Vitusapotek
Hår og hodebunn

Hårpleie og næring for vakkert og sunt hår

Det er ikke bare huden som trenger stell og beskyttelse. For å få et vakkert, skinnende og sunt hår trengs både god næring og riktig hårpleie.

Hårpleie og næring for vakkert og sunt hår
Profile Picture
Publisert: 06.05.2021
Sist oppdatert: 20.12.2023


Hårpleie er ikke det eneste som påvirker håret ditt. Hva du spiser daglig påvirker også håret.

Kosthold og livsstil er god hårpleie

– For å få et glansfullt og sunt hår, er det viktig å få i seg de riktige vitaminene og mineralene gjennom kostholdet, sier hudterapeut Linda Maria LeQuach ved Vitusapotek Strømmen Storsenter.

Men også resten av livsstilen påvirker håret, akkurat som kroppen ellers.

– Stress som tærer på fysisk og psykisk, vil også påvirke hårveksten. Alt har en sammenheng, sier Linda Maria.

Hår og negler får næring sist

Uten et kosthold som forsyner deg med de riktige næringsstoffene i tilstrekkelige mengder, vil næringen gå til de mest livsnødvendige organene først.

– Hud, men mest av alt hår og negler, blir nedprioritert dersom innsiden av kroppen ikke har det bra. Spiser du for lite og for ensidig, får håret rett og slett ikke næringen det trenger for å vokse seg sterkt og flott, forklarer hudterapeuten.

Daglig påfyll av vitamin B til håret

Noen vitaminer og mineraler er viktigere for håret enn andre. 

– B-vitaminet biotin er spesielt viktig for håret. Fordi B-vitaminer er vannløselige og ikke lagres i kroppen, må vi sørge for daglig påfyll gjennom kostholdet. Både frukt, grønnsaker, korn- og meieriprodukter, fisk og kjøtt har mye B-vitaminer i seg, forteller hun.

Kosttilskudd med vitamin B finner du her.

Kostilskudd med mineraler til håret

Håret trenger også mineraler som kobber, sink og selen. Kobber trengs for normal hårpigmentering, mens selen og sink opprettholder et normalt hår, hud og negler. 

– I kosttilskuddet Hair Luxious finner du disse mineralene i tillegg til B-vitaminene biotin, niacin og riboflavin som bidrar til å opprettholde et normalt hår, forteller Linda Maria. Hair Luxious finnes også i en variant for menn.

NB! Mat er alltid førstevalget, men et tilskudd kan være nyttig når kostholdet ikke strekker til.

Unngå for varme dusjer

Selv om mye hårpleie kommer innenfra, vil selvfølgelig ytre påvirkning og hårpleie spille inn for å ha et sunt og glansfullt hår.

– Mange bruker for varmt vann når de dusjer. Det gjør at du skyller bort mye av de naturlige oljene i hodebunnen som nærer og holder håret sunt og flott, forteller hudterapeuten.

– Det er som med huden. Dersom du bruker for kraftige produkter som tørker ut hodebunnen, for varmt vann, eller lar UV-strålene tørke ut håret, vil svaret være å øke produksjonen av talg. Resultatet kan bli fet hodebunn og tørt hår, forklarer hun. 

– For mye sjamponering kan fjerne oljene som gir håret glans, så bruk sjampo i hårvasken kun to til tre ganger i uken. Og styr unna for mye føning av håret.

Få gode tips til håret her!

Hårbeskyttelse er god hårpleie

Rettetang, feil hårprodukter, saltvann, klorvann og UV-stråler sliter også på håret.  

Bruk hårvask og sjampoer, balsam, hårkurer og hårmasker som gir ekstra pleie. Og dekk gjerne håret med en hatt eller kaps i solen. Også håret kan bli brent og ødelagt i for mye og sterk sol, sier Linda Maria. 

– Et tips er å bruke en varmebeskyttende spray i håret før du drar på stranden. Det beskytter mot varmestrålingen akkurat som sprayen ville gjort ved bruk av rettetang. 
Se vårt brede utvalg av produkter til hårpleie her. 


 

Kilde: Vitusapotek

 

Les mer: