Vitusapotek
Baby

For lite brystmelk? Slik kan du øke melkeproduksjonen

Mange mødre er bekymret for at de har dårlig melkeproduksjon, men det kan være vanskelig å vite sikkert. Les videre for å finne ut om du virkelig har lav melkeproduksjon, og hva du kan gjøre for å øke den.

For lite brystmelk? Slik kan du øke melkeproduksjonen
Profile Picture
Publisert: 11.08.2022
Sist oppdatert: 25.03.2024

Har jeg nok brystmelk?

«Har jeg nok brystmelk?» er noe nybakte mødre ofte bekymrer seg for. Men sannsynligvis, hvis babyen din er sunn og vokser godt, går det helt fint.

Er du bekymret for brystmelkforsyningen din, er det viktig å oppsøke hjelp tidlig. Hvis det viser seg at alt er i orden, blir du raskt beroliget. Dessuten unngår du fellen med å gi babyen din morsmelkerstatning unødig, noe som kan gjøre at din egen melkeproduksjon reduseres.

Slik fungerer brystmelkproduksjonen

Når brystmelken din har kommet inn, begynner brystene å lage melk gjennom en prosess med «tilbud og etterspørsel». Hver gang melk tas ut, enten ved at babyen dier eller at du pumper, lager brystene dine mer.

Det er derfor melkeproduksjonen din kan reduseres hvis du gir barnet flasker med morsmelkerstatning – kroppen din får ikke beskjed om å produsere mer brystmelk, fordi det ikke tas ut melk.

Måten babyen din dier på, påvirker også forsyningen din. Jo hyppigere og mer effektivt hun dier, desto mer melk produserer du. Hvis babyen din ikke tar til seg nok melk under en mating, er det avgjørende å pumpe regelmessig for å ivareta melkeforsyningen din.

Vrangforestillinger om lav melkeforsyning

Nyfødte spiser vanligvis veldig ofte, rundt 10 til 12 ganger i døgnet, eller annenhver time, og dette er ikke et tegn på at du ikke har nok melk. Ikke glem at babyen din også dier for å få trøst, og det er vanskelig å si hvor mye melk babyen din får i seg ved hver amming – mengdene kan variere.


Det følgende er helt normalt, og er ikke et tegn på dårlig melkeforsyning:

  • Babyen din vil die ofte.
  • Babyen din vil ikke bli lagt ned.
  • Babyen våkner om natten.
  • Korte ammeøkter.
  • Lange ammeøkter.
  • Babyen vil ha flaske etter en amming.
  • Brystene kjennes mykere enn de gjorde de første ukene.
  • Brystene lekker ikke melk, eller de lakk tidligere og har sluttet.
  • Du kan ikke pumpe ut mye melk.
  • Du har små bryster.

Hva skal du gjøre hvis du har lav melkeproduksjon?

Hvis du har mistanke om at babyen ikke får i seg nok melk, skal du oppsøke helsepersonell eller en ammespesialist. De vil vurdere om du har lav melkeproduksjon og observere en ammeøkt for å se om babyen din har et godt sugetak og får i seg nok melk. De kan foreslå at du justerer ammestillingen din eller babyens sugetak slik at hun kan die mer effektivt.

Med litt hjelp vil de fleste mødre med lav melkeproduksjon kunne delamme babyen sin, og noen klarer å utvikle full melkeforsyning.

Slik øker du melkeproduksjonen med en brystpumpe

Hvis du trenger å stimulere melkeproduksjonen de første fem dagene etter fødselen, kan du bruke en dobbel elektrisk brystpumpe med igangsettingsteknologi, som Medela Symphony (sykehusklassifisert brystpumpe kun tilgjengelig for leie). Denne typen pumpe er laget for å etterligne måten en baby stimulerer brystet på når det dier, og det har vist seg at den øker langsiktig melkeproduksjon.

Når melken din har kommet inn, innebærer dobbeltpumping at du kan pumpe ut mer melk på kortere tid. Denne metoden tømmer også brystet bedre, noe som kan øke melkeproduksjon.

Selv om alle mødre er forskjellige, er det ofte lurt å pumpe ut melk rett etter, eller en time etter en mating. Dette kan virke lite logisk, ettersom det vanligvis er enklere å pumpe fra et fullt bryst. Men du kan tenke på pumpeøkten som at du «bestiller melk» til neste dag.

Hvor ofte skal jeg pumpe?

Til å begynne med samler du kanskje bare opp små mengder, men ikke mist motet – med regelmessig pumping kommer det til å øke. Ha som mål å fjerne melk (både med amming og pumping) 8 til 12 ganger i døgnet, inkludert én økt om natten når nivåene av det melkeproduserende hormonet prolaktin er høyest. Jo oftere melken fjernes, desto bedre.

Etter to til tre dager med regelmessig pumping bør du se en betydelig økning i forsyningen. Les tips om brystpumping for å få råd om hvordan du får ut mer melk ved hver pumpeøkt.

Les mer:

Kilde: Artikkelen er skrevet i samarbeid med leverandør.


Referanser: Meier PP et al. Breast pump suction patterns that mimic the human infant during breastfeeding: greater milk output in less time spent pumping for breast pump-dependent mothers with premature infants. J Perinatol. 2012;32(2):103-10. Prime DK et al. Simultaneous breast expression in breastfeeding women is more efficacious than sequential breast expression. Breastfeed Med. 2012;7(6):442-447. Morton J et al. Combining hand techniques with electric pumping increases milk production in mothers of preterm infants. J Perinatol. 2009;29(11):757-764.