Vitusapotek
Gravid

Svangerskapskløe

Kløe mens man er gravid er vanlig, omtrent 20 % av alle gravide plages med kløe under graviditeten. Svangerskapskløe er som regel ufarlig, men i sjeldne tilfeller kan kløen skyldes sykdom i lever og galle, noe som kan være farlig for fosteret.

Svangerskapskløe
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
Sist oppdatert: 16.11.2023

Årsaker til kløe

Kløe under graviditeten kan skyldes en rekke ulike ting. De aller fleste årsakene til svangerskapskløe er helt ufarlige for mor og barn, men kan selvfølgelig være plagsomt. Tørr hud er den vanligste årsaken til kløe under graviditeten. Økt strekk på huden bidrar nok også til kløe. Høyt nivå av hormoner er også antatt å bidra noe til kløe i huden. Hudsykdommer som for eksempel atopisk eksem kan oppstå, forverres eller reaktiveres under graviditet og gi plager med kløe. Andre hudsykdommer som kan gi plagsom kløe ved graviditet er psoriasis og andre eksemformer.

Svangerskapsrelaterte hudsykdommer

 • «Normal svangerskapskløe» er kløe i svangerskapet som man ikke kjenner årsaken til. Omtrent 20 % gravide opplever dette. Typisk klør man på magen, i hender eller under fotsålene. Det er ikke uvanlig at kløen er tilstede i noen uker eller måneder etter fødselen.
 • "PUPP" er utrbudd av elveblestlignende utslett, som oftest i tredje trimester. Vanligvis begynner utslettet på magen sammen med strekkmerker. 
 • Svangerskapspemfigoid er en sjelden hudsykdom som kommer i andre halvdel av svangerskapet. Intens kløe, som kan komme før et utslett. Barnet påvirkes ikke og sykdommen går sakte over etter graviditet.
 • Østrogenavhengig angioødem er en sjelden tilstand hvor østrogen fører til ringformet utslett og kløe. Sykdommen blir gradvis borte etter graviditet.
 • Intrahepatisk kolestase, kommer i tredje trimester. Typisk er kløen mest intens i hender og på fotsålene og er verst om natten. Fører til opphopning av gallesyre og/eller leverenzymer (transamidaser og gamma GT), vises på blodprøve. Tilstanden er ufarlig for mor, men kan være farlig for fosteret. Sykdommen går over etter fødsel. Tilstanden må følges nøye opp av lege/jordmor
 • Akutt fettlever er en sjelden tilstand som utvikler seg raskt med at man føler seg dårlig, blir kvalm, får kløe i huden og gulsott. Sykdommen behandles umiddelbart på sykehus.

Gode tips ved kløe ved graviditet

 • Svette forverrer kløe, forsøk derfor å unngå aktiviteter som fører til mye svetting.
 • Prøv å ha fuktighetskremen i kjøleskapet, da lindrer den ekstra når du smører deg inn.
 • Ikke klø! Bruk bomullshansker om natta hvis du klør mens du sover.
 • Bruk dusjolje eller mild såpe når du dusjer slik at du ikke fjerner hudens naturlige fettstoffer.
 • Sinkspray (A-derma) kan «roe ned» irritert og kløende hud og bidra til å dempe kløen noe

Behandling av kløe

Behandlingen av kløe ved graviditet er selvfølgelig avhengig av årsaken til kløen. Dersom du har en av de formene hvor kløen hverken utgjør noen fare for mor eller barn retter behandlingen seg mot å dempe kløen. Kløen kan dempes med fuktighetskremer, eller med klødempende tabletter dersom kremer ikke er tilstrekkelig. Skyldes kløen sykdom i lever/galle retter behandlingen seg mot å normalisere blodverdiene for lever/galle, samt å sørge for at både mor og barn har god helse ellers.

Når bør lege kontaktes ved kløe i svangerskapet?

 • Dersom kløen blir svært plagsom
 • Ved sterk kløe i tredje trimester


Kilder
Norsk helseinformatikk, Norsk legehåndbok og Tidskrift for den norske legeforening.