Vitusapotek
Baby

Pump på farten: På reise med brystpumpe

Om det er på grunn av jobb eller fritid, kan det være anledninger du må reise bort som ammende mamma. Enten det er på jobbreise, bryllup eller bare en natt borte med venner. Dersom du ammer og må reise uten barnet, er det viktig at du pumper for å opprettholde melkeproduksjonen din. Her får du noen tips om hvilket utstyr du trenger og informasjon om pumping på farten- slik at du kan opprettholde melkeforsyningen, lagre brystmelk riktig og transportere melken hjem til barnet.

En manuell brystpumpe fra Medela står på et bord. I bakgrunnen står en grå stellebag. På bordet ligger også et par solbriller og et nøkkelknippe.
Profile Picture
Publisert: 10.07.2024
Sist oppdatert: 10.07.2024

Planlegg for pumping på reisen

Om du reiser med tog, buss eller bil , må du vurdere om du kan pumpe på farten eller må legge inn stopp på veien. Du finner som oftest stikkontakter i togvogner, men ikke noe privat område, og stoppesteder langs veien har kanskje et privat rom, men ikke alltid stikkontakter. Flere elektriske brystpumper går på batterier og noen har et innebygd oppladbart batteri som gjør at de er enda enklere å transportere, ettersom du enkelt kan lade opp batteriet når du har tilgang til stikkontakt.

På fly med brystpumpe

Hvis du skal ut å fly, er det lurt å undersøke med flyselskapet på forhånd dersom du reiser med en brystpumpe og/eller utpumpet melk, og finne ut om de har regler for å ta med seg dette i håndbagasje eller innsjekket bagasje. Det kan være andre regler for frossen melk enn for flytende melk.

Utstyr for pumping på farten

For å lykkes med pumping er det avgjørende å ha riktig brystpumpe for deg- særlig om du skal pumpe i lengre perioder.

Med en dobbel elektrisk brystpumpe kan du pumpe fra begge brystene samtidig og sparer tid-samtidig som du får 18 % mer melk i gjennomsnitt enn hvis du pumper ett og ett bryst.[1] Noen foretrekker også å bruke en enkel elektrisk brystpumpe, en manuell pumpe eller å pumpe for hånd.

Se hele vårt sortiment fra Medela her.

Etter pumping, vil du trenge noe å oppbevare melken i – enten en plastflaske eller en oppbevaringspose for brystmelk . Dersom melken skal lagres i mer enn 4 timer (ved romtemperatur) trenger du også et sted der du kan holde melken kald eller fryse den ned. En kjølebag  med kjøle- eller fryseelement kan brukes for å holde melken kald i 8-10 timer. Det er også nyttig å pakke med desinfiserende gel for hendene og eventuelt et reiseadapter hvis du reiser til land med andre typer stikkontakter eller strømuttak enn vi har i Norge.

Pumping på overnatting hjemmefra

Ved overnatting hjemmefra, er det lurt å kontakte stedet der du skal bo på forhånd for å undersøke muligheten for å få et rom med kjøleskap eller fryseboks. Alternativt kan du be om å få bruke hotellets kjøleskap eller fryser til å oppbevare melk i. Pakk med nok oppbevaringsposer for brystmelk i tillegg til brystpumpen og eventuelt kjølebag. Frossen melk kan transporteres hjem med isposer, men vær oppmerksom på at melken må brukes innen 24 timer hvis den tiner i løpet av reisen.

Oppbevaring av brystmelk på reise

Avhengig av årsaken til at du pumper på reise, kan det være nødvendig med oppbevaring av brystmelk. Noen pumper kun for å lindre opphovnede bryster eller for å opprettholde melkeproduksjonen, mens andre ønsker å ta vare på melken for å gi den til barnet på et senere tidspunkt. Oppbevar alltid utpumpet melk i sterile plastflasker eller oppbevaringsposer for brystmelk, dersom den skal oppbevares for å seneres drikkes av barnet. Merk også flaskene eller posene med pumpedatoen slik at du vet hvor lenge melken er trygg å bruke.

Hvordan transportere brystmelk?

Du kan ta med utpumpet melk hjem eller til barnepass i flasker eller poser, i en kjølebag med kjøle- eller fryseelement. Husk at brystmelk er trygg å oppbevare i romtemperatur i inntil 4 timer,  i kjøleskap i inntil 3 dager og i fryser i inntil 6 måneder.

Les mer om hvordan du bør oppbevare, fryse og tine brystmelk her.

Kilde: Leverandør

 [1] Prime DK et al. Simultaneous breast expression in breastfeeding women is more efficacious than sequential breast expression. Breastfeed Med. 2012;7(6):442-447.

Les mer: