Vitusapotek
Hender og føtter

Neglesopp behandling

Neglesopp (onykomykose) er en soppinfeksjon i neglen. Neglesopp gir misfarging og fortykkelse av neglene, men det gir sjelden alvorlige symptomer. For mange er neglesopp allikevel et kosmetisk problem som de ønsker å behandle. Behandling av neglesopp tar tid, og noen får tilbakefall etter behandling.

Tånegler infisert med neglesopp. Neglene er fortykket, gule og porøse.
Profile Picture
Publisert: 11.11.2015
farmasøyt
Madeleine Nygård Stokvik har jobbet som farmasøyt siden 2009 og har mange års erfaring med kundeveiledning i apotek. Hun er nå en av våre faste skribenter, og brenner for å gi våre kunder gode råd og tips på nett. 
Sist oppdatert: 08.05.2024

Hva er neglesopp?

Neglesopp er soppinfeksjon som fører til at neglene blir gulaktige, porøse og fortykket. Neglesopp kan også føre til deformerte negler eller at neglene løsner helt fra neglesengen. Omtrent 10% av befolkningen opplever å få neglesopp og eldre rammes oftere enn yngre. Tånegler rammes hyppigst, men også fingernegler kan rammes av sopp.

Soppen som forårsaker neglesopp (dermatofytter) lever av kreatin, som negler er bygget opp av. Derfor kan negler angrepet av sopp bli deformerte og ødelagte.

Årsaker

Neglesopp er som regel forårsaket av en gruppe sopp som kalles dermatofytter, og svært ofte (90 %) av slekten Trichophyton. Disponerende faktorer for å få neglesopp kan være: 

 • Fotsopp, det kan smitte over til tånegler.
 • Skader på negler kan disponere for neglesopp.
 • Idrettsfolk og personer som bruker tett fottøy eller ofte er fuktige på føttene.
 • Nedsatt immunforsvar.
 • Andre tilstander, for eksempel psoriasis kan også forårsake negleforandringer.

Symptomer

Neglesoppinfeksjoner starter ofte ytterst eller på siden av neglen, og arbeider seg innover neglen. Neglen får gjerne en gulaktig misfarging og neglenes fremre del blir fortykket og kan løsne fra underlaget. Hele neglen kan bli ødelagt over tid. Ubehandlet kan neglesoppen spre seg til flere negler. Man kan få soppinfeksjon i huden og områdene rundt angrepet negl.

Forebyggende råd av neglesopp

Neglesopp smitter lett, men ikke like lett som for eksempel fotsopp. Om du har neglesopp, kan smitte overføres til flere negler eller andre områder på kroppen.

 • Vask føttene daglig og tørk dem godt før du tar på deg sokker og sko. Neglesopp trives best i fuktig og varmt miljø.  
 • Skift sokker dersom de blir fuktige. Det er viktig å holde seg tørr på beina.
 • Unngå tette sko og sko som klemmer over neglene.
 • Bruk badesko i offentlige våtrom.
 • Unngå å dele håndklær, negleklipper, sokker og sko med andre.

Behandling av neglesopp

Neglesopp gir sjelden alvorlige symptomer, men mange ønsker allikevel å behandle neglesoppen av kosmetiske årsaker. Neglesopp kan behandles med tabletter eller lokalbehandling som påføres direkte på neglen. Uansett hvilken behandlingsmetode som benyttes, kreves det en del tålmodighet, da behandling av neglesopp er en tidkrevende prosess.

Behandling etter resept fra lege

Dersom du er hardt rammet av neglesopp, med flere infiserte tånegler, kan reseptbelagt behandling være aktuelt. Dette gjelder også om du har neglesopp på fingerneglene.

Den mest effektive behandlingen mot neglesopp er soppdrepende tabletter. Disse brukes vanligvis som en kur i 6 uker ved sopp i fingernegler og 12 uker ved sopp i tånegler. Tablettene dreper soppen, men endrer ikke neglens utseende på kort sikt. En frisk negl må vokse frem før neglen igjen ser normal ut. Dette kan ta opptil 12 måneder for tånegler.

Det finnes også lokalbehandling du kan få på resept. Denne smøres direkte på den infiserte neglen, men er mest aktuell dersom det ikke er flere negler som er rammet eller kun den ytterste delen av neglen har forandringer.

Reseptfri behandling

Loceryl Medisinsk neglelakk er et reseptfritt legemiddel til behandling av neglesopp hos voksne over 18 år. Behandlingstiden med medisinsk neglelakk er omtrent 6 måneder for fingernegler og 9-12 måneder for tånegler.

Neglesopp kan også behandles med produkter som tilhører gruppen medisinsk utstyr. For denne gruppen er det ikke like krav fra Direktoratet for medisinske produkter, som det er for legemidler før de kan selges. Effekt og sikkerhetsdokumentasjonen er vurdert av oss i Vitusapotek til å være tilfredsstillende, men tyngden på dokumentasjonen er ikke tilsvarende som for legemidler.

Nalox benyttes til behandling av skadde og misfargede negler forårsaket av for eksempel neglesopp, psoriasis eller ytre skade. Produktet forbedrer neglens utseende, ofte med synlig resultat allerede etter 2-4 uker. Fremtidige sopp- og bakterieangrep forebygges ved at neglens mikromiljø endres og negleoverflaten styrkes. Inneholder ikke parfyme eller konserveringsmiddel.
Tilhører gruppen medisinsk utstyr.

Scholl Professional neglesoppbehandling bygger på en produktsammensetning som trenger dypt ned i neglen og dreper neglesoppen i den infiserte delen av neglen. Den forebygger i tillegg for spredning av sopp, samt at den forhindrer at soppen kommer tilbake. 
Tilhører gruppen medisinsk utstyr.

Nailner 2-i-1 pensel og Nailner 2-i-1 penn. Nailner mot neglesopp behandler og forebygger neglesopp ved at den penetrerer og metter hele neglen, samt senker pH til neglesoppens disfavør. Nailner forbedrer neglens utseende innen 7 dager (reduserer misfargingen) og minsker også risikoen for fremtidige infeksjoner.
Tilhører gruppen medisinsk utstyr.

Når bør du kontakte lege?

 • Om du har diabetes og mistenker at du har fått neglesopp.
 • Om du har forsøkt å behandle neglesoppen selv over lengre tid, men ikke ser bedring.
 • Om du har nedsatt immunforsvar, for eksempel ved behandling med cellegift eller immundempende legemidler, og mistenker at du har fått neglesopp.

Kilder:
Norsk elektronisk legehåndbok, Legemiddelhåndboka, Felleskatalogen, Tidsskriftet for den norske legeforening og Norsk helseinformatikk, Helsenorge.

Les mer: