Råd og tips

Reisevaksiner

Reisevaksine er anbefalt før man reiser til en rekke land. Du bør starte vaksineringen minst 8 uker før avreise for å rekke å få effekt. Les mer om ulike reisevaksiner her, eller bestill og få satt reisevaksinene i et Vitusapotek.

Reisevaksiner

Reisevaksinasjon i apotek?

Vaksiner skal ofte settes i god tid før avreise. Sjekk derfor minst 8 uker før avreise om det er anbefalt å vaksinere seg ved reiser til ditt reisemål. Du kan bestille dine vaksiner på evaksine.no, og sette de i et av våre mange Vitusapotek. Les mer om vaksinasjon i apoteket. Finn mer informasjon om hvilke vaksiner som anbefales til ulike reisemål på folkehelseinstituttet. 

Reisevaksiner

Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio: Folkehelseinstituttet anbefaler alle å ta påfyllingsdose av difteri, stivkrampe, polio og kikhoste hvert 10. år, uavhengig av reisemål.

Gulfeber: Gulfebervaksine anbefales ved reise til land hvor det er risiko for gulfebersmitte. Noen land krever internasjonalt sertifikat for vaksinasjon mot gulfeber ved innreise i landet når man kommer fra land med risiko for gulfebersmitte (kan også gjelde ved mellomlanding).

Hepatitt A: Hepatitt A-vaksine anbefales ved reise til områder hvor hepatitt A er en vanlig sykdom.

Hepatitt B: Hepatitt B-vaksine anbefales til personer som risikerer smitte under opphold i land karakterisert som moderat til høy risikoområde.

Meningokokk A+C+W+Y: Meningokokkvaksine kan være aktuelt ved reiser der sykdommen er utbredt, som ved reiser til "meningokokkbeltet" i Afrika. Ved pilgrimsreiser til Saudia-Arabia (Mekka) er det påbudt med meningokokkvaksine.

Tyfoidfeber: Tyfoidfebervaksine anbefales til personer som skal reise til strøk hvor tyfoidfeber er utbredt. Risikoen for smitte øker ved nær kontakt med lokalbefolkningen og med økende lengde på oppholdet.

Japansk encefalitt: Japansk encefalittvaksine anbefales til personer som skal oppholde seg utenfor storby i 30 dager eller mer i områder hvor sykdommen er vanlig. Under spesielle forhold med økt risiko for smitte anbefales vaksinen også ved kortere opphold.

Meslinger, kusma og røde hunder: Personer som ikke tidligere er vaksinert mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine), kan vurdere å gjøre dette ved reise til land hvor sykdommene er vanligere enn i Norge. 

Rabies: Rabiesvaksine er aktuelt for reisende som skal bo eller reise i områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig eller som skal arbeide med dyr.

Rotavirus: Rotavirusvaksine er særlig aktuelt for små barn ved langvarig opphold i land med høyere forekomst av diarésykdommer. Vaksinene kan gis til spedbarn fra 6-ukersalder og vaksinasjon må være fullført innen 7 måneders alder. Vaksinen skal ikke gis til eldre barn.

Skogflåttencefalitt (TBE): Skogflåttencefalittvaksine (TBE) er aktuelt for reisende som skal oppholde seg i skogområder der smitte forekommer.

Tuberkulose: Tuberkulosevaksine (BCG) er aktuelt for barn og voksne som ikke er vaksinert og som skal oppholde seg mer enn tre måneder i områder med høy forekomst av tuberkulose og som skal ha nær kontakt med lokalbefolkningen.