Vitusapotek
Hår og hodebunn

Det er tid for lusesjekk!

Hodelus er helt ufarlig, men smitter fort og gir kløe i hodebunnen til den som er smittet. Jevnlig lusesjekk og rask behandling er den beste måten å bli kvitt hodelusene på. I uke 10 og 35 er det nasjonal uke for lusesjekk i regi av Folkehelseinstituttet. Bli med i kampen mot lusa du også.

Det er tid for lusesjekk!
Profile Picture
Publisert: 03.03.2020
Farmasøyt
Sist oppdatert: 13.12.2023

Fakta om lus

Hodelus lever i håret på hodet til mennesker og livnærer seg av kroppsvarme og blod. Lus smitter ved at de kryper fra et hode til et annet, det betyr ved direkte hodekontakt. Det er altså en myte at lus kan hoppe. Det er også en myte at de som vasker seg sjeldent får lus. Hodelus rammer folk i alle aldre, med alle hårtyper og både de som vasker seg sjeldent og ofte. Hodelus overlever maksimalt 1-2 døgn uten et menneskehode. Opplever man å ha fått lus i hus, er det altså nok å låse døren og reise bort for noen dager – vipps er lusene døde.

Lus i nærområdet

Hvis du er nysgjerrig på hvordan det er med lus i ditt nabolag, kan du besøke www.luseradar.no. Her får man ukentlig oppdatering på lusespredningen i ditt fylke. Denne siden gir en uoffisiell oversikt over lusespredningen i Norge, og baserer seg på salget av lusemidler over hele landet. Et interaktivt Norgeskart viser med fargekoder hvilke fylker som er mest utsatt for lusespredning hver uke. Når risikoen er høy, merkes fylket med rød farge.

Slik sjekker du barna for hodelus 

Det er lett å sjekke barna for lus. For å gjennomføre en grundig lusesjekk, bør du bruke en lusekam. Dette medfølger i esken til alle Linicin behandlingsprodukter. Følg trinnene nedenfor i jakten på hodelus. Vær spesielt oppmerksom i hodebunnen, ved ørene og i nakkegropen.

  1. Legg et håndkle over skuldrene til barnet. Dersom barnet har lagt hår, bruk et stort håndkle.
  2. Gre håret metodisk fra hodebunnen og ut til hårtuppene.
  3. Begynn ved pannen og gre bakover. Jobb deg nedover mot ørene.
  4. Len hodet fremover og gre deretter fra nakkegropen mot pannen.
  5. Husk at døde luseegg kan sitte godt i håret. Bruk fingerneglene for å dra disse ut.
     

Se film her som illustrerer hvordan man bør utføre en lusesjekk:


Hvis du finner de ekle små krabatene, er det lurt å informere skolen/barnehagen og vennekretsen så fort som mulig. Husk at det ikke er flaut å ha lus. Hodelus har ingenting med hygiene å gjøre, de kan dukke opp i alle familier og finnes i alle hårtyper og hårlengder. Det er rett og slett uflaks.

Bli lusefri på kun 15 minutter

Avdekker lusesjekken at det er lus i hus, bør du behandle så fort som mulig. Linicin er effektive behandlingsprodukter mot lus som virker på kun 15 minutter. Linicin-produktene virker ved å blokkere oksygentilførselen til lus og luseegg slik at de kveldes. Det er ingen giftstoffer i produktene og dermed ingen fare for resistensutvikling hos lusene.

Husk å lese bruksanvisningen nøye før bruk og bruk rikelig med produkt under behandling slik at hele håret og hodebunnen er godt gjennomfuktet. Lusa kan nemlig overleve der det ikke er påført produkt. Linicin skal alltid påføres i tørt hår. Gjenta behandlingen etter 7-10 dager.

Linicin Solution inneholder dimetikon som effektivt dreper lus og luseegg på kun 15 minutter. Virker ved å kvele lus og luseegg. Produktet kan brukes av gravide, ammende og barn fra 6 måneder. Påføres i tørt hår, la virke i 15 minutter og vaskes ut med ønsket sjampo. Noen kan oppleve at håret blir fett etter behandling. Anbefales derfor å bruke en rensesjampo.

Linicin Pluss Lotion inneholder oligodcene olje som effektivt dreper lus og luseegg på kun 15 minutter. Virker ved å kvele lus og luseegg. Produktet kan brukes på barn fra 1 år. Ikke egnet for gravide og ammende. Etter behandling blir håret lite statisk slik at lusene har vanskeligheter for å feste seg på håret på nytt. Dermed får man en forebyggende effekt etter behandling. Påføres i tørt hår, la virke i 15 minutter og vaskes ut med ønsket sjampo.

Unngå lusa med Linicin Prevent Spray. Husk at det er fare for at man kan bli smittet på lus igjen, selv etter behandling. Heldigvis finnes det en forebyggende spray som effektivt holder lusa unna. Linicin Prevent Spray inneholder vitex ekstrakt, som har en duft som lusene avskyr, men som er luktfri for mennesker. Påfør sprayen hver morgen i perioder hvor det er varslet lus og barna vil være beskyttet mot lusesmitte i minst 7 timer. Sprayes i tørt hår. Linicin Prevent Spray inneholder ingen giftstoffer eller parabener, og kan brukes på barn fra to år.


Kilder: Folkehelseinstituttet

Skrevet i samarbeid med Linicin

Sist oppdatert: mars 2020

 

Les mer: