Vitusapotek
Vaksiner

Reise og vaksiner

Vaksinering er anbefalt før man reiser til en rekke land. Du bør starte vaksineringen minst 8 uker før avreise for å få effekt. Les mer om ulike vaksiner ved reise og ferie her. Vaksiner kan settes i alle våre Vitusapotek.

Reise og vaksiner

Sist oppdatert: 13.05.2022

Vaksinasjon i apotek

Vi setter vaksiner i apoteket!

Vaksiner kan enkelt bestilles gjennom en av våre samarbeidspartnere; Maja.noevaksine.no eller Nettlegevakt.
Deretter kan vaksinene settes i et av våre mange Vitusapotek. Les mer om vaksinasjon i apoteket.

Ved reiser og ferie skal vaksiner som regel settes i god tid før avreise. Sjekk derfor minst 8 uker før avreise om det er anbefalt å vaksinere seg ved reiser til ditt reisemål. Finn mer informasjon om hvilke vaksiner som anbefales til ulike reisemål på folkehelseinstituttet sine sider her. 

Vaksiner ved reise - hvilke vaksiner trenger jeg?

Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio: Folkehelseinstituttet anbefaler alle å ta påfyllingsdose av difteri, stivkrampe, polio og kikhoste hvert 10. år, uavhengig av reisemål.

Gulfeber: Anbefales ved reise til land hvor det er risiko for gulfebersmitte. Noen land krever internasjonalt sertifikat for vaksinasjon ved innreise i landet når man kommer fra land med risiko for gulfebersmitte (kan også gjelde ved mellomlanding).

Hepatitt A: Anbefales ved reise til områder hvor hepatitt A er en vanlig sykdom.

Hepatitt B: Anbefales til personer som risikerer smitte under opphold i land karakterisert som moderat til høy risikoområde.

Meningokokk A+C+W+Y: Kan være aktuelt ved reiser der sykdommen er utbredt, som ved reiser til "meningokokkbeltet" i Afrika. Ved pilgrimsreiser til Saudia-Arabia (Mekka) er det påbudt med gjennomført vaksinering før ankomst.

Tyfoidfeber: Anbefales til personer som skal reise til strøk hvor tyfoidfeber er utbredt. Risikoen for smitte øker ved nær kontakt med lokalbefolkningen og med økende lengde på oppholdet.

Japansk encefalitt: Anbefales til personer som skal oppholde seg utenfor storby i 30 dager eller mer i områder hvor sykdommen er vanlig. Under spesielle forhold med økt risiko for smitte anbefales vaksine også ved kortere opphold.

Meslinger, kusma og røde hunder: Personer som ikke tidligere er vaksinert mot disse sykdommene, kan vurdere å gjøre dette ved reise til land hvor sykdommene er vanligere enn i Norge. 

Rabies: Aktuelt for reisende som skal bo eller reise i områder med rabies hvor medisinsk behandling ikke er raskt tilgjengelig eller som skal arbeide med dyr.

Rotavirus: Særlig aktuelt for små barn ved langvarig opphold i land med høyere forekomst av diarésykdommer. Kan gis til spedbarn fra 6-ukersalder og vaksinasjon må være fullført innen 7 måneders alder. Skal ikke gis til eldre barn.

Skogflåttencefalitt (TBE): Aktuelt med vaksinering for reisende som skal oppholde seg i skogområder der smitte forekommer. Les mer om Skogflåttencefalitt her.

Tuberkulose: Aktuelt for barn og voksne som ikke er vaksinert og som skal oppholde seg mer enn tre måneder i områder med høy forekomst av tuberkulose og som skal ha nær kontakt med lokalbefolkningen.
 

Sist oppdatert: mai 2022