Vitusapotek
Ansiktspleie

Våre hudterapeuters beste tips til riktig hudkrem

Bruker du feil hudkrem kan du få både kviser og flere rynker enn du behøver å ha. Våre dyktige hudterapeuter i Vitusapotek svarer her på 10 ofte stilte spørsmål rundt hudkrem, anti age og hudpleie.

Våre hudterapeuters beste tips til riktig hudkrem
Profile Picture
Publisert: 02.02.2016
Sist oppdatert: 05.04.2024

 1. Hva skal en dagkrem gjøre for huden din?

Det viktigste en dagkrem skal gjøre er å beskytte huden din, gi fukt og næring. Og så bør den inneholde solfaktor! fremhever hudterapeutene våres. De kan fortelle at enkelte ønsker å variere hudpleieregimet sitt etter årstidene, men trenger man egentlig mer enn en hudkrem på dagtid?

- Noen ønsker en litt lettere dagkrem om sommeren og en som gir mer fukt og næring om vinteren. Men om du har funnet en hudkrem du liker og du synes den fungerer bra hele året – er det ingen grunn til at du skal bytte. Det er viktig at det er du som kjenner etter hva som er bra for huden din!

 2. Kan man bruke samme hudkrem til ansiktet og kroppen?

- Vi ser at huden i ansiktet ofte har andre behov enn huden på kroppen vår. Mens kroppen er mer beskyttet mot omgivelsene er ansiktet utsatt for ytre påvirkninger som vær, vind og forurensning. Knusktørr, varm inneluft og bitende vind og kulde utendørs gir store temperaturforskjeller, som krever mye av huden, og de fleste merker dette ved at huden virker stram og tørr. Mange kjøper en rimelig bodylotion og fuktighetskrem som er helt ok for kroppen, men det er ikke sikkert den er like ok for ansiktet ditt, med mindre du har en bodylotion som er tilpasset både kropp og ansikt, sier våre hudterapeuter.

Om du synes det er dyrt med mange kremer anbefaler vi at du heller bruker litt ekstra penger på en god ansiktskrem. For de fleste av oss vil ansiktet ha større behov for pleie enn kroppen!

Ansiktskremen din bør være tilpasset hudtypen, hudtilstand og alder. Vi er født med en hudtype, mens tilstanden til huden vår kan variere med årstider, sykdom eller andre indre eller ytre årsaker. Når det gjelder hud og alder finnes det mange gode anti-age produkter som kan hjelpe deg til å forebygge og dempe aldringstegn i huden.

 3. Er det ok at barn og voksne bruker samme hudkremen?

- Voksen hud har helt andre behov enn huden til et barn. Vi kan være tørre, sensitive, fete eller ha andre spesialbehov. Jeg vil ikke anbefale at barn bruker samme krem som en voksen. Om du mener barnet ditt trenger en hudkrem, så spør på apoteket for å få en god krem som er tilpasset barnehud.

 4. Kan feil hudkrem gi deg dårligere hud?

- Det er ikke alltid så lett for en vanlig forbruker å vite hva slags hudkrem man skal velge eller hvilke hudtype man har. Her er et eksempel:

Vi møter ofte kunder med en fetere hudtype og som har tørket ut huden sin med for sterke produkter, noe som gjør at huden kan bli fuktfattig og irritert. Da svarer huden med å produsere mer talg som igjen kan føre til en fetere hud og ofte også tilstoppinger. På denne måten kan bruk av feil hudprodukter gi deg store problemer.

– Alle Vitusapotek i hele landet kan hjelpe deg å finne ut av hva slags hudtype du har og hvilke hudkremer som passer for akkurat deg, forteller hudterapeutene.

 5. Er det riktig at en hudkrem kan gi deg kviser?

- Ja. Om du bruker en hudkrem som ikke passer for huden din kan det resultere i både tilstopninger i huden og kviser!

 6. Kan feil hudkrem gi deg rynker?

- Krem skaper ikke rynker, så man kan ikke få rynker av å bruke feil hudkrem. Men bruker du feil hudkrem kan det hende du ikke forebygger, pleier og fukter huden din maksimalt – og det kan gi deg mer rynker enn du behøver å ha, forteller hudterapeutene i Vitusapotek, og legger til:

- Om huden din er dehydrert og du ikke fukter godt nok med hudkrem, kan du få tørrhetslinjer og de kan bli permanente om du ikke bruker riktig krem.

 7. Kan hudkremer forebygge rynker?

- En rynke er en fordypning i huden som oppstår fordi kollagen og elastinfibrene i huden ikke lenger er så elastiske som før. Når vi blir eldre mister vi underhudsfett, vi får tørrhetslinjer, uttrykksrynker og de solskadene vi har fått gjennom livet begynner å vise seg.

En hudkrem vil ikke alene forhindre at du får aldringstegn i huden. Gener og måten vi lever på er også viktige faktorer, men den vil kunne forebygge og på den måten bremse aldringsprosessen i huden din. De viktigste miljøfaktorene som påvirker utviklingen av rynker er soleksponering og røyking. Siden UV-stråler bryter ned kollagenet i huden, er bruk av solfaktor viktig for å forebygge rynker. Se vårt utvalgt av solkrem her. 

 8. Hva er anti age-hudkrem?

En anti age-hudkrem er en hudkrem som skal reparere og reversere aldringstegn i huden. Kremen skal ha ingredienser med dokumentert effekt! Eksempler på slike ingredienser kan være hyaluronsyre, AHA-syrer, visse planteekstrakter, retinoider og peptider og den skal også gi nok fuktighet og næring til huden. I en krem vil de ulike ingrediensene virke sammen for å oppnå ønsket effekt.

 9. Når bør man begynne med anti age-krem?

- Vi pleier å si at når du er 25 år kan du begynne å innføre enkelte anti age elementer i hudregimet ditt. Fra ca. denne alderen tar hudfornyelsen lenger tid enn tidligere og det er lurt å bruke en rikere anti age-nattkrem, et serum eller kanskje en anti age-øyenkrem.

Noen kjenner og ser små tegn i huden sin og vil starte tidlig. Andre har ikke samme behovet og kan da vente, sier hudpleierne, og legger til:

- Er du veldig sensitiv i huden eller har en hudsykdom er det mulig du bør styre unna anti age-produkter, men vi vil anbefale at du snakker med en hudpleier om dette. Enkelte Vitusapotek tilbyr hudpleiebehandling i egne hudpleiesalonger. Finn hudpleiesalong i ditt nærmeste Vitusapotek her.

 10. Er dyre hudkremer bedre enn rimelige?

- Det er lett å tenke at dyrt er bedre enn billig. Det kan være riktig, men det behøver ikke være det. I apotekene er vi underlagt streng kontroll for hva vi får selge og derfor kan du være trygg på at de hudkremene du kjøper på apoteket er bra for deg. Vi har både rimelige og dyrere produkter, så du kan helt sikkert finne noe hos oss som passer både hudtypen din og lommeboken. Og spør oss om du er i tvil – vi vet hvilke produkter du bør velge og vi hjelper deg gjerne, sier våre hudterapeuter. 


Kilde: Hudterapeuter i Vitusapotek

Les mer: