Vitusapotek
Hender og føtter

Fotpleie mot hard hud under føttene

Vær god mot føttene dine! Her er fotpleie du kan gjøre selv for å forebygge og fjerne hard hud under føttene og sprukne hæler.

Fotpleie mot hard hud under føttene
Profile Picture
Publisert: 13.04.2021
Sist oppdatert: 24.11.2022

 

Hard hud under føttene får vi alle. Det er med på å beskytte foten der den utsettes for mest trykk. Både hæler og huden under tåballene har fortykket hud, og mange får ekstra tykk og hard hud på visse punkter under føttene om sommeren når de går mye barbent.

Men for noen kan huden bli for tykk og tørr, noe som kan gi vonde føtter med blant annet sprukne hæler.

Jevnlig fotpleie mot hard hud

Den beste måten å forebygge hard hud som sprekker opp under føttene og spesielt på hælene, er regelmessig fotpleie hele året og ikke kun om sommeren. Og heldigvis er det hjelp å få hos oss i Vitusapotek. Her er noen gode råd til enkel pleie av føttene du kan gjøre selv.

Ta et mykgjørende fotbad med karbamid

Start med et fotbad for å mykne huden. Bruk et fotbadsalt, gjerne med mye karbamid, en ofte benyttet komponent i fuktighetsbehandling av tørr hud. Karbamid, som også går under betegnelsen urea, brukes for å binde fuktighet og mykgjøre hard, tørr og sprukken hud. CCS Intensivt Mykgjørende Fotbadsalt inneholder 100 prosent karbamid. Ha fotbadsaltet i lunkent vann, ha føttene oppi og sitt i 5-10 minutter.

Bruk fotfil!

Etter fotbadet, når huden er myk, er det lurt å file føttene. Bruk for eksempel Scholl carborundum fotfil med en grov slipeflate som skånsomt fjerner hard hud og en fin slipeflate som gir en glatt og fin finish.

Hos Vitusapotek har vi også Scholl Velvet Smooth elektronisk fotfil hvor du kan skifte rullehoder med ulik grovhet, alt ettersom hvor hard hud du skal fjerne. Den elektriske fotfilen fra Scholl kan også brukes med rullehoder spesielt tilpasset for hælen.

Det er viktig å ikke file for hardt og dypt, og unngå filing av føtter med ødelagt og irritert hud. Oppsøk en fotterapeut dersom huden er så tykk at du ikke får gjort noe med den selv.

Bruk fotkrem helst HVER dag

Daglig bruk av fotkrem gjør huden mer elastisk og kan forebygge tørr og hard hud, med påfølgende sprukne hæler.

Hos Vitusapotek har vi mange gode fotkremer, blant annet L'Occitane Shea Foot Cream og Scholl Dry Skin Daily Moisturizer.

Har du mye tørr og hard hud, kan det være lurt med en fotkrem med ekstra mykgjørende egenskaper, for eksempel Scholl intensiv krem for hard hud og CeraVe Renewing Foot Cream med salisylsyre som eksfolierer og ingredienser som tilfører fuktighet og roer huden. Denne fotkremen bidrar også til å styrke hudbarrieren.

Fotpleie mot hard hud

Har du fått tykk, tørr og hard hud under føttene, finnes det gode fotkremer og spesialprodukter hos ditt nærmeste Vitusapotek. Fotkremene for sprukne hæler inneholder ofte mye fuktighetsbindende karbamid og melkesyre som eksfolierer. Dette mykgjør huden, pøser på med fuktighet og styrker hudbarrieren for bedre beskyttelse og mindre tap av fuktighet fra huden.

Målrettet fotpleie mot sprukne hæler

Svært mange av oss har hælsprekker. De kommer raskt til syne når sko og sokker viker for åpne sko og sandaler om våren og sommeren.

Sprukne hæler skyldes tørr, overflødig og fortykket hud som sprekker opp. Som regel er sprukne hæler kun irriterende rent utseendemessig, men det kan også gi smerter og ubehag hos mange.

For å unngå at sprekkene går lengre inn i huden, er det lurt å gi god og målrettet fotpleie før det går så langt.

Effektiv reparasjon av hælsprekker

Scholl krem for sprukne hæler inneholder keratin og karbamid (urea) som får i gang den naturlige fornyelsen av huden. Karbamiden sørger for å holde fuktigheten inne i det øverste laget av huden, selv i den hardeste og groveste huden. Keratin, som finnes i store mengder i øverste lag av huden din, er proteiner som danner lange fibre i blant annet hud, hår og negler. Fotpleie med keratin hjelper den naturlige fornyelsesprosessen i huden og hudbarrieren slik at sprukken hud blir reparert raskere.

Peelende fotsokker

Før du slipper føttene fri fra sko og sokker, bør du prøve de geniale eksfolierende fotsokkene som finnes i stadig flere varianter. Dette er plastsokker med ingredienser som sørger for at den tykke, døde huden løsner og peeles av. 

Du sitter med sokkene i ca. én time før du skyller godt av føttene. Etter noen dager begynner huden å skrelle av, og du får tilbake dine myke og fine føtter – uten filing og fotkremer. 

Hudavskallingen er såpass stor at du bør bruke fotsokken minst én uke før føttene skal synes i sommersandalene.

Hos Vitusapotek har vi mange ulike typer fuktighetsgivende fotmasker og eksfolierende sokker, blant annet fra Footner, Scholl, Patchology og Masque Me Up.

Flere årsaker til hard hud

Den tørre og sprukne huden på føttene kan ha flere årsaker, blant annet for kraftig fotskrubb og fotfiling, dehydrering, fedme, mangel på vitaminer og mineraler, diabetes og kroniske hudsykdommer som psoriasis.

Har du såre føtter som hovner opp, er såre, røde og/eller smertefulle over flere dager, bør du oppsøke legehjelp.

 

Kilder: vitusapotek.no, scholl.no, medicalnewstoday.com, nhi.no, sml.snl.no

Les mer: