Vitusapotek
Gravid

Hemoroider ved graviditet og etter fødsel

I svangerskap og etter en fødsel kan det oppstå hemoroider. Hemoroider er ufarlige, men kan være svært plagsomme og smertefulle.

Hemoroider ved graviditet og etter fødsel
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hemoroider under graviditeten

Hormonelle forandringer, forstoppelse og økt blodopphopning på grunn av den voksende livmoren kan føre til hemoroider i svangerskapet. Les mer om forstoppelse under svangerskapet her. Hemoroider er utvidelser av blodårer i endetarmsåpningen, og de kan komme både på innsiden eller utsiden av lukkemuskelen. Hemoroider er ufarlige og forsvinner som regel av seg selv. Hvis du får litt lyst, rødt blod på toalettpapiret når du tørker deg kan det være hemoroider.

Hemoroider er vanlig hos gravide og/eller etter en fødsel. De vanligste plagene i forbindelse med hemoroider er blødning og smerte. Gravide får oftere hemoroider enn resten av befolkningen, antageligvis på grunn av flere ting;

 • Mer venestase
 • Forstoppelse
 • Hormonelle faktorer (progesteron som påvirker bevegelse i tarmen og glatt musklatur i analkanalen)

Hemoroider etter fødsel

Hemoroider kan også forekomme etter en fødsel. Hvis utdrivningstiden tar lang tid, barnet har høy fødselsvekt, fødsel etter uke 40 eller hvis fødselen er traumatisk kan det øke sjansen for hemoroider etter fødselen. Ved undersøkelse etter fødsel vil lege/jordmor fortelle deg om du har fått hemoroider i forbindelse med fødselen.  

Gode råd for å forebygge hemoroider ved graviditet og etter fødsel

Treg mage øker risikoen for hemoroider. Å unngå hard avføring er derfor et viktig forebyggende tiltak mot å få hemoroider. Dette er det lurt å tenke på allerede tidlig i graviditeten, og gjerne etter fødselen.

 • Drikk masse væske
 • Spis fiberrik mat (alternativt kan fiber og frukt forsøkes)
 • Vær fysisk aktiv
 • Unngå tunge løft  

Behandling av hemoroider ved graviditet

Ved graviditet er det viktig å ikke bruke medisiner unødvendig. Er du gravid og mistenker at du har en hemoroide bør du oppsøke lege/jordmor for en undersøkelse. Dersom hemoroiden er smertefull og plagsom, kan behandling med salve eller stikkpiller forsøkes. Alcon Anal og Scheriproct kan benyttes under graviditet, men i så korte perioder som mulig. Anbefalt behandlingstid i pakningsvedlegget skal ikke overskrides. Les mer om behandling av hemoroider under graviditet hos Trygg Mammamedisin.

Behandling av hemoroider etter fødsel og under amming

 • Laktulosemikstur for å hindre hard avføring kan være aktuelt en liten periode etter fødselen. Rådene for å forebygge hemoroider er også gunstige å følge dersom man har fått en hemoroide.
 • Nedkjøling og reponering («sette hemoroiden på plass») gir ofte smertelindring. Hvis dette er aktuelt får du opplæring om dette på barselavdelingen.
 • Eventuelle reseptfrie salver eller stikkpiller, som Alcos Anal eller Scheriproct, kan brukes hvis det er behov for det. 

Når bør du kontakte lege ved hemoroider under graviditet?

 • Kontakt lege/jordmor dersom du mistenker at du har en hemoroide.
   

Kilder: Trygg Mammamedisin, Helsebiblioteket, Helsenorge.no, Babyverden.no

Les mer: