Vitusapotek
Hender og føtter

Neglesopp - spørsmål og svar om alt du lurer på!

Neglesopp kan være plagsomt og skjemmende. Men hva er egentlig neglesopp? Hva kjennetegner symptomene? Og hvordan behandler man det? Under finner du spørsmål og svar rundt neglesoppen, og informasjon om hvordan bli kvitt soppen med Nalox.

Neglesopp - spørsmål og svar om alt du lurer på!
Profile Picture
Publisert: 26.06.2020
Sist oppdatert: 24.11.2022

Hva er egentlig neglesopp?

Neglesopp (også kalt onykomykose) er en soppinfeksjon i neglen. Neglesopp kan ramme både finger- og tånegler, men er vanligst å forekomme på tåneglene. Neglesopp er helt ufarlig, men kan være skjemmende og smertefult, hvis infeksjonen setter seg i negleroten. Derfor er det hensiktsmessig å behandle seg og starte behandlingen tidlig.

Hva er tegnene på at man har fått neglesopp?

Vanlige symptomer på neglesopp er sprø, tykke, hvite og gule negler. Neglen kan etter hvert også løsne fra neglesengen, altså huden under neglen. Huden rundt neglen kan bli rød.

Hva skjer når man får neglesopp?

Når man får neglesopp, er det negleplaten som angripes av soppceller. Som oftest starter infeksjonen ytterst eller på siden av neglen og brer seg innover. Neglen blir også gjerne gul. Etter hvert blir neglen tykkere og løsner fra underlaget. Dersom ikke neglesopp behandles, kan den spre seg til flere negler.

Hvem får neglesopp?

Ca. 10% av befolkningen rammes av neglesopp. Forekomsten øker med alderen. Idrettsfolk, diabetikere og immunsvekkende pasienter har også en forhøyet risiko for å få neglesopp. Bruk av tett skotøy som fører til stadig fuktige føtter kan også føre til neglesopp1.

Smitter det?

Neglesopp smitter lett. Både mellom neglene på samme hånd/fot, fra fot til hånd og smitte til andre mennesker2. Derfor bør man behandle neglesoppen. I tillegg kan ubehandlet neglesopp bli smertefull dersom infeksjonen setter seg i roten av neglen.

Kan neglesopp behandles?

Ja, neglesoppen kan og bør behandles, enten med tablettkur eller lokalbehandling. Uansett hvilken behandling man velger, må man ha tålmodighet. Nalox er en lokalvirkende behandling på apoteket som bryter ned soppcellene og forbedrer neglens kosmetiske utseende på kun én uke.

Hva er Nalox?

Nalox er en lokalvirkende behandling mot neglesopp og psoriasis i neglen. Nalox forbedrer også utseende på misfargende og deformerte negler. Nalox har en fysisk keratolytisk effekt, hvilket betyr at den har en oppløsende effekt og dermed bryter ned soppceller som vanligvis gir neglesopp. Nalox binder fuktigheten i neglen og gir en mer jevn overflate, ved å endre neglens mikronivå og styrke neglens overflate. De første tegnene på bedring sees normalt etter 1-2 ukers behandling. I en klinisk studie opplevde 76% en forbedring av neglens utseende etter kun 1 uke og 92% etter 8 uker.

Påføres daglig i 3-6 måneder. For best resultat anbefales det at man behandler til ny negl har vokst ut.

Kan Nalox brukes under graviditet og amming?

Ja, Nalox virker kun lokalt og kan derfor brukes under graviditet og amming.

Hvor får jeg kjøpt Nalox?

Nalox selges i alle Vitusapotek og på vitusapotek.no


Kilde:

https://nhi.no/sykdommer/hud/neglelidelser/neglesopp/https://helsenorge.no/sykdom/hud-og-har/neglesopp

Les mer: