Vitusapotek
Hender og føtter

Gjør føttene klare til sommeren

Har du forsømt undersåttene dine i det siste? Her er en enkel fotbehandling i fem trinn, som gir deg velpleide føtter du trygt kan vise frem i sandaler.

Gjør føttene klare til sommeren
Profile Picture
Publisert: 10.05.2016
Sist oppdatert: 27.05.2024

Fotbad

Sett av nok tid, i hvert fall om det er første gang du skal stelle føttene ordentlig etter vinteren. Se for deg at dette er et grunnarbeid, og så blir de neste gangene mer som vedlikehold. Tapp vann i en bøtte eller et fat, så varmt som mulig, men ikke så varmt at du ikke orker å holde føttene nedi vannet. Hell gjerne i litt fotbad eller fotsalt om du har. Hvis ikke kan du også bruke vanlig badesalt eller –oljer. Nyt det avslappende fotbadet en 5-15 minutter. Dette er perfekt å gjøre foran TV’n!

Peeling

Når huden har blitt myket opp av vannet, er det lettere å peele bort hard hud på fotsålen. Bruk gjerne en elektrisk fotfil til å gjøre grovarbeidet, den filer mye mer effektivt enn det de fleste greier (eller har tålmodighet til) å gjøre selv. Etter at du er ferdig med filen, kan du gjerne gå over føttene en gang til med en fot- eller kroppspeeling med korn.

Pedikyr

Så er vi kommet til tåneglene. Klipp dem rett over med en saks eller negleklipper, og fil dem litt runde i hjørnene med en neglefil etterpå. De må også renses ordentlig. Du kan få kjøpt pedikyrpinner, som også kalles rosepinner, til dette. De er spisse i ene enden, og skrå i den andre. Bruk den spisse enden til å rense godt under og rundt neglene, og den skrå enden til å dytte tilbake neglebåndene. Om du fremdeles har tørr og flisete hud rundt neglene, går det an å file den bort med en neglefil.

Pleie

Etter skrubbingen trenger føttene fuktighet, masse fuktighet. Smør føtter og tær godt inn med fotkrem, eller en annen fet krem. Etterpå er det smart å la fotkremen få tid til å trekke inn før du begynner å gå rundt, slik at ikke all kremen havner på gulvet i stedet. Om du er mann eller ikke så glad i neglelakk på tærne er du ferdig nå, mens de som er glad i litt farge og skinn på neglene gjerne kan fortsette til neste punkt.

Neglelakk

Kronen på verket, og det som virkelig får føttene dine til å se bra ut, er neglelakken. Fil litt over negleflaten for å jevne ut strukturen på tåneglen først, det får også lakken til å sitte bedre. En annen ting som forlenger holdbarheten, er å fjerne alt fett på neglene med neglelakkfjerner, før man begynner å lakke. Start så med et lag underlakk, og la det tørke. Så legger du et par lag farget lakk, gjerne i en dyp rødfarge, frisk korall, eller sart rosa. Du bør styre unna gultoner, det blir sjelden fint, med mindre du allerede har blitt brun. Om du også tar deg tid til et lag overlakk, vil neglelakken tørke fortere, og holde lengre.

Les mer: