Vitusapotek
Hender og føtter

Neglesopp behandling

Neglesopp er infeksjon av sopp under neglen. Neglesopp gir misfarging og fortykkelse av neglene. For mange er neglesopp et kosmetisk problem, men det gir sjelden alvorlige symptomer.

Neglesopp behandling

Sist oppdatert: 25.05.2023

Hva er neglesopp?

Neglesopp er soppinfeksjon under neglene som fører til at neglene blir gulaktige, porøse og fortykket. Neglesopp kan også føre til deformerte negler og at neglene løsner helt, og rammer omtrent 2-8 % av befolkningen. Eldre rammes mer enn yngre. Tåneglene rammes hyppigst, men fingerneglene kan også rammes av sopp.

Soppen som forårsaker neglesopp (dermatofytter) lever av kreatin, som negler er bygget opp av. Derfor kan negler angrepet av sopp bli deformerte og ødelagte.

Årsaker

Neglesopp er som regel forårsaket av en gruppe sopp som kalles dermatofytter, og svært ofte (90 %) av slekten Trichophyton. Disponerende faktorer for å få neglesopp kan være: 

  • Fotsopp, det kan smitte over til tånegler.
  • Skader på negler kan disponere for neglesopp.
  • Idrettsfolk og personer som bruker tett fottøy eller ofte er fuktige på føttene.
  • Nedsatt immunforsvar.
  • Andre tilstander, for eksempel psoriasis kan også forårsake negleforandringer.

Symptomer

Neglesoppinfeksjoner starter ofte ytterst eller på siden av neglen, og arbeider seg innover neglen. Neglen får gjerne en gulaktig misfarging og neglenes fremre del blir fortykket og kan løsne fra underlaget. Hele neglen kan bli ødelagt over tid. Ubehandlet kan neglesoppen spre seg til flere negler. Man kan få soppinfeksjon i huden og områdene rundt angrepet negl.

Forebyggende råd av neglesopp

  • Vask føttene daglig og tørk dem godt før du tar på deg sokker og sko. Neglesopp trives best i fuktig og varmt miljø.  
  • Skift sokker dersom de blir fuktige. Det er viktig å holde seg tørr på beina.
  • Unngå tette sko og sko som klemmer over neglene.
  • Bruk badesko i offentlige våtrom.

Selvtest for test av neglesopp

Mistenker du neglesopp, kan du ta en selvtest hjemme og få et raskt svar på om du har neglesopp eller ikke. Ta Dynamic Code selvtest for neglesopp enkelt ved å følge instruksjonene i pakken, og send prøvesvaret ditt inn til analyse. I løpet av kun et par dager vil du motta svar på testen din.

Behandling av neglesopp

Neglesopp kan, i samråd med lege, behandles med medisinsk neglelakk eller med tabletter (terbinafin).

Medisinsk neglelakk finnes i en reseptfrie variant, Loceryl Medisinsk neglelakk. Den medisinske neglelakkene bør brukes i samråd med lege. Behandlingstiden med medisinsk neglelakk er omtrent 6 måneder for fingernegler og 9-12 måneder for tånegler.

Neglesopp kan også behandles med produkter som tilhører gruppen medisinsk utstyr. For denne gruppen er det ikke tilsvarende krav som til legemidler for godkjenning av Statens legemiddelverk før de kan selges. Effekt og sikkerhetsdokumentasjonen er vurdert av oss i Vitusapotek til å være tilfredsstillende, men tyngden på dokumentasjonen er ikke tilsvarende som for legemidler.

Nalox benyttes til behandling av skadde og misfargede negler forårsaket av for eksempel neglesopp, psoriasis eller ytre skade. Produktet forbedrer neglens utseende, ofte med synlig resultat allerede etter 2-4 uker. Fremtidige sopp- og bakterieangrep forebygges ved at neglens mikromiljø endres og negleoverflaten styrkes. Inneholder ikke parfyme eller konserveringsmiddel.
Tilhører gruppen medisinsk utstyr.

Scholl Professional neglesoppbehandling bygger på en produktsammensetning som trenger dypt ned i neglen og dreper neglesoppen i den infiserte delen av neglen. Den forebygger i tillegg for spredning av sopp, samt at den forhindrer at soppen kommer tilbake. 
Tilhører gruppen medisinsk utstyr.

Nailner pensel 2i1 Nailner pensel 2i1 mot neglesopp behandler og forebygger neglesopp ved at den penetrerer og metter hele neglen, senker pH til neglesoppens disfavør. Nailner Pensel 2i1 forbedrer neglens utseende innen 7 dager (reduserer misfargingen) og minsker også risikoen for reinfeksjon.
Tilhører gruppen medisinsk utstyr.

FungeX Neglesopp plaster behandler effektivt og intensivt neglesopp, misfarging og og deformerte negler. Plasteret gir naturlig pleie og frigir aktive ingredienser til neglen i 8 timer ved hver behandling. Behandlingen bør fortsette frem til ny og frisk negl har vokst frem. 
Tilhører gruppen medisinsk utstyr.

FungeX Neglesopp pensel behandler negler utsatt for neglesopp. Neglens utseende bedres raskt og effektivt, og inneholder både soppdrepende og mykgjørende ingredienser. Inneholder nok til en full behandling. 
Tilhører gruppen medisinsk utstyr.

Kilder:
Norsk elektronisk legehåndbok, Legemiddelhåndboka, Felleskatalogen, Tidsskriftet for den norske legeforening og Norsk helseinformatikk.

Les mer: