, tyfoidfeber, tuberkulose og rabies kan være aktuelt.

Asia  

 • Malaria er utbredt i flere land. Sjekk hva som gjelder for reisemålet ditt.
 • I noen tilfeller kan det være tilrådelig å vaksinere mot japansk encefalitt, tyfoidfeber, rabies og skogflåttencefalitt.

Reisevaksiner Thailand

Hvilke vaksiner du trenger før du reiser til Thailand avhenger av hva slags type opphold du skal ha. Generelt anbefales alle å undersøke om de er beskyttet mot difteri, tetanus, kikhoste og polio. Denne vaksinen skal tas hvert 10. år for å gi beskyttelse. Dersom du skal bo på et hotell med god standard, og være i et område med god mathygiene og gode sanitære forhold, er denne vaksinen ofte tilstrekkelig, så lenge du har fulgt normalt barnevaksinasjonsprogram. 

Hvis man skal på lengre reiser, eller oppholde seg i områder med dårlige hygieniske og sanitære forhold, anbefales flere vaksiner. Dette inkluderer for eksempel hvis du skal backpacke eller ha nær eller langvarig kontakt med lokalbefolkningen. På denne type opphold i Thailand anbefales Hepatitt A- og B-vaksine, Rabiesvaksine, Tuberkulosevaksine (BCG), Japansk encefalittvaksine og Tyfoidvaksine

Australia og Oceania  

 • Malaria forekommer på noen øyer i Oceania.
 • I noen tilfeller kan det være tilrådelig å vaksinere mot japansk encefalitt, tyfoidfeber, rabies og tuberkulose.

Midtøsten

 • Malaria forekommer i noen land i Midtøsten.
 • Om du skal reise på pilgrimsbesøk til Saudi-Arabia, er meningokokkvaksine obligatorisk for alle fra to år og oppover. Ved innreise må du bevise dette med en attest som ikke er eldre enn tre år, og ikke nyere enn ti dager.
 • Folkehelseinstituttet anbefaler også influensavaksine ved pilgrimsbesøk til Saudi-Arabia.
 • I noen tilfeller kan det være tilrådelig å vaksinere mot tyfoidfeber, rabies og tuberkulose.
   

Kilder: Folkehelseinstituttet
Sist oppdatert: juni 2020

Les mer: