Vitusapotek
Hender og føtter

Håndpleie for tørre hender i vinter

Kulde og tørr luft gjør at du er mer utsatt for tørre hender i vinter. Her er gode råd og produkter som holder hendene myke og gode.

Mann smører tørre, sprukne hender med håndkrem
Profile Picture
Publisert: 12.11.2020
Sist oppdatert: 24.11.2023 av Madeleine Nygård Stokvik

God hjelp til tørre hender i vinter

Hvis du får sprukne og tørre hender om vinteren, skyldes det stort sett to ting: 

Det ene er hud som blir tørr og sår på grunn av hyppig håndvask med såpe og hånddesinfeksjon, noe som er vanskelig å komme unna i tider hvor man skal holde unna diverse smitte. 

Den andre årsaken til at hendene ofte blir tørre om vinteren, er et tørt og kaldt klima. 

Selv om du har mykeste hender om sommeren, kan de utsettes for uttørring når temperatur og luftfuktigheten går ned om vinteren. 

I tillegg fører hudsykdommer som eksem til at huden på hendene blir både tørr og sprukken. Men det finnes hjelp å få hos ditt nærmeste Vitusapotek. Her er noen helt enkle råd til håndpleie, beskyttende håndvask, effektive håndkremer og tips til vinterpleie av tørre neglebånd og sprø negler.

Mild håndvask med riktig pH

Mange av oss vasker hendene langt hyppigere i perioder med mye smitte av forkjølelse,influensa og corona. Vann og såpe kan virke uttørrende på huden, så vær oppmerksom på hva slags håndvask du har stående hjemme. Vitusapotek har en rekke milde håndsåper både med og uten parfyme, men også håndvaskoljer som denne fra Sebamed til sensitive, ru og sprukne tørre hender.

Håndsåpene bør ha en pH som ligger på samme nivå som i huden. For høy pH kan tørke ut huden og føre til sprekker. Det igjen gjør at bakterier, skitt og smuss kan trenge gjennom og gjøre huden irritert og rød. 

Du trenger ikke bruke varmt vann for å få en god håndvask, temperert vann er å anbefale. For varmt vann kan bidra til ytterligere uttørring.

Ha med deg håndkrem

Smør hendene etter håndvask slik at huden får tilbake sin naturlige fuktighet. Ha alltid en håndkrem stående ved håndvasken hjemme, og sørg for å ha en tube med i vesken eller treningsbagen. Send også en liten tube med barna på skolen. Mange barn som er mer ute i vær og vind enn oss voksne, får også tørre hender.

Hos Vitusapotek har vi et stort utvalg av håndkremer, også for sprukne og såre hender og som trenger en krem som beroliger og gjenoppbygger hudens beskyttelsesbarriere. To av dem er La Roche-Posay Cicaplast håndkrem og A-Derma håndkrem med havrekimekstrakt som virker svært beroligende og reparerende på tørre og sprukne hender.

Hos Vitusapotek jobber det mange med god hudkompetanse. De kan hjelpe deg med å finne riktig håndkrem. Vi vet!

Beskytt neglene med olje

Neglene kan få det hardt vinterstid og ofte fliser neglene lettere når luften er tørr og kald. Også neglebåndene kan sprekke og bli vonde. Hos Vitusapotek har vi negleolje fra Micro Cell med planteoljer som pleier og beskytter negler og neglebånd mot uttørring. 

Nattbehandling for ekstra fuktighet

Har du veldig tørre hender, kan du prøve en nattbehandling hvor du smører på et godt lag med håndkrem og lar det trekke inn over natten. Bruk rene bomullshansker eller Bamboo eksemhanske over, så holder kremen seg på hendene og søler ikke til sengetøy. Vitusapotek har eksemhansker i ulike størrelser, også for barn.

Bruk oppvaskhansker

Mye kontakt med vann og såpe som er for sterk for huden, gjør at de naturlige oljene i huden kan bli vasket bort. Dermed kan hudbarrieren få sprekker. Bruker du oppvaskhansker, slipper du dette.

Beskytt hendene mot kulde - unngå tørre hender i vinter

Den kalde og tørre luften vinterstid kan være hard mot hendene. Så husk vanter eller votter før du går ut.

Les mer: