Vitusapotek
Gravid

Eggløsningstest

En eggløsningstest kan være et nyttig hjelpemiddel for de som forsøker å bli gravide. Ved å ha samleie på de mest fertile dagene i menstruasjonssyklus, kan man øke sjansen for å bli gravid.

Eggløsningstest
Profile Picture
Publisert: 28.10.2019
farmasøyt
Rebecca Solomon Hansen er provisorfarmasøyt og har vært ansatt hos Vitusapotek siden 2015. Hun er faglig veldig dyktig og fast skribent for vårt faglige innhold.
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er eggløsningstest?

Eggløsningstest er en test som viser om man har eggløsning eller ikke på tidspunktet man tar testen. Eggløsningstester brukes som hjelpemiddel når man forsøker å bli gravid. Det finnes ulike typer eggløsningstester ment for hjemmebruk. Forskjellen mellom de ulike testene kan være hvor mange fertile dager de viser, og om de viser resultatet digitalt, eller ved hjelp av streker.

LES MER: Hvordan bli gravid?

Hvordan fungerer en eggløsningstest?

Eggløsning er når et egg frigjøres fra en kvinnes eggstokker, og videre til egglederen. Kvinner har eggløsning omtrent to uker etter første dag i menstruasjonssyklusen. Første dag i menstruasjonssyklus regnes som dagen man får menstruasjonsblødning. Lengde på menstruasjonssyklus, og tidspunkt for eggløsning, kan variere fra kvinne til kvinne.

Rundt tidspunkt for eggløsning vil kvinner få økte nivåer av et hormon kalt luteiniserende hormon (LH). En eggløsningstest virker ved at den registrerer økning av LH i urinen. Noen typer eggløsningstester virker ved å registrere økning av østrogen i tillegg til økning av LH.  

Når trenger man eggløsningstest?

For å bli gravid må man ha samleie rundt dagene man har eggløsning. Derfor kan det være hensiktsmessig å vite når i menstruasjonssyklusen man har eggløsning, slik at man kan øke sjansen for å ha samleie på rett tidspunkt. Menstruasjonssyklus kan variere fra kvinne til kvinne, men også fra syklus til syklus hos samme kvinne. Derfor kan bruk av eggløsningstest maksimere sjansen for å bli gravid ved å ha samleie på de mest fertile dagene i menstruasjonssyklusen. 

Hva er forskjell på eggløsningstest og fertilitetsmonitor?

En fertilitetsmonitor er en form for eggløsningstest. Det som skiller en fertilitetsmonitor fra mer enkle eggløsningstester er at den kan vise flere fertile dager. De enkleste eggløsningstestene viser de to mest fertile dagene i menstruasjonssyklusen, mens en fertilitetsmonitor kan vise opp til de seks mest fertile dagene. I tillegg har en fertilitetsmonitor innebygd kalender, den kan gi påminnelser på når du bør teste urinen for eggløsning, og den kan også sammenligne menstruasjonssykluser. Noen fertilitetsmonitorer har også graviditetstest, slik at man kan finne ut om man er gravid så raskt som mulig.

Gode råd

  • Man kan enten tisse i et urinprøveglass og dyppe testen i denne, eller holde testen rett under urinstrømmen alt ettersom hva man selv foretrekker.

  • Instruksjoner kan variere mellom ulike typer eggløsningstester, og man bør derfor alltid lese bruksanvisningen som følger med pakken nøye før man tester.

  • Man bør teste urinen på omtrent samme tidspunkt hver dag, men for at resultatet skal bli mest mulig riktig bør man ikke ha tisset på minst fire timer før man tester.

Når bør du kontakte lege?

Hvis du har forsøkt å bli gravid uten hell i ett år, bør du kontakte lege slik at eventuelle bakenforliggende årsaker kan utredes. For kvinner over 35 år, bør terskelen være lavere. Da bør man kontakte lege etter et halvt år med prøving.

Kilder: Produsentinformasjon, Store norske leksikon, HelseNorge.