Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Influensavaksine i apotek

Ønsker du å ta årets influensavaksine? Bestill time eller kom på drop-in i ditt nærmeste Vitusapotek for trygg og enkel vaksinering.

Influensavaksine i apotek
Profile Picture
Publisert: 23.10.2023
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 09.07.2024

Årets vaksine mot sesonginfluensa er ankommet.

 

Bestill time for vaksinering i Helseboka   

 

Apotekets vaksinering er ikke en del av kommunens tilbud til risikogruppene. 

Vaksine kan settes i apotek. Bestill time til vaksinering på forhånd via Helseboka, eller kom innom et apotek for drop-in influensavaksinering*.
*Så fremt ønsket vaksine er på lager og godkjent vaksinatør er tilgjengelig i apoteket.

Hva er influensa? 

Influensa er en sykdom som rammer luftveiene. Årsaken til influensa er infeksjon med influensavirus. Influensa gir vanligvis feber og smerter i kroppen, i tillegg til luftveissymptomer. Vanligvis blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke i løpet av en vintersesong. Gjennomsnittlig blir omtrent 5000 personer innlagt på norske sykehus på grunn av influensa hvert år. Influensasesongen varer fra oktober til mai i Norge. 

Når bør jeg ta influensavaksine?

Les mer om når det anbefales å ta influensavaksine på Folkehelseinstituttets sider her.  

I utgangspunktet bør influensavaksine settes i perioden oktober-desember for å være godt beskyttet når influensasesongen setter i gang for fullt. I senere år har man sett en smittetopp i perioden etter jul og frem mot vinterferien. Etter vaksinering oppnår man full beskyttelse etter 1-2 uker.

Det anbefales at man tar influensavaksine årlig dersom man ønsker å være beskyttet mot influensasykdom.

Hva koster det å få satt influensavaksine i apotek?

Prisen for influensavaksine 2024 er 429 kr.
Dette inkluderer farmasøytrekvirering av influensavaksine, selve vaksinen og vaksinasjonen i våre apotek, samt annet administrativt arbeid. 
Dersom du bestiller resept på vaksine fra en av våre samarbeidende nettlegetjenester eller fra fastlegen din, og ønsker å sette vaksinen i apoteket hos oss, trekker vi fra et beløp tilsvarende kr 100,- som du har betalt for resepten, når du kommer i apoteket. Prisen er da 329 kr.

Som medlem av VI+ kundeklubb får du 1000 bonuspoeng når du benytter deg av våre vaksinetjenester i apotek. 

Vaksine kan også settes hos fastlegen din og/eller i kommunehelsetjenesten. Egenandel for å sette vaksine der kan være lavere.  

Hvem kan få satt influensavaksine i apotek? 

Voksne og barn over 12 år kan få satt influensavaksine i apotek gitt at det ikke foreligger noen kontraindikasjoner. For barn/tenåringer fra 12 til 16 år kreves det samtykke fra begge foreldre med foreldreansvar for å få satt vaksine. Samtykkeskjema kan fylles ut og tas med på apoteket.  

Trenger jeg resept på influensavaksine fra lege?

Nei. Autoriserte farmasøyter i apotek har rekvireringsrett på influensavaksine, og kan skrive ut en resept til deg. Våre farmasøyter vil ta en nøye vurdering av hvert enkelt tilfelle og rekvirering av vaksiner, og du vil få resept på influensavaksine dersom farmasøyten vurderer det slik. 

Hvordan foregår influensavaksinering i apotek?

All vaksinasjon i apotek gjennomføres av autorisert helsepersonell med opplæring i å sette vaksiner. Vaksine og vaksinasjonsgebyr betales i apoteket.

Møt opp på apoteket, gjerne litt før avtalt tidspunkt dersom du har bestilt time. Vaksinatøren vil stille deg noen kontrollspørsmål i forkant av vaksineringen. Dersom du er syk, for eksempel har forkjølelse og feber, må tidspunktet for vaksinasjon utsettes til du er feberfri. Selve vaksinasjonen foregår på et eget rom. Vaksinen settes i overarmen, så ha gjerne på det en t-skjorte eller en genser som enkelt kan rulles opp over skulderen. Etter vaksineringen må du vente 20 minutter i apoteket for å overvåkes av helsepersonell dersom en allergisk reaksjon skulle oppstå.

Bivirkninger av influensavaksine

Vanlige bivirkninger er irritasjon og hevelse på injeksjonsstedet. Lett ubehag i form av feber, hodepine og tretthet kan forekomme i 1-2 dager etter vaksineringen. For de fleste er bivirkningene etter vaksineringen milde, og påvirker hverdagslige aktiviteter i liten grad. Du kan fint trene etter vaksinering dersom du føler at du er i form til det.

Oppsøk lege dersom du opplever kraftige og/eller langvarige reaksjoner etter vaksinering.

Kan jeg få satt influensavaksine i apotek om jeg er gravid eller ammer?

Ja, gravide og ammende kan få satt influensavaksine i apotek.

Tilbyr dere influensavaksine for bedrifter?

Ja, Vitusapotek tilbyr bedriftsvaksinering. Les mer om influensavaksinering for bedrift her.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Statens legemiddelverk, Apotekforeningen

Les mer: