Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Halsbetennelse (tonsillitt)

Halsbetennelse (tonsillitt) er en infeksjon i mandlene som gir sår hals og smerter ved svelging, forårsaket av virus eller bakterier. Kald drikke og is kan lindre ubehaget, og tilstanden går vanligvis over av seg selv innen en uke. Ved bakterieinfeksjon kan antibiotika være nødvendig.

Bilde av en mann som ligger på sofaen under et pledd. Han holder seg til halsen og skjærer en grimase i smerte.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 07.07.2025

Hva forårsaker halsbetennelse?

Virus: Vanligst. Mer enn 60 % av tilfellene skyldes en virusinfeksjon. Som oftest kommer halsbetennelse forårsaket av virus som en del av en forkjølelse eller influensa.

Kyssesyke er en spesiell form for halsbetennelse forårsaket av Epstein-Barr-viruset som gir lignende symptomer som halsbetennelse, men er kraftigere og varer lenger.

Bakterier: Bakterieinfeksjon i halsen skyldes som oftest infeksjon med streptokokker.

Mange får halsbetennelse etter en forkjølelse, fordi immunforsvaret er nedsatt noe som gir bedre vekstvilkår for bakterier og virus. 

Hvordan smitter halsbetennelse?

Halsbetennelse smitter vanligvis gjennom dråpesmitte eller kontaktsmitte.

Dråpesmitte

Kontaktsmitte

Dråpesmitte er den vanligst smitteveien. Når en smittet person hoster, nyser eller snakker, kan små dråper med smittestoff spres i luften. Om du puster inn disse dråpene, kan du bli smittet.

Om du tar på en overflate (som dørhåndtak, mobiltelefon eller bestikk) som er forurenset med virus eller bakterier, og deretter tar deg til nese eller munn, kan du bli smittet. Deling av glass, flaske, bestikk eller tannbørste kan også overføre smitte.

Symptomer på halsbetennelse

  • Vondt i halsen.
  • Sår hals med svelgesmerter som kan stikke opp til ørene.
  • Hovne mandler og lymfeknuter i halsen.
  • Feber.
  • Nedsatt allmenntilstand.
  • Barn kan få oppkast og magesmerter i tillegg.

Hvordan ser halsbetennelse ut?

Halsbetennelse kan se litt ulikt ut, avhengig av om den er forårsaket av virus eller bakterier, men det er noen generelle tegn du kan se etter i halsen.

  • Rød og hoven hals (svelg og/eller mandler).
  • Synlig irritasjon.
  • Eventuelt små prikker eller belegg bak i ganen.

Forskjell på virus- og bakterie halsbetennelse

Viral halsbetennelse

Bakteriell halsbetennelse

Ofte samtidige symptomer på forkjølelse- tett eller rennende nese, hoste, heshet og eventuell feber.

Som oftest ingen andre forkjølelsessymptomer. Smerter ved svelging, feber, ømme lymfeknuter og dårlig ånde er vanlig.

Mandlene kan være røde og hovne, men det er ingen eller lette belegg sammenlignet med ved bakteriell infeksjon.

Mandlene er røde og hovne med gulaktig eller hvitt belegg. Pusspropper (prikker) på mandlene.

Mindre alvorlig og går som regel over av seg selv innen en ukes tid.

Kan være behov for antibiotika ved kraftig infeksjon.

Halsbetennelse hos barn og voksne - er det forskjell?

Halsbetennelse hos barn kan arte seg litt annerledes enn hos voksne.

Mens voksne gjerne har tydelige symptomer, kan symptomene hos barn være med diffuse.

Barn kan også ha vanskeligheter med å beskrive smerter og hvor smerten sitter, og det er ikke uvanlig at de klager over vondt i øret eller magen, selv om smerten i utgangspunktet kommer fra halsen.

Når et barn har halsbetennelse, kan de ofte vise det ved å ikke ville spise eller drikke. Almenntilstanden er som regel nedsatt, og de kan virke slitne og slappe.

Barn får oftere streptokokkinfeksjoner, altså bakteriell halsbetennelse, enn voksne. Dette gjelder spesielt barn i barnehagealder og tidlig skolealder, og skyldes blant annet at immunforsvaret deres ikke er fullt utviklet.

 

Selv om barn er mer utsatt for streptokokker, kan både barn og voksne bli smittet flere ganger i løpet av livet. Man blir ikke immun etter en streptokokkinfeksjon.

Halsbetennelse hos gravide

En halsbetennelse hos gravide er vanligvis helt ufarlig for både fosteret og mor. De fleste halsbetennelser skyldes virus, og symptomer som forkjølelse og lett feber er ikke skadelig for babyen.

Om du skulle oppleve høy feber eller vanskeligheter med å puste eller svelge, er det viktig at du kontakter lege. Rådfør deg også med lege eller jordmor om du er bekymret for symptomene dine.

Gode råd ved halsbetennelse

  • Få i deg rikelig med væske.
  • Kald drikke og is kan virke lindrende.
  • Hold deg mest mulig i ro.
  • Unngå å røyke.
  • Unngå å hoste på andre eller å dele glass med andre.
  • Vær nøye med håndvask.
  • Halspastiller og drops kan virke lindrende.
  • Ved spisevansker kan næringsdrikker være en alternativ matkilde.

 

Behandling ved halsbetennelse

En lege kan finne ut om en halsbetennelse skyldes bakterier eller virus ved å titte ned i halsen din og ved å måle CRP.

 

CRP er et protein vi har i kroppen, som bekjemper blant annet infeksjoner og betennelser.

Streptokokker kan også avdekkes ved å bruke en hurtigtest for streptokokker. Testen innebærer at det tas en prøve fra halsen ved hjelp av en bomullspinne, og resultatet kommer i løpet av få minutter.

En virusinfeksjon må gå over av seg selv, mens en bakterieinfeksjon som skyldes streptokokker vanligvis behandles med antibiotika. Det er legen som avgjør om det er behov for antibiotikabehandling.

Ved bruk av antibiotika, er det vanlig en kur som varer i 7-10 dager. Et døgn etter at du starter på kuren, er det lavere risiko for at du smitter andre. Det er vanlig å føle seg bedre etter et par dagers behandling, men det er svært viktig at hele kuren fullføres. Dersom du ikke fullfører kuren kan infeksjonen komme tilbake, og den kan samtidig bli vanskeligere å behandle.

Diaré er en vanlig bivirkning ved bruk av antibiotika. Løs mage går som regel over av seg selv, men om du skal ut å reise eller av annen grunn ikke har tilgang til toalett, kan det være aktuelt med stoppende legemiddel. Tilskudd med melkesyrebakterier kan også forsøkes, men dokumentasjon på effekt er mangelfull.

Ved smerter og feber kan du bruke reseptfrie smerte- og febernedsettende medisiner.

 

Visste du at soppinfeksjon i skjeden hos kvinner er en vanlig bivirkning av antibiotika? Om du opplever symptomer på soppinfeksjon etter bruk av antibiotika, er det lurt å kontakte lege for å få bekreftet diagnosen og få rett behandling.

 

Fjerning av mandler - når er det aktuelt?

Enkelte er mer utsatt for halsbetennelse enn andre og opplever gjentatte infeksjoner. Legen kan da vurdere om det er nødvendig å fjerne mandlene. 

Det kan også være aktuelt å fjerne mandlene om de er kronisk betente eller såpass store at de forårsaker svelgeproblemer eller pusteproblemer under søvn.

Kirurgisk fjerning av mandler kalles også tonsillektomi.

Når bør du kontakte legen om halsbetennelse?

  • Ved vond hals som ikke har bedret seg etter 3 dager.
  • Dersom du har vondt i halsen med nedsatt allmenntilstand, bør du vurdere å ta kontakt med lege før det har gått 3 dager.
  • Ved kraftig hevelse på halsen eller svelgeproblemer.
  • Dersom du går på antibiotika mot halsbetennelse, men ikke har blitt bedre innen 3 dager.
  • Ved mistanke om kyssesyke.

FAQ

Q: Når trenger jeg antibiotika mot halsbetennelse?

A: Antibiotika kan være aktuelt om du har en bakteriell halsbetennelse. Ved halsbetennelse forårsaket av virus har antibiotika ingen effekt.

Q: Kan jeg gå på jobb eller trene med halsbetennelse?

A: Om du har feber, kraftige halssmerter og har dårlig almenntilstand, bør du holde deg hjemme og unngå trening. Om du har fått påvist bakteriell halsbetennelse og startet med antibiotika, bør du vente minst 1 døgn før du drar tilbake på jobb.

Q: Hva hjelper mot halsbetennelse?

A: Sørg for å få nok hvile og drikk rikelig med væske. Ved feber og smerter kan bruke reseptfrie smertestillende og febernedsettende, som for eksempel Paracetamol. Ved bakteriell infeksjon, kan det være nødvendig med antibiotika. Dette avgjør lege din.

Q: Hvor lenge varer halsbetennelse?

A: Halsbetennelse forårsaket av virus går som regel over av seg selv i løpet av 3-7 dager. Om halsbetennelsen er forårsaket av bakterier, kan antibiotika forkorte varigheten til 1-2 dager.


Kilder: Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonellNorsk helseinformatikk for helsepersonell, St. Olavs hospital, Helsenorge, FHI.

Les mer: