Infeksjoner

Kyssesyke

Kyssesyke (mononukleose) er en virusinfeksjon som smitter via spytt, for eksempel ved kyssing. Ungdom rammes oftere enn andre. Typiske symptomer ved kyssesyke er sår og vond hals, hovne mandler og hovne lymfeknuter. I tillegg vil allmenntilstanden være redusert. Det er viktig å ta det med ro når du har kyssesyken.

Kyssesyke

Hva er kyssesyke?

Kyssesyke er en infeksjon forårsaket av herpesviruset Epstein-Barr virus (EBV). Infeksjonen fører som regel til en kraftig halsbetennelse med halsvondt, høy feber og hovne lymfeknuter på halsen. Vanligvis fører sykdommen også til infeksjon utenfor halsen, typisk lever og milt. Sykdommen rammer oftest tenåringer og unge voksne i alderen 10-19 år. Det er svært sjeldent å få kyssesyke flere ganger i livet, men noen får plager som ligner på kyssesyken etter at de har blitt friske. 

Årsak til kyssesyke

Smitte med Epstein-Barr viruset skjer gjennom spytt, som for eksempel ved hosting, deling av glass/flaske eller ved kyssing. De fleste voksne (omtrent 90 %) har vært smittet med viruset, uten å ha blitt spesielt syke. Derfor er mange uvitende om at de kan smitte andre. Du kan smitte andre fra du selv ble smittet og i opptil halvannet år etterpå.

Symptomer ved kyssesyke

Symptomene kommer oftest gradvis. I starten av sykdomsforløpet kan du merke hodepine, feber, tretthet og slapphet. Etter 1 ukes tid blir allmenntilstanden verre og de karakteristiske symptomene blir mer fremtredende, som er:

 • vond, sår og hoven hals, gjerne med mye slim
 • hovne mandler
 • hovne lymfeknuter, spesielt på halsen

Det tar normalt 4-6 uker fra du blir smittet til du får symptomer. Kyssesyken varer normalt 1-4 uker, men enkelte kan være slappe og utmattet i opptil flere måneder. Omtrent halvparten av de unge som smittes får ingen symptomer. Smitte utenom ungdomsårene gir vanligvis lite symptomer.

Diagnose

Diagnosen kyssesyke stilles hos legen gjennom en hurtigtest. Legen tar ofte også en blodprøve for å få resultatet bekreftet og for å sjekke leververdiene dine. Leverbetennelse er svært vanlig (hos 90%) når man har kyssesyke. Milten blir forstørret i ca. 50 % av tilfellene.

Gode råd ved kyssesyke

 • Unngå anstrengelser og hold deg mest mulig i ro
 • Sørg for rikelig med drikke
 • Det er viktig å få i seg næring. Næringsdrikker kan være et godt alternativ når det er vondt å svelge. Det finnes både juicebaserte og melkebaserte næringsdrikker
 • Unngå aktiviteter som kan forårsake slag eller spark mot magen i et par måneder etter at du ble syk for å unngå sprukken milt
 • Unngå alkohol frem til leververdiene dine er normale
 • Ikke kyss eller del glass/flaske med andre
 • Ikke host mot andre og sørg for god håndhygiene

Behandling

Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot kyssesyke. Antibiotika har ingeen effekt mot virus. For å lindre feber og smerte kan reseptfrie feber- og smertestillende medisiner benyttes. Unngå medisiner med paracetamol (Paracet/Pinex/Therimin/Paralen/Paracetduo) hvis du har forhøyede leververdier. Medisiner med ibuprofen (Ibux/Ibumetin/Nurofen) eller acetylsalisylsyre(Aspirin) kan brukes. Disse finnes i form av mikstur som kan være et fint alternativ til vanlige tabletter, dersom du har problemer med å svelge.

Når bør du kontakte lege?

 • Dersom du har mistanke om kyssesyke
 • Dersom du har svelgevansker eller pustevansker
 • Dersom du har kyssesyken og får magesmerter eller et slag/spark i magen

Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norsk elektronisk legehåndbok og Pasienthåndboka.