Vitusapotek
Baby

Tiden etter fødselen

Tiden etter fødselen blir ikke alltid helt som man har planlagt. Kanskje har du gruet deg til selve fødselen og forventer at "alt" var ferdig etter den? Her kommer noen gode tips og råd for hva apoteket kan hjelpe deg med i tiden etter fødselen

Tiden etter fødselen
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 23.11.2023

Ammeproblemer

Å amme kan være svært utfordrende. Hjelpemidler for å gjøre ammeperioden enklere er imidlertid mange.

Les mer om amming her.

Kosttilskudd

Husk at spedbarn får all sin næring av din morsmelk, dermed er det viktig at morsmelken din inneholder alle de riktige vitaminene og mineralene slik at babyen får de i seg. Les mer om kosttilskudd til gravide, ammende og spedbarn her.

 

Underlivsplager

Vaginal fødsel etterfølges av perioden som kalles renselsen på omtrent seks uker. Noen har blødninger i hele denne perioden, andre kun i deler av den. I tillegg får mange små skader i form av rift, klipp eller blåmerker.

  • Tena har bind med svært god absorberingsevne og nettingtruser hvis du behøver det.
  • Barnengens grønnsåpe er medisinsk grønnsåpe som kan brukes for eksempel til grønnsåpebad, dersom man har fått det anbefalt eller har behov for det.
  • Milde intimsåper. I tiden rett etter fødselen holder det for de fleste å skylle underlivet med vann, men etter hvert som alle småskader gror kan man vaske med en mild intimsåpe.

Samliv

Amming kan føre til tørr skjede. Tørr skjede kan igjen føre til irritasjon ved samleie, og samleie kan oppleves smertefullt og ubehagelig. Forsøk nøytrale og smørende glidemidler i tiden etter fødselen.

Husk også på at fullamming ikke er en fullverdig prevensjon! Er man ikke klar for nytt barn bør man bruke prevensjon. Kondom kan kjøpes på apoteket, andre prevensjonsmetoder kan man få av legen. Husk å fortell legen at du ammer slik at du får en prevensjonstype som kan brukes samtidig som du ammer.

Hårtap

I perioden etter fødselen er det mange som opplever at de mister mye hår. Dette skyldes hormonforandringer, og hårtapet kan virke særlig stort hvis du fikk tykkere hår under graviditeten eller du har langt hår , men det er helt normalt og mellom 6-12 måneder etter fødselen har håret nådd sin vanlige tykkelse igjen.

NISIM sjampo og balsam kan brukes for raskere hårvekst.

Hudforandringer

Hormonendringer gjennom hele graviditeten og etter fødselen kan gjøre at noen får utfordringer med huden de ikke hadde før graviditeten. Pass på at du bruker riktig hudpleie for din hud. I tillegg blir huden på mage og brystene som regel blitt strukket mye under graviditeten. Smør gjerne begge områdene med en rik krem daglig.

Til babyen

Trenger du utstyr til babyen har Vitusapotek massevis av utstyr og nyttige hjelpemidler til den nyfødte.

 


Kilder: Ammehjelpen og Norsk helseinformatikk.

Les mer: