Vitusapotek
Forkjølelse og influensa

Vondt i hals

Vond hals er svært vanlig i forbindelse med en forkjølelse. Vond hals er som oftest helt ufarlig og går som regel over av seg selv, men kan være ubehagelig. Vi har samlet våre beste råd for lindring av vond hals.

Vondt i hals
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 29.11.2022

Hvorfor får vi vondt i halsen?

Vond hals kan oppleves som ubehagelig, men er som oftest helt ufarlig. Den vanligste årsaken til vond hals er virusinfeksjon, som for eksempel halsbetennelse, kusma, øvre luftveisinfeksjoner og kyssesyke. Vond hals kan også skyldes en bakterieinfeksjon, som streptokokkinfeksjon i halsen. Har du mistanke om streptokokkinfeksjon, kan det være hensiktmessig å bruke antibiotika, og du bør derfor kontakte lege.

Gode råd mot vondt i hals

  • Sugetabletter kan virke lindrende. Vanlige sugetabletter tas vanligvis ved behov, men høyt inntak kan gi luftplager og virke avførende. Unngå bruk av sukkerholdige sugetabletter over lang tid ettersom dette øker risikoen for karies.
  • Zyx sugetabletter er reseptfrie, smertestillende halspastiller som virker lokalbedøvende og betennelsesdempende. Virkningen kommer svært raskt og varer i flere timer.
  • Unngå røyk

 

Når bør du kontakte lege ved vondt i halsen?

  • Ved vond hals i over 1 uke
  • Ved vond hals og samtidig høy feber
  • Ved vond hals ledsaget av svelge- eller pustebesvær


Kilder: Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Legevakthåndboken.

Les mer her: