Vitusapotek
Gravid

Folat/ folsyre før og under graviditet

Tilskudd av folat (folsyre) anbefales til alle kvinner som prøver å bli gravide eller som er gravide i første trimester (fram til 12. svangerskapsuke). Folat beskytter fosteret mot utvikling av blant annet ryggmargsbrokk. Bare én av ti tar folat som anbefalt.

Folat/ folsyre før og under graviditet
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 21.11.2022

Anbefalt inntak av folat/folsyre ved graviditet

Helsedirektoratet anbefaler 0,4 mg folat daglig fra du planlegger graviditet og fram til 12. svangerskapsuke. Dersom du ikke har tatt tilskudd med folat før, bør du starte straks du oppdager eller mistenker at du er gravid.

(0,4 mg folat/folsyre er det samme som 400 mcg folat/folsyre)

Nevralrørsdefekter

Folat har en spesiell funksjon knyttet til lukking av nevralrøret tidlig i fosterstadiet.

Folatmangel under graviditet kan medføre skader på fosteret som kalles nevralrørsdefekter. I Norge fødes omtrent 60 barn hvert år med nevralrørsdefekter. Ryggmargsbrokk er den vanligste skaden som kan oppstå på grunn av folsyremangel. Hjernebrokk eller manglende utvikling av hjerne og "skalle" er andre og mer alvorligere nevralrørsdefekter.

Ikke start for sent!

Nevralrøret lukkes cirka 30 dager etter befruktningen. Det er derfor viktig å starte med folat før man er gravid, slik at man har nok folat i kroppen fra starten av svangerskapet. Dette er den mest sårbare perioden for fosteret med hensyn på utvikling av nevralrørsdefekter.

Det er en stor utfordring at kvinner i Norge ikke starter tidlig nok med folsyre.

Dette er bakgrunnen for Helsedirektoratets anbefalinger om 1 tablett ( 0,4 mg) folat daglig fra du planlegger graviditet og svangerskapets første trimesteret. 

For lite folat i kosten

Folat finnes i blant annet i brokkoli, spinat, bønner, grove kornprodukter og sitrusfrukter. Resultater fra norske helsemyndigheters undersøkelser viser at kvinner i Norge ikke får i seg den anbefalte dagsdosen på 0,4 mg (for de som planlegger graviditet eller er gravide i første trimester) via kosten.  

Noen kvinner er anbefalt høyere inntak av folat, og skal derfor bruke folattilskudd i samråd med lege i forbindelse med planlagt graviditet og graviditet:

  • Kvinner som tidligere har fått barn med nevralrørsdefekt.
  • Kvinner som behandles med visse typer medisiner, for eksempel epilepsimedisin.
  • Kvinner som selv har slik defekt eller har en partner som har hatt en slik defekt.

Tilskudd av folat/folsyre

Folsyretabletter kan kjøpes reseptfritt på apotek og på nett her.

Vær oppmerksom på at de fleste multivitamin kosttilskuddene til gravide, også inneholder 0,4 mg folat/folsyre. Tar du et slikt kosttilskudd, har du ikke behov for å ta ekstra folat i tillegg. Les på pakningen eller spør oss i apoteket om råd!

(0,4 mg folat/folsyre er det samme som 400 mcg folat/folsyre)

Kilder:
Nycomed, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell. 

Les mer: