Vitusapotek
Baby

Brystbetennelse (mastitt)

Brystbetennelse (mastitt) er når en del av brystvevet blir betent. Brystbetennelse er ganske vanlig hos de som ammer: 10-20 % får brystbetennelse i løpet av ammeperioden. Brystbetennelse kan være både plagsomt og smertefullt. Som regel trenger du ikke medisin ved brystbetennelse – det holder å tømme brystet for melk hyppig et par dager.

Brystbetennelse (mastitt)

Sist oppdatert: 18.11.2022

Årsak til brystbetennelse

Brystbetennelse kan oppstå hvis melken blir værende i melkegangene. Etter hvert vil da melken presses ut fra melkegangene og til brystvevet, dette kan gi brystbetennelse.
Dette kan øke risikoen for at melk blir værende i melkegangene:

 • Melkespreng, eller mye melkeproduksjon
 • Tilstoppede melkeganger  
 • Ufullstendig tømming av brystene

Brystbetennelse kan også forårsakes av bakterier, da kalles det infeksiøs mastitt. Der melken kommer ut, kan bakterier komme inn.
Dette kan øke sannsynligheten for at bakterier kan komme inn i melkegangene:

 • Såre eller sprukne brystvorter
 • Feil ammeteknikk (fordi det ofte kan føre til sår/sprekker på brystvortene)
 • Dårlig håndhygiene /glemt håndvask før amming

Symptomer på brystbetennelse

 • Hardt, hovent, varmt noen ganger rødt bryst. Et område på brystet kan typisk bli helt rødt, hardt, varmt og vondt
 • Feber
 • Influensafølelse
 • Frostanfall
 • Puss i melken kan forekomme

Forebyggende råd mot brystbetennelse

Du kan gjøre en rekke ting selv for å forebygge brystbetennelse. Sørg for at brystene tømmes godt ved hver amming. Hvis ikke babyen klarer å tømme et bryst tilstrekkelig selv kan du bruke en brystpumpe til å tømme resten i en periode. Skift ammeinnlegg ofte og ikke bruk for trang BH. Å holde brystene varme er også bra, det samme gjelder hendene og bringen. Brystvortekrem kan bidra til å hindre såre/sprukne brystvorter som igjen kan redusere risikoen for brystbetennelse.

Ikke glem å vaske hendene før du berører brystvorten. Ha med deg en liten flaske desinfeksjonsmiddel dersom du trenger å amme uten å ha tilgang på vask.

Hvis du finner harde eller ømme klumper i brystet kan det være tidlige tegn på brystbetennelse. Masser gjerne aktuelle områder og ikke slutt å amme fra det vonde brystet, amm helst fra det brystet først. 

Kan du amme når du har brystbetennelse?

JA! Å fortsette med ammingen er en viktig del av behandlingen av brystbetennelse. Du bør imidlertid ikke amme dersom det er puss i melken. Da bør du snakke med en lege så det kan vurderes om du trenger antibiotikabehandling. Hvis det gjør svært vondt å amme kan du bruke en brystpumpe og gi barnet morsmelk fra flaske.

Behandling av brystbetennelse

Så fremt allmenntilstanden ikke er altfor redusert bør man sørge for å tømme brystet effektivt og regelmessig det første døgnet. Forsøk å få til å tømme brystet annenhver time hele dagen og et par ganger i løpet av natten. Vanligvis er dette nok til at brystbetennelsen gir seg og smertene forsvinner når brystet tømmes.

Hvis det ikke hjelper med regelmessig tømming av brystet (i løpet av en dag eller to) kan det være du har bakteriell brystbetennelse og trenger antibiotika. Kontakt lege så dette kan vurderes. Husk at hvis du får antibiotika må du fullføre hele kuren selv om du føler deg frisk raskt. Hvis du har problemer med å tømme et bryst kan legen også vurdere å gi deg nesespray som kan lette uttømmingen. En varm dusj kan også virke lindrende og fremme utdrivning av melk.

Hvis du trenger smertestillende medisin er vanligvis preparater med paracetamol førstevalg.

Når bør du kontakte lege ved brystbetennelse (mastitt)?

 • Ved redusert allmenntilstand og høy feber.
 • Manglende effekt av brystuttømming i ett døgn kan tyde på en bakterieinfeksjon, og du bør oppsøke lege som kan vurdere om det er nødvendig med antibiotikabehandling.
 • Ved puss i morsmelken.

Kilder: Ammehjelpen.no, Helsebiblioteket.no, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Helsenorge.no og Norsk helseinformatikk for helsepersonell.

Les mer: