Vitusapotek
Barn

Barnemark

Barnemark, også kalt småmark, er ikke farlig, men kan være svært plagsomt. Barnemark er svært smittsomt, og man anbefaler derfor hele hustanden å behandle seg om en i familien har fått det. Her finner du råd til hvordan du behandler barnemark, og unngår videre smitte. 

Barnemark
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 29.01.2024

Hvordan behandles barnemark?

Barnemark behandes med det reseptfrie legemiddelet Vermox.
Hvis én i familien har fått småmark bør hele husstanden behandles. Vermox dreper kun levende småmark, ikke egg. Derfor skal behandlingene gjentas etter to uker. Husk god håndhygiene før, under og etter behandling. 

Vermox er førstevalget til voksne og barn over 2 år.  Doseringen er 1 tablett eller 5 ml mikstur både til voksne og barn over 2 år. Behandlingen bør gjentas etter to uker og hele husstanden bør behandles. Barn under 2 år kan bruke Vermox i samråd med lege. Vermox tolereres vanligvis godt, men anbefales ikke til gravide. Snakk med legen din dersom du er gravid og ønsker behandling. 

Tips ved barnemark

 • God hygiene er viktig for å hindre ny smitte. Vær nøye med håndvasken, spesielt etter toalettbesøk og før måltider. Om du ikke har tilgang til såpe og vann anbefales desinfeksjonsmiddel
 • Neglene bør klippes korte og holdes rene.
 • Kokvask sengetøy, nattøy, undertøy og håndklær de dagene man behandler småmark (både første og andre behandlingsdag).
 • Skift undertøy og nattøy daglig.
 • Dusj hver morgen for å fjerne nylagte egg.
 • Sørg for å holde bad og toalett svært rent.

Husk å si fra i barnehage/skole dersom du oppdager barnemark. Barnet kan gå i barnehage eller på skole igjen dagen etter at du har startet behandlingen.

Hva er barnemark?

Barnemark er infeksjon med marken Enterobius vermicularis i tarmen. Marken er ca 1 cm lang, og ser ut som en gulhvit tråd. Hunnmarken kryper ut av tarmen og legger egg rundt endetarmsåpningen på nattestid. En mark kan legge flere tusen egg. I løpet av noen timer er eggene modne og kan smitte andre eller komme ned i tarmen på nytt til en som allerede er smittet. Eggene klekkes vanligvis i tarmen og det utvikler seg nye småmark som kan legge ny egg. Denne syklusen tar 2-7 uker.

Symptomer på barnemark

Barnemark gir ofte en intens kløe rundt endetarmsåpningen, som gjerne forverres på kvelds- og nattestid. Barnemark kan også gi søvnvansker og rastløshet. Markene er synlige for det blotte øyet i avføringen eller rundt endetarmsåpningen, og er enklest å oppdage på kveldene omtrent 2-3 timer etter at barnet har lagt seg.

Les mer om endetarmskløe her

Hvordan smitter barnemark?

Barnemark smitter lett! Eggene hunnmarken legger utenfor endetarmen kan lett overføres til andre. Eggene kan overleve i opptil 2 uker utenfor et menneske. Hvis man får slike egg i munnen, klekkes de i tarmen og etter 3-4 uker har man voksen mark i endetarmen. Barnemark smitter på følgende måter:

 • Direkte smitte med egg fra hunnmarken fra endetarm til munn. Et barn kan klø seg bak og deretteter putte hendene i munnen.
 • Indirekte smitte av egg fra hunnmarken fra endetarm til munn. Et barn kan klø seg bak, deretter overføre eggene til en leke, kopp, mat eller lignende som et annet barn senere kan putte i munnen.
 • Barnemark kan også smitte via luften ved at egg fester seg på støvkorn som virvler rundt og deretter inhaleres og svelges.

Fordi barnemark smitter lett er det viktig med god håndhygiene. Har du ikke tilgang til såpe og vann anbefales desinfeksjonsmidler. Barnemark går sjelden over av seg selv, og bør derfor behandles med reseptfrie legemidler

Når bør du kontakte lege ved barnemark?

 • Dersom barnet har kløe nedentil uten kjent årsak.
 • Dersom barnet ditt har småmark og er under 2 år eller veier mindre enn 10 kg.
 • Dersom egenbehandling med medisiner ikke hjelper.
 • Dersom du er gravid og har behov for behandling mot barnemark.


Kilder: Felleskatalogen, Norsk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok, Apotekforeningen og Norsk helseinformatikk.

Les mer: