Vitusapotek
Hender og føtter

Fotvorter

Fotvorter er flate fortykninger på fotsålen og er i nesten alle tilfeller ufarlige. De er forårsaket av et virus som fører til en fortykkelse av huden. Ved konstant trykk fra tyngden til kroppen kan vortene bli vonde eller føles ømme. Fotvorter kan smitte ved direkte og indirekte kontakt. Du kan selv behandle vorter på foten med produkter fra apoteket.

Fotvorter
Profile Picture
Publisert: 11.04.2018
farmasøyt
Sist oppdatert: 13.12.2023

Hva er fotvorter?

Fotvorter er fortykninger i fotsålen som ser ut som ruglete groper og ofte med mørke prikker. De små, mørke prikkene kan ses tydeligere ved å skrape bort litt av det øverste hudlaget. De kommer av små blodårer som har gått tett i vevet. På grunn av den tykke huden på fotsålen er vorter under fotsålen ofte dypere enn vorter i ansiktet og på hender. Det er ikke unormalt å ha flere fotvorter på ett område under foten. Fotvorter kalles verruca plantaris på fagspråket.

Årsak til fotvorter

Fotvorter skyldes en variant av humant papillomavirus (HPV) som gjør at hudlaget blir tykkere. Det er ikke den samme varianten som forårsaker kjønnsvorter. Viruset i fotvorten endrer på hudcellene slik at det fører til et økt antall hudceller. Vorter er mest vanlig blant barn i skolealder og tenåringer. Forekomsten avtar med alderen og kun 15 prosent av tilfellene er hos de over 35 år.

Forsvinner fotvorter av seg selv?

Fotvorter pleier å forsvinne av seg selv fordi de tas hånd om av kroppens eget immunforsvar. Denne prosessen kan ta alt fra noen måneder til noen år. For å fremskynde prosessen kan man behandle fotvorten med oppløsende behandling eller frysebehandling.

Fotvorte eller liktorn?

Det kan være vanskelig å skille fotvorter fra liktorn. Fotvorter vil skille seg fra liktorn ved at vorter ofte har mørke prikker under det øverste hudlaget. Liktorner vil som oftest være mer gule i fargen. Liktorn kan også forekomme etter fjerning av fotvorter, da det vil danne seg hard hud etter fjerningen. Hvis du er usikker kan du kontakte ditt nærmeste apotek eller lege.

Er fotvorter smittsomt?

Fotvorter er smittsomme og kan smitte ved enten direkte eller indirekte kontakt. Indirekte kontakt kan for eksempel være gjennom gulvet i offentlige dusjer eller svømmehaller.

Forebygging av fotvorter

Ettersom vorter smitter ved direkte og indirekte kontakt kan man unngå smitte ved å:

 • Bruke badesko i offentlige dusjer og svømmehaller.
 • Tørke godt av på bena etter dusj i offentlig dusj.
 • Bruke sko i offentlige idrettshaller.
 • Ikke dele neglesaks.
 • Unngå å dele håndkle, sko og sokker.
 • Filer eller pimpstein som har blitt brukt på vorten må ikke brukes på frisk hud.

Den kan være lurt å sjekke for fotvorter under barnas føtter. Det er her fotvorter er mest vanlig.

Behandling av fotvorter

Vorter på fotsålen kan ofte være vanskelig å behandle og kan ta lang tid. For fotvorter er såkalt oppløsende behandling førstevalget. Frysebehandling kan også brukes som et alternativ eller i tillegg til oppløsende behandling.

Oppløsende behandling: Den oppløsende behandlingen inneholder stoffer som løser opp det overflødige hudlaget. Vortemidlet skal ikke brukes på frisk hud.

 • Vortefri (maursyre) påføres på vorten én gang per uke til vorten er borte. Fukt området i varmt vann og tørk godt av før du bruker behandlingen. Les vedlagt bruksanvisning for nærmere informasjon.

Frysebehandling: Alternativt kan man bruke frysebehandling på fotvortene alene eller i tillegg til oppløsende behandling. På fotvorter et det ikke alltid at én behandling er tilstrekkelig. En ny behandling kan forsøkes etter 14 dager. Frysebehandlingen skal ikke brukes på frisk hud. Les bruksanvisningen som følger med produktet nøye før bruk. Frysebehandling kan være vondt og anbefales ikke hos små barn.

Når bør du kontakte lege?

 • Fotvorter er ikke farlige, men hvis egenbehandling ikke virker kan du kontakte lege for å få fjernet fotvorten.
 • Hvis du mistenker at det er en annen form for utvekst under foten.
 • Hvis du får sår som ikke gror etter behandling av fotvorten.
 • Hvis du har diabetes bør du behandle fotvorten i samråd med lege.

Kilder Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Norsk legemiddelhåndbok, Felleskatalogen, Uptodate og Best Practice (BMJ)

Les mer: