Vitusapotek
Ansiktspleie

Serum – en boost til huden

For å få best mulig effekt av hudpleien din, kan et serum fullspekket med aktive ingredienser utgjøre en forskjell. Her er 7 gode grunner til hvorfor bruk av serum er en viktig del av din hudpleierutine.

Kvinne påfører serum direkte på huden ved hjelp av en pipette
Profile Picture
Publisert: 06.01.2022
farmasøyt
Provisorfarmasøyt med bred erfaring og har jobbet mange år som farmasøyt i Vitusapotek.
Sist oppdatert: 11.01.2024

1. Hva er forskjellen på serum og vanlig ansiktskrem?

Et serum virker som regel dypere ned i huden og påvirker den på en mer effektiv måte. Ofte er disse vannbaserte, og dermed mer tyntflytende og lettere enn en ansiktskremer. I tillegg inneholder serum høyere konsentrasjon av aktive ingredienser og kan derfor få i gang prosesser som gjør hudpleien mer effektiv.

 

2. Hvorfor er serum så effektivt?

Serum har en høyere konsentrasjon av aktive og pleiende ingredienser, og jobber dypere ned i huden enn ansiktskremer. Konsistensen er som regel mer flytende og trekkes raskt inn. Et serums oppgave er å jobbe med spesifikke hudutfordringer, som tørr- eller fet hud, manglende glød eller tap av elastisitet.

For at et serum skal ha best mulig effekt, er det viktig å benytte produktet på rett tidspunkt i din hudpleierutine og å oppbevare de riktig. Produkter som inneholder for eksempel C-vitamin, kan få dårligere kvalitet om det utsettes for mye lys, luft og varme. Oppbevar derfor gjerne dine hudpleieprodukter på et mørkt sted, uten for høy temperatur og luftfuktighet. En skuff er å foretrekke fremfor baderomshyllen, og husk å skru igjen lokk etter bruk.

3. Hva slags serum skal jeg velge?

Det kommer an på hva du ønsker å oppnå med bruk. Er det for eksempel anti-age, trenger du hjelp mot uren hud, eller er huden din veldig sensitiv? Noen booster fuktigheten i huden med hyaluronsyre, mens andre skal regulere talgproduksjonen eller virker mot aldringstegn og fine linjer ved å beskytte mot frie radikaler. Du kan også bruke flere forskjellige serum i din hudpleierutine, dersom huden har flere ulike behov.

Når du skal velge serum, er det de aktive ingrediensene i produktet du bør se etter.

  • Hyaluronsyre- binder og holder på fukt, og reduserer synligheten av tørrhetslinjer.
  • C-vitamin- en allsidig ingrediens som gir huden glød og jevner ut hudtonen. C-vitamin er en kraftig antioksidant, og bidrar til beskyttelse mot skadelige effekter fra UV-stråler.
  • Retinol- stimulerer til økt kollagenproduksjon, og forbedrer elastisitet og fine linjer. Retinol er også talgregulerende og jevner ut hudens struktur.
  • Niacinamid- er talgregulerende og beroligende, samtidig som hudtone og struktur jevnes ut.
  • Salisylsyre- løser opp fett, reduserer tilstoppede porer og har betennelsesdempende effekt.

I Vitusapotek har vi et stort utvalg av serum til ulike behov og hudtilstander. Kom innom ditt nærmeste Vitusapotek for gode råd og veiledning eller se alle våre serum her!

4. Hvordan kan serum hjelpe på tørr hud?

Om høsten og vinteren trenger mange av oss litt ekstra fuktighet, og et serum kan hjelpe til med å bevare fuktighetsnivået gjennom dagen. Har du behov for ekstra fuktighet til huden, trenger huden din nødvendigvis ikke så mye fett, men heller mer av ingredienser som binder og holder på fuktigheten i huden. Eksempler på fuktighetsgivende ingredisenser er hyaluronsyre, glyserol eller fuktighetsbindene salter.

 

5. Hvordan bruker jeg serum?

For best effekt av serumet dit, må det påføres ETTER rens og FØR dag- eller nattkrem. Da serum inneholder en høy konsentrasjon av aktive ingredienser, er det tilstrekkelig å bruke kun en liten mengde per påføring.

2-4 dråper påføres nyrenset hud. Dersom serumet du benytter har en pipetteflaske, kan det påføres direkte på ønsket område ved hjelp av denne. Deretter masseres serumet forsiktig inn i huden. Vær ekstra forsiktig med huden rundt øynene.

Hvis du bruker flere serum i din hudpleierutine, bruker du som hovedregel den som er mest tyntflytende først. Om du bruker oljeserum, skal alltid denne påføres som siste trinn før fuktighetskrem.

La serumet trekke inn i huden, gjerne i 2-5 minutter, før du påfører neste serum, dag- eller nattkrem.

6. Trenger jeg dag-/nattkrem når jeg har serum?

JA! Det er et teamarbeid som gjelder for å oppnå optimal beskyttelse og god hudpleie. En ansiktskrem i form av en dagkrem og/eller nattkrem kan bidra til å beskytte mot ytre påvirkninger som UV-stråler, forurensning og vær, i tillegg til pleiende ingredienser tilpasset akkurat din hud og hudtilstand.

Et serum vil kunne forsterke effekten av disse produktene, blant annet ved at det kan trenge dypere ned, samt gi ytterligere pleie og aktive ingredienser til huden. Serum inneholder imidlertid mindre fettstoffer enn ansiktskremer, og det er derfor det er nødvendig å bruke en krem tilpasset din hudtilstand i tillegg for å styrke hudbarrieren. Dette er spesielt viktig for deg som har en tørrere hudtype eller bruker serum som inneholder hyaluronsyre. Hyaluronsyre tiltrekker seg fuktighet, og huden kan derfor oppleves tørrere dersom det ikke påføres fuktighetskrem over.

7. Kan jeg blande ulike merker og serier?

I utgangspunktet gjør det ikke noe om du kombinerer produkter fra ulike serier. Det viktigste er at du finner ut hvilke behov akkurat din hud har, og velger produkter tilpasset dette og din hudtype. Allikevel vil resultatet bli best om du bruker produkter med de samme ingrediensene, og da er det ofte det enkleste å holde seg til en serie. Dersom huden din har et spesifikt behov, for eksempel mer fuktighet, vil du få mer ut av både krem og serum om du bruker produkter fra samme serie. Disse er utviklet for å utfylle hverandre og gir dermed et bedre hudpleieresultat om de brukes sammen.

 


Kilde: Vitusapotek

Les mer: