Vitusapotek

Beskytter du deg mot solen?

Dersom du er flink til å beskytte deg mot sola i sommer er det viktig å få i seg D-vitamin på andre måter

Beskytter du deg mot solen?
Profile Picture
Publisert: 30.06.2023
Sist oppdatert: 13.12.2023

Husk å få D-vitamin på andre måter

Det er en selvfølge å nyte solens varme og mange lyse timer om sommeren. Heldigvis er de fleste også bevisste på å beskytte huden mot ultrafiolett stråling, når solen står høyest på himmelen. Om du er redd for at du ikke får nok vitamin D fra solen grunnet solbeskyttelse, kan du unngå dette med et tilskudd.

Et tilskudd supplerer kroppens naturlige produksjon av vitamin D uten å øke risikoen for å bli solbrent eller andre skadelige virkninger fra solens stråler.

Lite vitamin D om sommeren

 

Utover solkrem kan man beskytte huden ved å oppholde seg i skyggen på de varme dagene. For de som unngår solen, eller beskytter seg veldig mot sollys, kan utfordringen være å få tilstrekkelig med det essensielle D-vitaminet uten å utsette seg for mer sol.

Den samme utfordringen gjelder for personer som går tildekket, de som oppholder seg mange timer innendørs og for eldre, hvor evnen til å danne og ta opp vitaminet i tarmen er nedsatt. Mørkhudede personer skal også være oppmerksomme på for lite vitamin D hele året rundt.

Mange fordeler med ”solskinnsvitaminet”

Vitamin D blir delvis dannet i huden når solens stråler treffer huden, og vitamin D har flere viktige funksjoner i kroppen. Det er godt kjent at vitamin D bidrar til immunforsvarets normale funksjon. Men D-vitamin spiller faktisk også en rolle i musklenes funksjon, vedlikehold av normale knokler og kalsiumnivået i blodet. Det er altså flere grunner til å få dekket kroppens behov både vinter og sommer.

Overvektige og tilskudd

Flere studier har dokumentert en sammenheng mellom overvekt og mangel på vitamin D. I en vitenskapelig undersøkelse oppdaget forskerne en sammenheng mellom overvekt og en nedsatt effekt av tilskudd (1). Denne effekten har de studert nærmere i en substudie, som ble                                                       utgitt i januar 2023.

Selv om flere biomarkører steg hos samtlige deltakere i studien uansett vekt, var det en markant forskjell på de med en normal kroppsmasseindeks (KMI) og de med forhøyet KMI. Sistnevnte hadde en lavere respons på tilskudd, og de fikk heller ikke samme helsemessige fordeler ved å ta tilskudd, som de normalvektige.

D3-vitamin i kaldpresset olivenolje

De små D-Pearls fra Pharma Nord inneholder, utover vitamin D3, kaldpresset olivenolje for at vitaminet kan løse seg og tas opp i tarmen. For uten fett er det vanskelig for kroppen å omsette vitaminet og bruke det aktivt. Uavhengig forskning har dokumentert opptak av D-Pearl. Et homogent og høyt opptak er med på å sikre at kroppen får nytte av tilskuddet. De små perlene gjør dem lette å svelge, men de kan også tygges. D-Pearls fås i flere styrker så det er mulig å velge den dosen som passer til behov og livsstil.

 

Kilde:

1). Tobias, D. K., Luttmann-Gibson, H., Mora, S., Danik, J., Bubes, V., Copeland, T., ... & Manson, J. E. (2023). Association of Body Weight With Response to Vitamin D Supplementation and Metabolism. JAMA Network Open, 6(1), e2250681-e2250681.

 

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Pharma Nord