Vitusapotek
Gravid

Gravide og legemidler

Det er viktig å behandle alvorlig sykdom under svangerskapet, både av hensyn til den gravide og fosteret. Samtidig kan enkelte legemidler påvirke fosterutviklingen på en uheldig måte. Det er derfor viktig å være forsiktig og ikke bruke legemidler uten grunn. Utgangspunktet for legemiddelbehandling under svangerskapet er å gi den gravide god behandling uten at fosteret påvirkes uheldig.

Gravide og legemidler
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 21.11.2022

Trygg legemiddelbruk for gravide

Gravide bør alltid rådføre seg med apotek eller lege før bruk av legemidler. Husk at dette også gjelder ved bruk av legemidler i form av nesespray, kremer og øyedråper. Det gjelder også naturlegemidler og kosttilskudd.

Det er viktig å fortsette behandling av kroniske sykdommer også under svangerskapet, men det kan hende at man må bytte fra et virkestoff (legemidlets aktive substans) til et annet, eller justere doseringen. Dette skyldes at visse legemidler kan ha uheldige effekter på fosteret under svangerskapet. Dette gjelder ikke alle legemidler, og for de legemidlene det gjelder varierer det også med dosering og i hvilket trimester man er. Legen vurderer nøye nytte og risiko ved bruk av legemidler. Å gå ubehandlet kan i visse tilfeller nemlig også utgjøre en risiko for fosteret. Det er derfor viktig å ha god dialog med legen din i løpet av svangerskapet når det gjelder sykdom, plager og legemiddelbruk. 

Trygg mammamedisin er en offentlig nettbasert tjeneste som tilbyr individuelle råd om legemidler til gravide og ammende. Du kan stille spørsmål og finne svar på tryggmammamedisin.no

Vitusapotek har også en egen tjeneste der man kan sende inn spørsmål om legemiddelbruk til farmasøyt. Tjenesten er gratis, anonym og garanterer svar innen 24 timer.

Smertestillende til gravide

Er du gravid og har behov for smertestillende eller febernedsettende er paracetamol (eks. Paracet, Panodil, Pinex, Pamol) førstevalget. Behandlingen bør være så kort som mulig og i laveste effektive dose. Har du behov for behandling mer enn 1 uke bør lege kontaktes.

Gravide bør generelt ikke bruke NSAIDs (eksp. Ibux, Ibumetin, Naproxen) uten etter samråd med lege.

Når bør du kontakte lege ved graviditet og legemidler?

  • Dersom du bruker faste medisiner og har funnet ut at du er gravid.
  • Dersom du opplever forverring av kronisk sykdom under graviditeten.
  • Dersom du får nye plager eller sykdommer under graviditeten som du tror krever legemiddelbehandling.