Vitusapotek
Baby

Bad, hårvask og pleie av barnets hud

Ta vare på og beskytt den myke babyhuden! Få farmasøyt og småbarnsmor Bavan sine beste tips til vask og pleie av barnets hud.

Bad, hårvask og pleie av barnets hud
Profile Picture
Publisert: 27.10.2021
Sist oppdatert: 05.01.2024

 

– For en god og skånsom pleie av barnets hud, får du milde produkter til baby og barn hos ditt nærmeste Vitusapotek og her på vitusapotek.no. I tillegg kan det være fint å få gode råd og tips til hvordan du bader og vasker hår, smører og steller barnehuden, forteller småbarnsmor og farmasøyt hos Vitusapotek, Bavan Shafei.

–  Jeg pleier å gjøre alt klart før bading. Jeg setter fram produktene vi skal bruke, håndkle, klut, klærne sønnen min skal ha på seg, tapper i vannet og gjør til og med klar bleia. Det var i hvert fall veldig viktig da han var nyfødt og ting må skje fort.

Hvilke typer produkter er gode til pleie av barnets hud?

– Bruk babyolje i badevannet og en mild sjampo hvis babyen din har mye hår. Etterpå kan du bruke en god fuktighetskrem. Jeg anbefaler produkter som er skånsomme og gir mye fuktighet, for eksempel fra Mustela som er spesielt utviklet for barnets delikate hud.

For nyfødte med ekstra sensitiv hud, er også de luktfrie produktene fra Dr. Greve å anbefale. Dr. Greve Pharma-serien for barn er helt uten parfyme, parabener og fargestoffer. De er også svanemerket og anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Når barnet blir litt større, er en mild dusj- og badegelé som Dr. Greve Pharma Skummende Dusj & Bad, Vidi Kids badeskum eller Vidi Kids dusjsåpe gode produkter til barnehuden.

Hva er riktig badetemperatur for barnet?

– Vanntemperaturen kan gjerne være litt varmere enn kroppstemperaturen, ett sted mellom 37 og 39 grader. Du kan måle den ved å dyppe albuen din i badevannet. Kjenner du ingenting, er temperaturen fin til babybadet.

I badevannet bruker vi NAF badeolje, eller Dr. Greve Pharma Beroligende Babyolje. Den kan også brukes direkte på klut for vask av stumpen, til massasje, på skurv eller på huden etter bad.

En god badeolje til barnehuden er også Mustela Cleansing Oil Dry Skin som pleier huden og reduserer tørrhet. Vaskeoljen beskytter hudbarrieren og roer ned huden.

Kokoso Baby økologisk kokosolje er helt uten vann og tilsetningsstoffer. Den beskytter, pleier og nærer en sensitiv babyhud og kan brukes til så mangt: Mot skurv, til beskyttelse i bleieområdet, på tørr hud, som nærende massasjeolje, til pleie ved melkeutslett, som kuldekrem med mer. 

Har du noen gode tips til vask av babyer og småbarn?

– Med babyolje i badevannet, kan det bli glatt, så det gjelder å finne en god måte å holde barnet fast uten at det blir ubehagelig for den lille!

Ha den ene armen under babyen og hold i overarmen. Da kan barnet hvile hodet på armen din, samtidig som du holder godt fast i barnet og har den andre hånden fri til å vaske. Da sønnen min var liten baby, pleide jeg å legge et lite håndkle på magen hans slik at han ikke ble kald mens jeg vasket mellom de gode valkene, bak ørene og håret.

Nå som han er blitt for aktiv til at vi kan holde med en hånd, brukes en liten «badestol» som vi kan ha i badebaljen eller badekaret. Der sitter han godt og det er lettere å vaske ham.

Hvordan kan jeg gjøre hårvasken uten sjampo som svir i øynene?

– Sønnen min ble født med langt og tykt hår som måtte vaskes innimellom. Da brukte vi Mustela Foam Shampoo Newborn. Den skummende sjampoen gjorde at vi kunne massere den lett i hodebunnen og skylle av. For å unngå såpe i øynene, laget vi en rull av et lite håndkle som vi hadde på pannen hans under hårvask.

Nå vil han bare leke med håndkleet, men heldigvis er sjampoen fra Mustela slik at den ikke skal renne eller dryppe. Skulle noe komme i øynene, er heldigvis sjampoen så mild at den ikke svir.

Vitusapotek har flere typer sjampo tilpasset baby og barn. Spør oss om hjelp og tips til hårvask til barn. Vi vet!

Bør jeg smøre barnehuden?

– Når vi vasker huden, fjernes også en del av det naturlige fettlaget. Da er det viktig å tilføre fuktighet. Dette gjelder både store og små.

Jeg brukte bare litt babyolje på babyhuden i starten, gjerne etter å ha klapptørket huden etter bad. Til babyhuden kan du også godt bruke Mustela Hydra bebe bodylotion med naturlige ingredienser som gjenoppbygger og styrker hudbarrieren.

Etter hvert merket jeg at barnets hud trengte enda mer fuktighet, så nå bruker vi A-Derma Exomega Control Cream som jeg er veldig glad i selv. Den trekker godt inn og har en deilig konsistens.

En annen favoritt er La Roche-Posay Lipikar Balm AP+, og jeg liker også godt Dr. Greve Pharma Body Lotion Barn tilpasset en sensitiv barnehud og med beroligende havreolje og mykgjørende sheasmør.

I perioder med ekstra tørre hudområder bruker vi Canoderm Krem med 5 prosent karbamid. Dette er et reseptfritt legemiddel til fuktighetsbevarende behandling av huden og skal ikke brukes ved allergi mot noen av innholdsstoffene.

Har du gode tips for å forebygge sår bleiestump?

– Ved å skifte bleie ofte og vaske godt ved hvert bleieskift, kan du forebygge sår bleiestump og bleieutslett.

Bruk gjerne vårservietter eller tørrservietter. . Fukt tørrserviettene med litt vann, eller med Mustela No Rinse Cleansing Water som du ikke trenger å skylle av. Det er genialt når barna begynner å bli mer mobile ved bleieskift. Du setter bare pumpeflasken rett ved deg og får rengjort med én hånd uten å gå fra barnet.

Etter vask eller bad, kan du gjerne bruke en sinksalve eller sårsalve forebyggende. Vi bruker Bepanthen salve.

På sår hud kan du bruke Dr. Greve Pharma sinksalve, eventuelt Mustela Vitamin Barrier Cream, eller behandle med Inotyol salve som er et reseptfritt legemiddel som ikke skal brukes på væskende og infiserte sår.

VI+ medlemsfordeler til pleie av barnets hud

Vitusapotek har pleiende kroppsprodukter laget for barn i alle aldre. Som VI+ medlem får du 40% rabatt på et utvalg produkter til barn og baby. Hvilke produkter som er på tilbud, vil variere fra måned til måned gjennom hele året. På våre nettsider finner du alle våre VI+ tilbud og fordeler.

Les mer: