Vitusapotek
Baby

Hvordan oppbevare, fryse og tine brystmelk (morsmelk)?

Å pumpe ut brystmelk (morsmelk) for å oppbevare den, kan være praktisk i tilfeller hvor du selv ikke er til stede for å amme barnet. For at lagret melk skal være trygt å gi til babyen, er det svært viktig med god hygiene, riktig oppbevaring og trygg tilberedning.

Hvordan oppbevare, fryse og tine brystmelk (morsmelk)?
Profile Picture
Publisert: 24.08.2021
Sist oppdatert: 06.12.2023

 

Hvis du skal begynne å jobbe igjen, skal på trening eller bare vil gi partneren din en måte å mate babyen på, slik at du for eksempel kan få sove litt ekstra, kan du pumpe ut brystmelken (morsmelk) og lagre den slik at babyen din kan få den når du ikke er der. Men god hygiene er avgjørende for å sikre at lagret melk er trygg for babyen.

Hvor lenge kan du oppbevare den utpumpede melken?

Hvis du lagrer utpumpet brystmelk (morsmelk) rent og trygt, kan du oppbevare den i romtemperatur, i kjøleskapet eller i fryseren, avhengig av hvor snart du skal bruke den. Følg disse retningslinjene:

Retningslinjer for oppbevaring av utpumpet brystmelk (for friske spedbarn født ved termin)

* Svært rene forhold betyr at retningslinjene i vår artikkel om rengjøring og sterilisering av brystpumpen må følges nøye. Disse retningslinjene for oppbevaring og tining av brystmelk er en anbefaling – kontakt helsepersonell eller en ammespesialist for mer informasjon.

Hvis babyen din er på en nyfødtintensiv avdeling eller spesialavdeling, kan det hende sykehuset har strengere anbefalinger for rengjøring og oppbevaring.

Hvis du har utpumpet melk i kjøleskapet eller fryseren, må du alltid merke flaskene eller posene med mengde og datoen melken ble pumpet ut, slik at du kan spore og ha kontroll på den lagrede melken.

 

Retningslinjer for bruk av utpumpet brystmelk

Lagret brystmelk kan noen ganger skille seg i ulike lag, med fettet (fløten) øverst. Roter flasken forsiktig for å blande lagene før du mater babyen. Hvis du rører om eller rister kraftig, kan det skade noen av melkens næringsstoffer og beskyttende stoffer.

 

Hvordan oppbevare brystmelk (morsmelk) i kjøleskapet?

Følg disse retningslinjene for å oppbevare utpumpet melk trygt i kjøleskapet:

 • Avkjøl brystmelken så snart som mulig etter pumping.
 • Oppbevar melken i rene brystmelkflasker eller oppbevaringsposer laget av BPA-frie materialer. BPA er et kjemikalium som tidligere ble mye brukt i plastbeholdere og -belegg, men som mange produsenter nå faser ut på grunn av de usikre langtidsvirkningene.
 • Små mengder med nypumpet melk kan tilsettes i den samme avkjølte beholderen, forutsatt at melken du vil tilsette, er avkjølt i kjøleskap på forhånd. Ikke tilsett melk med kroppstemperatur i avkjølt melk.
 • Oppbevar brystmelk i den kaldeste delen av kjøleskapet – bakerst, på hyllen over grønnsaksskuffen. Ikke oppbevar den i kjøleskapdøren, der temperaturen er mer varierende.

Hvordan oppbevare brystmelk i fryseren?

Slik fryser du brystmelk på en trygg måte:

 • Frys brystmelken så snart som mulig etter pumping.
 • Små mengder med nypumpet melk kan tilsettes i frossen brystmelk, forutsatt at melken du vil tilsette, er avkjølt i kjøleskap på forhånd. Ikke tilsett melk med kroppstemperatur i frossen melk.
 • Oppbevar melken i små porsjoner (mindre enn 60 ml), slik at den blir lettere å tine og det blir mindre avfall. Disse kan slås sammen etter tining.
 • Sjekk at oppbevaringsbeholderne for brystmelk kan brukes i fryseren – noen produkter (som glassflasker) kan sprekke ved svært lave temperaturer. Medela oppbevaringsposer for brystmelk er ideelle for oppbevaring av frossen brystmelk ettersom de er frostsikre, klare til bruk og enkle å merke.
 • Ikke fyll flaskene eller posene mer enn trekvart fulle, ettersom brystmelk utvider seg ved frysing.
 • Oppbevar frossen brystmelk bakerst i fryseren der temperaturen er jevnest. Hold den unna veggene i selvavrimende frysere.

Hvordan bruke frossen brystmelk (morsmelk)?

Når du tiner frossen brystmelk (morsmelk), må du forsikre deg om at den er trygg for babyen:

 • Brystmelk kan tines i kjøleskapet, det tar vanligvis omtrent 12 timer. Alternativt kan du holde flasken eller posen med frossen melk under rennende, varmt vann (maks. 37 °C). Ikke la frossen brystmelk tine i romtemperatur.
 • Når frossen brystmelk er helt tint, kan den være i romtemperatur i maksimalt to timer, eller i kjøleskapet i opptil 24 timer.
 • Ikke tin eller varm opp frossen brystmelk i mikrobølgeovn eller i kokende vann. Dette kan skade melkens næringsstoffer og beskyttende egenskaper og skape varme flekker som kan skålde babyen.
 • Tint brystmelk som har vært i romtemperatur, skal gis til babyen innen to timer. Hvis ikke skal den kastes.
 • Frys aldri brystmelk på nytt etter at den er tint.

Hvordan varme opp lagret brystmelk?

Friske, fullbårne babyer kan drikke brystmelk ved romtemperatur eller varmet opp til kroppstemperatur. Noen har en preferanse, andre ser ikke ut til å bry seg.

 • For å varme opp melken setter du brystmelkflasken eller -posen i en kopp, mugge eller skål med lunkent vann i noen minutter, slik at den får kroppstemperatur (37 °C ). Alternativt kan du bruke en flaskevarmer. Ikke la temperaturen overstige 40 °C, og unngå å bruke mikrobølgeovn, da den kan varme opp melken for mye.
 • Roter flasken eller posen forsiktig, uten å riste eller røre om, for å blande eventuelt fett som har skilt seg ut (se over).

 

 

Les mer:

 

Kilde: Leverandør; Eglash, A., Simon, L., og Akademiet for amming medisin. ABM klinisk protokoll #8: human melkelagringsinformasjon for hjemmebruk for fulltidsbarn, revidert 2017. Amming Med 12, (2017), Human Milk Banking Association i Nord-Amerika. 2011 Beste praksis for å uttrykke, lagre og håndtere morsmelk på sykehus, hjem og barnepass. (HMBANA, Fort Worth, 2011), Kontoret for kvinnehelse. Pumping og lagring av morsmelk. [Internett]. Silver Spring, MD, USA: US Department of Health and Human Services; 2018 [oppdatert 2018 Jan 12; sitert 2018 April 12] Tilgjengelig fra: www.womenshealth.gov/breastfeeding/pumping-and-storing-breastmilk