Vitusapotek
Ansiktspleie

Slik kan du forebygge rynker i 30-årene

Klart det går an å forebygge rynker og bremse aldringstegn i huden! Her er våre beste råd for anti-age hudpleie for deg som er i 30-årene. 

Slik kan du forebygge rynker i 30-årene
Profile Picture
Publisert: 28.07.2020
Sist oppdatert: 22.06.2023

Hva kjennetegner en hud i 30-årene?

Det finnes ingen mirakelkrem, men det går an å forebygge rynker. Har du passert 30 år kan det være på tide å se på hudpleierutinene for å bremse for tidlig aldring av huden.

Fra å ha en nærmest rynkefri, fyldig og glatt hud i 20-årene, begynner linjer og andre aldringstegn i huden å komme til syne i 30-årene:

• Hudfornyelsen går saktere enn før.

• Produksjonen av kollagen i huden reduseres med én prosent pr. år.

• Små rynker i pannen, fine linjer rundt øynene og små rynker rundt munnen. 

• Hyperpigmentering, av mange kalt pigmentflekker og leverflekker, kan komme til syne.

Bedre hudpleie forebygger rynker

I 30-årene gjelder det å booste de gode hudpleierutinene for å få en effektiv anti-age hudpleie. 

– Har du tidligere kun brukt rens og fuktighetskrem, kan en øyekrem og et serum være en god anskaffelse nå, tipser Ann-Kristin Stokke, fagsjef i Skintific, hvor hun blant annet har ansvaret for hudpleien fra Dermalogica.

Serum har høy konsentrasjon med aktive ingredienser som går i dybden og gir pleie til underliggende problemer i huden.

– Bruk helst et serum fra samme serie som dagkremen din. Da vil de to produktene til sammen gi enda bedre pleie av huden, sier hun.

Solbeskyttelse og peeling for glød i huden

Før du får din første rynke, er det fukt, fukt og atter fukt til huden. Det er også kjempeviktig med solbeskyttelse. UV-stråling er noe av det verste med hensyn til aldring, så den beste metoden for å forebygge rynker, er å bruke solbeskyttelse med høy faktor, sier farmasøyt Line Grannæs hos Vitusapotek Fornebuporten.

– Daglige rutiner med UV-beskyttelse, god rens og øyekrem bør være godt etablert allerede fra 25-årsalderen, mener Ann-Kristin Stokke.

Når du er i 30-årene, kreves litt mer innsats enn før, for allerede her går hudfornyelsen saktere.

Peeling er veldig viktig for å opprettholde en frisk glød. Bruk gjerne en eksfolierende peeling med ingredienser som fjerner døde hudceller uten at du må bruke skrubbekorn som kan gjøre huden sensitiv.

Peelingprodukter med ingredienser som for eksempel melkesyre, salisylsyre og fytinsyre, løser opp bindinger i død hud og er effektive og skånsomme, sier Ann-Kristin.

Sminketipset som demper fine linjer

Det finnes gode triks og tips som kan dempe aldringstegn. Med riktig makeup, kan du gjøre rynker i ansiktet og poser under øynene mye mindre synlig. En god concealer kan “viske ut” mange aldringstegn.

IDUN Minerals Havre og Raps er lysreflektrende concealer du legger i de fine linjene rundt øynene. Den er også fin i bekymringsrynker i pannen og i sinnarynker mellom øynene, sier makeupartist Margrethe Eik fra IDUN Minerals. Concealeren kan også legges rett under øyebrynet for et løft og kamuflere sorte ringer under øynene, tipser hun. 

– Ha fokus på øyesminken og ha en frisk farge på leppene. Det gjør at du alltid ser fresh ut, sier makeupartisten.

Stimuler produksjon av kollagen

Kollagenet i huden din reduseres gradvis, rundt én prosent pr. år etter fylte 30. Det vil si at når du er over 60 år, har du mistet omtrent 35 prosent av kollagenet i huden din, ifølge hudterapeuten.

Omtrent 70 prosent av huden din består av dette proteinet, som er sammensatt av aminosyrer som danner peptidkjeder. Disse danner igjen kollagenfibre.

– Kollagenet holder huden sterk, stram og på plass. I 30-årene bør du starte med å stimulere kollagenproduksjonen i huden, og da kan serum med C-vitamin være smart, sier Ann-Kristin Stokke.

Cellefornyelsen går også gradvis nedover. Fra å ha brukt omtrent 28 dager fra hudcellene produseres nede i huden til de støtes ut, går det nå litt saktere.

– Oppretthold cellefornyelsen med skånsomme og effektive peelinger. Prøv for eksempel de praktiske peelingpadsene Dermalogica Daily Microfoliant som kan brukes som et serum under ansiktskremen og virke over natten, råder Ann-Kristin.

Pigmentflekkene kommer

I 30-årene opplever en del kvinner å få pigmentering i tinningene og kinnene på grunn av hormonelle endringer i forbindelse med p-piller eller graviditet. Noen får «bart» på overleppen med mørkere hud. Andre får flekker etter akne, såkalt postinflammatorisk hyperpigmentering.  

– Dette kan være vel så skjemmende som kviser. En skjoldet hud kan også oppfattes som eldre enn en hud med linjer. Og det kan se litt møkkete ut, sier Ann-Kristin. 

På steder du har hatt inflammasjon i huden, vil pigmentet påvirkes. Dette skyldes at all irritasjon eller betennelse i huden også trigger pigmentcellene som en del av hudens forsvar.

– Det finnes produkter som kan hjelpe. Noen av dem inneholder blant annet niacinamid, eller vitamin B3. I tillegg er høy solfaktor viktig, minimum SPF30, understreker hudterapeuten.

Forebygge rynker med Vitusapotek

Hos Vitusapotek finner du mange dyktige ansatte med kompetanse på hud gjennom utdannelse ved Hudpleieakademiet, og i 6 av våre apotek finner du også egne hudpleiesalonger med ansatt hudterapeut. 

Vi kan hjelpe deg med både gode råd til effektiv anti-age og forebygging av rynker, men selvfølgelig også generell hudpleie for alle hudtyper og hudtilstander. Kom innom ditt nærmeste Vitusapotek, så finner vi løsninger for akkurat din hud. Vi vet!
 

Kilde: Skintific, Vitusapotek

Les mer: